Totalt var det ett fyrtiotal personer som deltog i Kiruna karateklubbs träningsläger. Åldrarna var spridda från sju år och uppåt och dessutom hade ett par av Sveriges duktigaste instruktörer, med fjärde gradens svart bälte, bjudits in för att dela med sig av sina kunskaper.

Karateklubben i Kiruna grundades för drygt tio år sedan av Ronnie Pettersson som idag är klubbledare och huvudinstruktör. Han ser med glädje på det ökade intresset för den annars inte så stora sporten.

– De senare åren har folk verkligen fått upp ögonen och vågat ta steget. Nu är vi ett hundratal medlemmar, säger Ronnie Pettersson och fortsätter:

Artikelbild

| Fight. Hedda Molin och Maya Stenmark får instruktioner av landslagsmeriterade instruktören Christoffer Sjölund under en av träningslägrets övningar.

– Det fina med karate är att alla kan träna och det går att anpassa till alla.

Under de fyra lägerdagarna har grundtekniker, slag, sparkar, sparring, smidighetsträning och annat blandats. Några besökare från kyokyshinklubben i Luleå passade också på att fylla på med kunskaper när de duktiga läromästarna fanns på plats i norr.

– Det gäller att ta alla tillfällen man kan att träna själv och förkovra sig i kunskapen, säger Fredrik Lundberg, huvudinstruktör i Luleå kyokushinklubb.

Enligt Sensei Mikael Andersson som hållit på med karate i 35 år så har intresset för kamsporter och i synnerhet de japanska budosporterna ökat den senaste tiden. Mycket tack vare att man fokuserar på friskvård och inte bara stenhård träning.

Artikelbild

| Slagkraftigt. Emilia Hörnström tränar slag tillsammans med Hampus Göransson.

– Ja, jag vill nog säga det för även många av gymmen lägger in inslag av japanska träningsformer för man har förstått vikten av hälsa och friskvård och ser till helheten, säger Sensei Mikael Andersson.

En av dem som deltog i lägret var Dante Molin som har tränat karate i nästan fyra år. Att få träna sida vid sida med Sverigeeliten är något som sporrar. Det stora målet är ett svart bälte i framtiden.

– De är jätteduktiga allihop och det är kul att få träna tillsammans med de högt graderade. För mig går det bra och jag vill fortsätta tills jag har svart bälte. Nu har jag gult, säger Dante Molin.