Logga in
Logga ut

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

När man håller på med idrott får man vara lite flexibel, så i år är jag ordförande för Assis sportråd samt från mitten av maj assisterande tränare i damlaget. Jag kommer som tidigare försöka bevaka norrbottenslagen i de högre divisionerna samt övriga kalixlag.

En härlig utmaning

Kalix Assis damer tog åter en poäng i sista matchen när man mötte Uppsala borta. Det var den femte oavgjorda matchen av sex spelade. Ett oavgjort resultat ger ju inte speciellt många poäng så snart hög tid att börja vinna matcher. Närmast står Umeå hemma på programmet ett lag som har sex vinster så här långt och gjort fjorton mål och bara släppt in ett. En härlig utmaning för Assi som kan slå ur underläge mot ett lag som har all press på sig. Assis andralag åker till Kiruna för match mot FF.

Vad ska man säga om Bodens framfart i div.1 så här långt? Sist förlora man med 0-8 och har nog haft mycket att fundera över i veckan. Nå nu ska ju inte Boden vinna serien utan spela för nytt kontrakt vilket trots en usel start är ännu fullt möjligt man har i dagsläget sex poäng upp till kvalplats.

IFK Luleå vann sist och är fortfarande med i toppstriden men vill man vara med där gäller det att inte tappa så kallade enkla poäng. Nu möter man Sandvik borta och ska ta tre poäng i den matchen. Piteå som ligger två poäng före IFK Luleå och har i helgen IFK Umeå borta och behåller nog försprånget till IFK Luleå efter helgens matcher.

I div.3 hittar jag några lite ovissa matcher, först och främst toppmötet mellan Morön och Storfors samt matchen Holmsund mot BAIK där BAIK borde vinna. Även mötet Ohtana mot LSK kan bli jämt även om Ohtana gått bra så här långt. Kiruna vinner hemma mot Gimonäs och Notviken bortaslår Harads.

Piteås damer som vann sist mot Limhamn har nu ett långt uppehåll och spelar först 21 juli nästa seriematch. I div.1 damer har det gått lite tungt för Notviken som ligger lång efter Sunnanå på kvalplatsen. I helgen möter Notviken Domsjö på Tunavallen. Infjärden har Själevad borta.

 

 

 

 

 

AIK hemma

Kalix Assi kom starkt igen i dom två senaste bortamatcherna där man fick med sig full pott hem efter en lite mindre lyckad insats hemma senast. En match där Assi mer eller mindre kapades av en journalist som förmodligen såg Assi för första gången. Det är inte lätt att vara sportjournalist och vara kunnig i alla olika sporter och då blir det ibland som det blir. Ett tips är att lyssna mer innan man skriver. Nu väntar en tuff utmaning mot topplaget AIK som för närvarande ligger trea i serien. Assi som nu ligger på den övre halvan kommer till match med ett bra självförtroende efter de senaste matcherna. Historiskt har det blivit hemmaseger mot AIK men det är historia. Serien i år verkar så här långt jämnare än tidigare år där alla kan slå alla.

Boden som ligger sist i div.1 spelade oavgjort senast i en match man borde vunnit. Nu möter man topplaget Umeå på bortaplan och chanserna till poäng är små. För Bodens del handlar det om 6 poäng innan man kommer på lite säkrare mark, nu måste man börja få med sig trepoängare i kommande matcher efter Umeå.

Div.2 tabellen ser trevlig ut sett med Norrbottens ögon, både IFK Luleå och Piteå finns med bland topplagen. För IFK handlar det närmast om att få med sig 3 poäng i bortamötet med Kramfors vilket verkar troligt. Piteå däremot har en tuffare match när man tar emot serieledarna Friska Viljor på LF Arena.

Div.3 leds av Morön sen följer ett koppel av lag från länet. I helgen är det ett par matcher som sticker ut och borde bli jämna tillställningar som BAIK mot Morön och derbyt på måndag Notviken mot LSK där Notas får bära favoritskapet. Kiruna vinner hemma mot Harads samma Storfors mot Holmsund och Ohtan borta mot Gimonäs.

Div.1 damer leds stort av Sunnanå, där har Notviken Själevad på bortaplan i en oviss match. Infjärden möter Härnösand borta också ovisst däremot får LSK det mycket svårt i mötet med Team TG på bortaplan.

Kalixlagen i div.4 IFK Kalix och Påläng ligger på var sin ända av tabellen, IFK först och Påläng sist. IFK som jag sagt tidigare kommer att vinna rubbet i denna serie. Närmast står Sävast på tur. Påläng står över i helgen. I div.2 damer parkerar Assi2 och Gammelgården på de två sista platserna. Assi2 står över i helgen och Gammelgården har Kiruna borta.

Två viktiga bortamatcher

Karlshamn Efter en bra match mot Brommapojkarna på Grimsta IP kom så en lite sämre dag på jobbet när vi mötte Borgeby på hemmaplan. Efter många om och men lyckades vi ändå få med oss en poäng nu för sjunde gången så i dagsläget har vi en vinst sju oavgjorda och en förlust. Idag flög vi ner till Ronneby för match mot Asarum i morgon torsdag. Matchen spelas på naturgräs ett lite ovant underlag för oss men kommer vi upp på normal nivå finns stora chanser till poäng men som alla andra matcher i Elitettan är det ingen lätt match. Efter matchen går färden till Sundsvall för match på lördag. Sundsvall har haft en tung början men spelat bättre och bättre så det gäller att snabbt ladda om efter matchen i Blekinge.

Boden tog sin första seger efter elva omgångar när man vann senast. Nu möter man Vasalund hemma på söndag och har en rimlig chans till tre poäng. Svårare blir det nästa helg i bortamötet med Umeå.

