Luleå Basket gör vad som krävs för att vinna

En sak är säker: Luleå Basket vill vinna. Till varje pris. Och klubben gör vad som krävs och lite till för att nå sitt tydliga mål. Att ta revansch efter vårens silverbakslag och vinna SM-guld.

Mehryn Kraker vässar Luleå Basket.

Mehryn Kraker vässar Luleå Basket.

Foto: Kenta Jönsson

Basketbloggen2022-12-21 20:33

Trots att laget gått som tåget hela hösten, vunnit åtta av nio matcher och lyckats lotsa in en ung joker som Tilda Trygger i rotationen tvekade inte de sportsligt ansvariga att hugga när drömläget dök upp.

När det visade sig att en av de bästa spelarna i SBL dam förra säsongen var ledig agerade Luleå Basket direkt, lastade upp de pengar som krävdes och håvade in stjärnforwarden Mehryn Kraker.

Visst. Allis Nyström är knäskadad men en hel del talar för att veteranen kommer i spel innan slutspelet. Men Luleå Basket ville inte chansa och agerade därefter.

Det här är ingen tillfällighet. Klubbdirektören Christer Sehlin och tränarduon Robin Sandberg/ David Nilsson har gjort det förr. Så sent som säsongen 2019/2020 bröt klubben med brasilianska guarden Debora Costa trots att laget vann matcher på löpande band. Men klubbledningen såg att Costa inte var en spelare som skulle bära laget till guld trots att hon gjorde precis vad alla förväntat sig på planen. In kom Maggie Lucas och vad hon levererade minns alla. Hon bar Luleå Basket offensivt i finalspelet och var en gigant när allt skulle avgöras i den femte och avgörande finalmatchen mot Alvik.


Med Mehryn Kraker i laget kommer årets Luleå Basket ha en ruggig spets och bredd. Startfemman lär bestå av Brooke McCarty-Williams, Ellen Nyström, Bria Goss, Mehryn Kraker och Josefin Vesterberg. Från bänken kommer spelare som Allis Nyström (när hon är skadefri), Fanny Wadling, Sofia Hägg, Felícia Ponturo och Tilda Trygger att röra om i grytan både defensivt och offensivt.

Jag tippade redan förra säsongen att Luleå skulle knipa guldet framför näsan på storsatsande Södertälje och det tipset går förstås inte att vika undan från i dag. Däremot är jag hundra procent säker på att Södertälje kommer att agera efter Luleås senaste drag. Det finns i klubbens DNA att inte sitta still när det gungar. Mitt tips är att det kommer landa minst en spelare i Södertäljes trupp som ger stjärnorna Lollo Halvarsson, Frida Eldebrink, Elin Eldebrink och Klara Lundqvist den spetshjälp som behövs i vårens SM-final.

Det här kommer bli ett jäkla race och det är bara att hänga med.