Logga in

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

När man håller på med idrott får man vara lite flexibel, så i år är jag ordförande för Assis sportråd samt från mitten av maj assisterande tränare i damlaget. Jag kommer som tidigare försöka bevaka norrbottenslagen i de högre divisionerna samt övriga kalixlag.

AIK hemma

Kalix Assi kom starkt igen i dom två senaste bortamatcherna där man fick med sig full pott hem efter en lite mindre lyckad insats hemma senast. En match där Assi mer eller mindre kapades av en journalist som förmodligen såg Assi för första gången. Det är inte lätt att vara sportjournalist och vara kunnig i alla olika sporter och då blir det ibland som det blir. Ett tips är att lyssna mer innan man skriver. Nu väntar en tuff utmaning mot topplaget AIK som för närvarande ligger trea i serien. Assi som nu ligger på den övre halvan kommer till match med ett bra självförtroende efter de senaste matcherna. Historiskt har det blivit hemmaseger mot AIK men det är historia. Serien i år verkar så här långt jämnare än tidigare år där alla kan slå alla.

Boden som ligger sist i div.1 spelade oavgjort senast i en match man borde vunnit. Nu möter man topplaget Umeå på bortaplan och chanserna till poäng är små. För Bodens del handlar det om 6 poäng innan man kommer på lite säkrare mark, nu måste man börja få med sig trepoängare i kommande matcher efter Umeå.

Div.2 tabellen ser trevlig ut sett med Norrbottens ögon, både IFK Luleå och Piteå finns med bland topplagen. För IFK handlar det närmast om att få med sig 3 poäng i bortamötet med Kramfors vilket verkar troligt. Piteå däremot har en tuffare match när man tar emot serieledarna Friska Viljor på LF Arena.

Div.3 leds av Morön sen följer ett koppel av lag från länet. I helgen är det ett par matcher som sticker ut och borde bli jämna tillställningar som BAIK mot Morön och derbyt på måndag Notviken mot LSK där Notas får bära favoritskapet. Kiruna vinner hemma mot Harads samma Storfors mot Holmsund och Ohtan borta mot Gimonäs.

Div.1 damer leds stort av Sunnanå, där har Notviken Själevad på bortaplan i en oviss match. Infjärden möter Härnösand borta också ovisst däremot får LSK det mycket svårt i mötet med Team TG på bortaplan.

Kalixlagen i div.4 IFK Kalix och Påläng ligger på var sin ända av tabellen, IFK först och Påläng sist. IFK som jag sagt tidigare kommer att vinna rubbet i denna serie. Närmast står Sävast på tur. Påläng står över i helgen. I div.2 damer parkerar Assi2 och Gammelgården på de två sista platserna. Assi2 står över i helgen och Gammelgården har Kiruna borta.

Hemmamatch på Skogsvallen

Kalix När två matcher återstår svarar Kvarnsveden för motståndet nu på söndag och nästa helg i den sista matchen möter vi Mallbacken borta i norra Värmland. Helgens hemmamatch spelas på Skogsvallen i Luleå. Det är första gången jag har hemmamatch på den arenan men trevligt att komma dit och förhoppningsvis bjuda på underhållande fotboll. Matchen i sig har ingen större betydelse förutom att försöka komma så högt upp i tabellen som möjligt. Resultaten i de två återstående matcherna gör att vi kan komma 6:a vid vinster men också 11:a vid förluster. I Kvarnsveden spelar Temwa Chawinga som för närvarande leder skytteligan, en spelare vi måste ha extra koll på.

Piteå i Allsvenskan möter Djurgården i Stockholm, en motståndare som kämpar för nytt kontrakt i Allsvenskan. Normalt ska Piteå vinna den matchen men motivation slår klass om det nu stämmer i denna match. För Piteås del handlar det ändå om att försöka avancera i tabellen.

Boden som ligger illa till i tabellen har fortfarande chans till nytt kontrakt efter flera bra matcher på slutet. För Bodens del gäller bara vinster i de återstående tre matcherna samtidigt som övriga matcher måste gå deras väg. I helgen möter man Karlstad BK på Boden Arena som kämpar om kvalplatsen till SuperEttan, ingen lätt uppgift för Boden. Viktigt för Boden är också att Forward vinner över Gefle samt att Team TG vinner mot Sollentuna borta.

Slutspurt

Kalix Efter ett uppehåll drar så Elitettan igång i helgen. För Assis del handlar det om Lidköpings FK på BK Arena. Lidköping ligger på 6:e plats med 32 poäng och Assi på 9:e plats med 30. Målsättningen och moroten för Assi är att avancera till 6:e plats när serien summeras men då måste man nog vinna helgens match. Två intressanta matcher spelas i helgen när Uppsala tar emot Umeå och Hammarby spelar mot AIK. Resultaten i de matcherna kan mycket väl visa vilka två lag som spelar i Allsvenskan nästa år. Klart sedan tidigare är att Sundsvall och Borgeby spelar div.1 nästa år, Asarum har en mikroskopisk chans till nytt kontakt.  Efter helgens match återstår två matcher för Assi, först Kvarnsveden som spelas på Skogsvallen i Luleå och sista matchen är Mallbacken borta. Sen gäller det att få ihop ett slagkraftigt lag till nästa år.

Piteå i Allsvenskan ligger i dagsläget på 6:e plats med 3 omgångar kvar. På lördag möter man Kopparberg/Göteborg på LF Arena. Vinst i den matchen och chans till en bättre placering, förlust och man halkar förmodligen ner i tabellen.

Bodens spel i div.1 blir mycket troligt bara ettårigt. I helgen möter man Karlslund borta och även om man vinner måste resultaten i matcherna Rynninge mot Sollentuna och Team TG mot Forward gå deras väg annars är det nog kört. Hoppet är ju det sista man överger så det är bra för Boden att ta den lilla chans som återstår.

IFK Luleå avslutar en framgångsrik säsong med bortamötet Ytterhogdal i en betydelselös match för IFK. Piteå hamnar på 5:e plats oavsett resultatet i mötet med Skellefteå på LF Arena.

Notviken som kvalar till div.2 vann första mötet mot Frösö med 1-0. I helgen spelas returen och Notas har en bra chans att få kvala vidare. I kvalet till div.3 är en omgång av tre spelad, Lycksele och Infjärden har 3 poäng, Harads och Skogså 0 poäng. I helgen möts Harads och Lycksele samt Skogså och Infjärden. Vinnaren i den serien spelar div.3 nästa år.

Uppehåll

Uppsala Både Elitettan och Allsvenskan har uppehåll i helgen och för Assis del återstår sen tre omgångar med först Lidköping hemma nästa helg. Förlusten senast mot AIK innebar att man sjunk från 6:e till 9:e plats. De tre sista omgångarna handlar om att försöka ta så många poäng som möjligt för att komma så högt som möjligt i tabellen. Det är den motivation vi kan ha innan serien avslutas 27 oktober.

Boden som ligger näst sist i div.1 med 18 poäng har fortfarande en teoretisk chans till nytt kontakt. Boden har sju poäng upp till kvalplatsen med fem omgångar kvar och i helgen möter man Sandviken borta. Förlust i den matchen innebär förmodligen att avståndet ökar till tio poäng eftersom Rynninge och Gefle båda på 25 poäng möts. Det ser minst sagt mörkt ut för Boden.

Stort GRATTIS till IFK Luleå som vunnit div.2. IFK möter i helgen Kramfors hemma i en betydelselös match men man vill nog avluta serien snyggt. Sen återstår bara en match Ytterhogdal borta, IFK är nog glad att den matchen inte betyder något. Piteå har Friska Viljor borta i en svår match, FV har fortfarande chans på kval.

Notviken kvalar mot Frösö på Tunavallen för en plats i div.2 nästa år. Svårt att säga styrkan på Frösö men förmodligen en bra chans för Notas med tanke på hemmaplan. Harads, Infjärden och Skogså kvalar om en plats i div.3 nästa år. Fyra lag är i kvalet och vinnaren spelar div.3. nästa år. Infjärden har Harads hemma och Skogså har Lycksele borta i första omgången.   