Både Piteå och IFK Luleå är med bland topplagen i div.2 detta efter segrar sist. Nu har båda lagen tuffa matcher, för Piteå handlar det om bortamatch mot serieledarna Skellefteå. IFK Luleå har hemmamatch mot ett annat topplag Ytterhogdal som överraskande förlorade klart mot Friska Viljor senast.

När det gäller div.3 har Harads en viktig match när man möter Gimonäs hemma båda på en poäng. Harads överraskade senast när man fick en poäng mot BAIK. BAIK i sin tur har Ohtana borta i en oviss match. Samma gäller matcherna LSK mot Storfors och Morön mot Kiruna. Notviken bör klara av bortamötet mot Holmsund.

Tuff period

Kalix Efter sju omgångar har Assis damlag skrapat ihop sex poäng genom sex oavgjorda matcher, flera av matcherna mot lag på den övre halvan av tabellen. Nu följer en tuff period med fyra matcher på tio dagar alla mot lag på nedre halvan av tabellen. Viktiga matcher där det gäller att börja vinna matcherna. Närmast står BP borta på programmet på torsdag följt av Borgeby hemma på söndag. Damernas andralag som ligger lite illa till möter på onsdag Trångfors borta.

Boden som ligger sist med en poäng efter nio omgångar har nu en bra chans till första segern när man möter Sollentuna hemma på torsdag. Seger börjar nästan bli ett måste i den matchen vilket jag tror Boden klarar av. Sedan följer en lite svårare match på söndag i mötet med Karlstad på bortaplan.

IFK Luleå i div.2 varvar som vanligt bra matcher med lite sämre. Senast fick man bara med sig en poäng i bortamötet med Sandvik. På torsdag tar man emot Gottne på hemmaplan som ligger en poäng efter IFK sen på söndag har man Anundsjö borta. Två matcher där IFK är med där uppe om man lyckas ta full pott. Piteå föll lite överraskande sist mot IFK Umeå och nu möter man Umeå Akademi borta i en oviss match. På söndag gästas man av IFK Timrå och där bör man ta tre poäng.

Div.3 har 6:e omgången utspritt från onsdag till måndag med många ovissa matcher förutom BAIK som tar emot Harads, en match som BAIK ska vinna om skärpan är den rätta. Storfors möter Kiruna hemma en tuff match där SAIK är knappa favoriter. Samma med mötet Notviken mot Ohtana, tror hemmafavör avgör. LSK tar emot Holmsund också de en oviss match.

I div. 1 damer ligger lagen från Norrbotten långt efter Sunnanå som leder serien, det lutar åt mittenplaceringar För Notviken och Infjärden. För LSK gäller det att börja ta poäng för att även nästa år spela i div.1. Nu har man två matcher där chans till segrar borde vara möjligt. Först Selånger borta och sen Härnösand hemma. Infjärden bör klara Team Hudik hemma men sen blir det svårare i mötet med Sunnanå borta. Notviken har Selånger hemma och vinner.  

När det gäller Kalixfotbollen vankas det derby på Furuvallen när IFK tar emot Pålänge, allt annat än hemmaseger vore en stor överraskning. Gammelgårdens damer möter Malmberget på hemmaplan.

Uppsala nästa

Kalix Åter en helg fullspäckad med många ovissa matcher som det ska vara. Själv flyger jag ner med Assis damer för möte med Uppsala på söndag. Vi avslutar veckans träningar ikväll fredag en vecka med bra fart på träningarna. Nu möter vi ett Uppsala som förmodligen är bättre än de senaste åren. Vi går som alltid för tre poäng oavsett motstånd vilket skulle ge en lite snyggare tabell. Kenneth tränade laget för fösta gången igår kväll torsdag. Till veckan anländer Ernestina, ett välkommet tillskott. Assis andralag som sist vann över Malmberget har på tisdag Storfors borta.

Boden i div.1 åkte åter på en förlust och nu möter man Akropolis borta som ligger på femte plats med 13 poäng. Ingen lätt match och knappast några poäng för Boden. Än är det långt ifrån någon kris men avståndet till lagen där nere får inte bli för stort.

Vad ska man säga om IFK Luleå i div.2 man varvar godkända matcher med mer eller mindre bottennapp, detta kännetecknar ett mittenlag. Nå serien är bara sin linda så mycket kan hända. Helgens match mot Täfteå bör man klara av. Piteå imponerade sist med att få med sig poäng från Ytterhogdal. Piteå är fortfarande med där upp och tre nya poäng är att vänta i helgen när man har Kramfors A på LF Arena.

Div.3 matchen igår mellan Luleå SK och Harads slutade med en förkrossande seger för LSK ingen överraskning men stora siffror. Ohtana som leder serien har Holmsund borta en bra chans till tre poäng ytterligare. Storfors tar med största säkerhet tre poäng mot Gimonäs på Heden. Lite ovissare i de två återstående matcherna som borde bli relativt jämna. Bergnäset tar emot Kiruna och Notas möter Morön på Tunavallen.

Piteås damer som sist inkasserade en förlust i Malmö mot Rosengård har åter en svår bortamatch. Nu möter man Vittsjö som gått bra och ligger trea i serien.

Div.1 damer ser ut att bli som förra året när Morön tidigt drog iväg nu verkar samma sak hända med Sunnanå. I helgen har LSK IFK Östersund borta och får nog svårt att spräcka poängnollan. På måndag är det derby när Infjärden tar emot Notviken, lite fördel ISK när man ser till tidigare matcher.

Gammelgårdens damer har Lira borta bägge lagen på två poäng. Viktigt för GIF att vinna så man kommer uppåt i tabellen. Påläng i div.4 herrar med en poäng möter Lira borta fortfarande med noll poäng.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar