Succéspelare i EM – nu kan han landa i BC Luleå

Två platser kvar att fylla i BC Luleå. En av dem kan gå till talangen.

Oskar Wickström-Stümer

Oskar Wickström-Stümer

Foto: FIBA

Basketbloggen2023-08-01 11:36

I dag drar BC Luleå officiellt igång sin lagträning inför säsongen 2023/24 men den första veckan kommer det vara ett en mindre gäng som börjar gnuggandet.

BC har både Oliver Gehrke samt Tobias Sjöberg på landslagsuppdrag och de två importspelarna Kentwan Smith och Isaiah Mucius landar i Norrbotten om två-tre veckor.

Men. BC Luleå har fortfarande två platser att fylla. En av borde vara Samir Ali som har ett kontraktsförslag på bordet men ska – enligt Bloggens uppgifter – ha fått förfrågningar från andra klubbar. Oklart vilka och om det handlar om Sverige.

Däremot hör jag att det snackas om ett annat namn ganska intensivt just nu och det handlar om U18-landslagsforwarden Oskar Wickström-Stümer som ska börja sitt tredje år på RIG Luleå om några veckor.

Och jag fattar BC Luleås intresse. Under U18-EM, där Sverige klarade kontraktet i A-gruppen, växte två meter långe Wickström-Stümer ut till en av lagets allra viktigaste pjäser med sitt oerhört smarta spel bland en hel del vildhjärnor.

17-åringen (fyller 18 i december) är ingen spektakulär spelare som tar över matcher offensivt och han snittade under EM 5.6 poäng, 5.3 poäng, 3.1 returer på 26 minuters speltid. 

Nej, Wickström-Stümer är en klassisk balansspelare som bygger sitt spel på bra fysik, smartness, försvarsspel, utmärkt passningsspel och beslutsfattande.

Det han saknar är ett högprocentigt skott utifrån vilket måste utvecklas massor de närmaste åren.

Om BC Luleå får in den Alviksfostrade talangen i truppen tror jag faktiskt att han redan kommande säsong är redo för SBL-minuter – så pass begåvad är Wickström-Stümer.