AIK på Skytteholms IP

Kalix När fyra omgångar återstår står AIK borta på programmet. AIK har fortfarande chans att spela i Allsvenskan nästa år men då behöver man lite hjälp av andra lag samt vinna sina egna matcher. Troligtvis står kampen om de två första platserna mellan Umeå, Hammarby och Uppsala. Vi ligger på 6:e plats och kan varken gå upp eller åka ur. Vi åker till Stockholm för att ge AIK en tuff match om poängen. Vår målsättning och motivation så här i sluttampen är att behålla 6:e platsen vilket vore en bra prestation sett till förutsättningarna.

Piteå i damallsvenskan kan teoretiskt bli två om man vinner sina matcher och övriga resultat går deras väg i de fyra sista omgångarna. Till att börja med gäller det att i helgen vinna över Kristianstad på bortaplan. När det gäller div.1 damer spelas sista omgången. Sunnanå vinner för jag kan inte tänka mig att man tappar poäng mot sist placerade Selånger. LSK ligger för närvarande ovanför nedflyttningsstrecket ett mål före Team Hudik under strecket. LSK har Själevad borta och kan vid förlust få hjälp av Notviken som möter Team Hudik borta.

Jag skulle tro att Boden spelade bort sina chanser till nytt kontrakt när man förra helgen förlorade mot Gefle. Nu möter man Nyköping på Boden Arena och kan teoretiskt fixa det med 18 poäng kvar att spela om. Till den matchen har Boden tre spelare avstängda vilket inte underlättar situationen.

IFK Luleå i div.2 behöver tre poäng till för att kunna fira seriesegern. Nu i helgen har man Piteå borta i ett hett och ovist derby. Om inte IFK blir klar i helgen så blir man det i nästa match när man möter Kramfors hemma.

Sista omgången i div.3 är betydelselös för samtliga lag. Notviken kommer att kvala uppåt, Harads kommer att kvala för nytt kontrakt.

 

Hemmamatch i helgen

Kalix Med fem omgångar kvar ligger Assi för närvarande på 8:e plats och möter i helgen Sundsvall på BK Arena. Vinst i den matchen och man avancerar med största säkerhet till 6:e plats. Nu ska man inte luras av Sundsvalls tabellplacering och tro att det blir någon lätt match för Assi. Sundsvall har trots många förluster gjort flera jämna matcher mot övriga lag men spelar Assi som man normalt kan bör det bli tre poäng. Vårmatchen i Sundsvall vann Assi med 3-1. Veckan som gått har varit lite ”strulig” med en del förkylningar men förhoppningsvis börjar det vara över nu. Andralaget har Notviken2 i sista omgången och spelar div.2 även nästa säsong.

Piteås damer har Linköping hemma på LF Arena. Om Piteå vinner passerar man Linköping och förhoppningsvis även Eskilstuna. Moroten för Piteå är att göra bra matcher de fem sista och försöka komma så högt upp som möjligt.

I helgen är det nog sista chansen för Notviken att vinna div.1 damer. Först måste man vinna över Själevad hemma samtidigt som Sunnanå förlorar mot IFK Östersund borta. LSK som krigar vid det nedre strecket har Team TG hemma och måste nog vinna den matchen annars är risken stor att man hamnar under strecket inför sista omgången. Infjärden möter Team Hudik hemma.

För Bodens herrar i div.1 handlar det om en måstematch i helgen när man tar emot Gefle på Boden Arena. Förlust i den matchen och uppförsbacken blir väsentligt brantare.

IFK Luleå har Gottne borta och bör nog vinna den matchen för att hålla avståndet till Ytterhogdal på fyra poäng. Det avståndet vill nog IFK ha när man möter Ytterhogdal borta i sista omgången. Piteå har Umeå Akademi på LF Arena.

Div.3 herrar är i det närmaste avgjord Morön vinner, Notviken kvalar. Det som fortfarande inte är helt klart är den nedre kvalplatsen som står mellan Harads och Gimonäs. Harads har ett försprång på fyra poäng och har i helgen Kiruna hemma, Gimonäs har Ohtana borta och vinner Ohtana har sista matchen mellan Gimonäs och Harads ingen betydelse. Övriga matcher är Morön-BAIK, Holmsund-Storfors och LSK-Notviken.

                                                                                                                                                                     

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar