Logga in
Logga ut

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

Efter att under många år varit verksam som tränare och ledare inom Assi IF har jag i år befriat mig från liknade uppdrag. Detta innebär att jag naturligtvis kommer att skriva om damlaget i Assi samt övrig fotboll men även lite annan sport här i Norrbotten.

Sista omgången i trean

Kalix Nu till helgen är Assis damlag spellediga och åker nästa helg till Blekinge för mötet med Asarum. Damallsvenska har också uppehåll i helgen.

Div.2 herrar är inne i ett avgörande skede när det gäller de två första platserna. Boden som för närvarande ligger på kvalplatsen har Täfteå borta och bör klara av att vinna den matchen. IFK Luleå två poäng efter Boden har en betydligt svårare match när man möter Timrå på Skogsvallen. Piteå som gjorde en ordentlig djupdykning sist när man oförklarligt förlorade stort mot Timrå hemma. Nu har man Gottne hemma och vinst är ett måste.

Div.3 herrar spelar sista omgången på lördag. Klart är att Sandvik vinner, tre lag har chans på kvalplatsen. Umeå ligger bäst till men skuggas av Holmsund och Storfors en poäng efter. När det gäller kampen kring den nedre kvalplatsen är många lag inblandade BAIK 28 poäng, Ohtana 28 poäng Gimonäs 26 poäng och Kiruna 25 poäng.  Klart är att Infjärden, IFK Kalix och Lycksele spelar i div.4 nästa år. Storfors möter Holmsund borta och måste gå för vinst sen får dom hoppas att Kalix kan ta poäng av Umeå på Furuvallen. Notviken kan rädda lag från länet om man tar poäng av Gimonäs på bortaplan. Ohtana har redan klara seriesegrarna Sandvik hemma. BAIK möter Lycksele borta som är avsågade men alla vill avsluta snyggt så det är ingen lätt match. Kiruna har Infjärden på Lombia och tar ganska säkert tre poäng sen måste man ha tur med andra resultat.

Viktiga poäng på spel

Kalix Elitettan har nu 5 omgångar kvar och det är fortfarande intressant vid de båda strecken. För Assi och AIK som möts i helgen är inget av lagen inblandade i varken uppflyttning eller nedflyttning. Assi har en teoretisk chans till uppflyttning men det är en utopi. För bägge lagen gäller det bara att placera sig så högt upp som möjligt, det är moroten.

Piteå fortsätter att övertyga och leder nu Allsvenskan med tre poäng. I helgen möter man ett uppåtgående Linköping på LF Arena i en svår match. Viktigt att vinna för värsta konkurrenterna Rosengård och K/Göteborg släpper knappast ifrån sig några poäng i helgen.

Div.2 herrar är högintressant när det gäller de två första platserna. När 4 omgångar återstår ligger Boden tvåa på kvalplats med 43 poäng, Piteå trea med samma poäng och IFK Luleå femma med 41 poäng. Det kommer att bli en spännande avslutning. I helgen möter Boden IFK Östersund borta vilket inte är några säkra poäng. Piteå har IFK Timrå hemma inte det heller några säkra poäng. IFK Luleå har GM borta och bör ta samtliga poäng. Förlust för Boden och Piteå och plötsligt är IFK förbi.

Trean har två omgångar kvar med många viktiga matcher. Infjärden som redan är borta har Holmsund på bortaplan. IFK Kalix har serieledarna Sandvik borta. Det är Kalix sista chans att bli kvar i trean. Vinst för Sandvik och seriesegern är klar. Storfors möter Ohtana på Heden och har fortfarande en liten chans att nå kvalplatsen. Ohtana med 28 poäng bör vara klar för trean nästa år. BAIK har Kiruna på Bergsvallen där båda lagen är i behov av poäng för att vara på den säkra sidan av det nedre strecket. Notviken kan ge hjälp åt lagen från länet genom att besegra Lycksele på Tunavallen. Umeå FCA kan säkra kvalplatsen vid vinst över Gimonäs och samtidigt säkra div.3 platsen för flera lag från länet nästa år.

Kamp kring nedre strecket i trean.

Kalix Assis damer möter i helgen topplaget Lidköping som fortfarande nosar på en allsvensk plats nästa år. För Assis del handlar det om att avsluta serien snyggt efter senaste tidens tappade poäng i flera matcher. Assi ligger i dagsläget femma, tio poäng från en Allsvensk plats med 6 matcher kvar. Assi har så här långt gjort en bra säsong efter en trög start.

Piteås damer som i nuläget leder Allsvenskan möter Djurgården borta och behåller ledningen vid en trolig vinst.

I div.2 herrar ligger Piteå bäst till av lagen från länet på en kvalplats. Nu möter man Friska Viljor borta, inga säkra poäng men trolig Piteå seger. Boden tre poäng efter och IFK Luleå fem poäng efter Piteå skuggar. IFK har Täfteå hemma och Boden har Härnösand hemma två tämligen säkra hemmasegrar.

Kampen kring det nedre strecket i div.3 herrar kan till stor del avgöras i helgen. IFK Kalix måste vinna sin hemmamatch mot Ohtana samtidigt som Ohtana vid vinst kan säkra nytt kontrakt för nästa år. Kiruna som befinner sig i brygga bör ta tre poäng hemma mot ett Notas i ingenmansland. BAIK har möjlighet att säkra kontraktet vid vinst mot Holmsund på bortaplan, ingen lätt uppgift. Storfors som ligger fem poäng från kvalplatsen och har en teoretisk chans att nå dit möter Infjärden på Heden.

Pålänge i div.4 möter Heden på Nyåker och kan vid vinst nå en kvalplats i sista omgången men då måste Lira tappa poäng mot Notas2. Assis damers andralag i div.2 har Kiruna hemma i sista matchen och avancerar i tabellen vid vinst. Gammelgården kan säkra nytt kontrakt vid vinst hemma mot Kiruna.

Intressant kring strecken.

Kalix Slutet närmar sig för den största sporten fotboll. Visserligen tillhör våra herrlag i länet inte någon av de högre divisionerna men detta beror delvis på den enorma konkurrensen som är inom fotbollen. Trots det borde det finnas ett lag från länet i div.1 men det kan vara verklighet nästa år. Damfotbollen ligger långt framme men där är konkurrensen inte lika knivskarp. Starkt av Piteå och Assi att ligga där dom ligger. När det gäller övriga lagsporter kan man tydligt se sambandet mellan sportens storlek och placering i seriesystemet.

Helgen innehåller många matcher som kan bli avgörande kring de båda strecken. Assi i Elitettan har i de två sista matcherna tappat 5 av 6 möjliga poäng och är i dagsläget 10 poäng från möjligheten att nå allsvenskan. Det är nog en utopi att tro att det ska gå så man får nog inrikta sig på att göra en bra avslutning på serien. Närmast står bortamatch mot Umeå på programmet.

Piteås damer har Eskilstuna hemma på LF Arena och man är fortfarande med i kampen om första platsen. Nu gäller det för Piteå att inte tappa några onödiga poäng så vinst i denna match är nog närmast ett måste.

I div.1 herrar kan helgens matcher för Piteå, IFK Luleå och Boden bli väldigt avgörande för chansen att nå div.1. Boden har Ytterhogdal på Boden Arena och vinner man där är man med förlust och chansen är mer eller mindre borta. Samma gäller för IFK Luleå som möter Piteå på Skogsvallen. Otroligt viktig match för båda lagen. GM har Hudiksvall borta och får nu bara rikta in sig på div.3 nästa år.

När det gäller div.3 för länets lag är det kampen kring det nedre strecket det som kommer att bli intressant. Kiruna, BAIK, Ohtana, och IFK Kalix befinner sig i farozonen när det gäller det nedre strecket. Infjärden är redan avsågade. Storfors har fortfarande en liten chans att nå div.2. Notas befinner sig i ingenmansland. I helgen har Kiruna Umeå FCA borta i en svår match. Kalix möter Storfors på Furuvallen där bägge lagen behöver 3 poäng. Samma gäller i matchen Ohtana mot Gimonäs där har OAFF favören av hemmaplan. BAIK måste vinna för att komma på lite säkrare mark när man möter Infjärden på Bergsvallen. Notas har Holmsund på Tunavallen där Holmsund har lite mer att spela för vilket kan bli avgörande.

Det börjar dra ihop sig

Uppsala Assis damer åkte på en snöplig förlust sist när Mallbacken avgjorde i slutminuterna. Målet kan vara av stor betydelse när det gäller kampen om de två första platserna. Nu möter man IF Böljan på hemmaplan ett lag som så här långt endast skrapat ihop fyra poäng. Assi måste naturligtvis gälla som stora favoriter och ska inte behöva ge bort några poäng. Assi andralag som förlorade sist mot Kågedalen möter nu Kiruna på hemmaplan. Två mittenlag så det borde bli en jämn match.

Piteås damer som haft lite missflyt på senaste tiden möter Hammarby borta och bör nog vinna för att fortsatt vara med i striden om första platsen.

Piteå i div.2 herrar är nu det lag från länet som har en bra chans till någon av de två första platserna. I helgen har man en mycket viktig match när man möter serieledarna Hudiksvall på hemmaplan. IFK Luleå och Boden har båda sju poäng upp till kvalplatsen ett gap som nog är för stort trots att sju omgångar återstår. IFK möter Härnösand borta och Boden har Gottne borta. För GM är det nog kört efter förlusten i den viktiga matchen mot IFK Umeå sist. I helgen har man Täfteå hemma.

I div.3 herrar blir det nog svårt för något av lagen från länet att blanda sig i striden om de två första platserna, däremot kan kampen kring det nedre strecket innehålla många lag från länet. Kiruna som nu är ovanför strecket möter topplaget Sandvik på Lombia. Kalix som har en minst sagt viktig match i bortamötet med Gimonäs är nog tvingade till poäng. Ohtana har Lycksele borta som slåss om nytt kontrakt så det blir ingen lätt match. Infjäden som i praktiken redan är avsågade möter Notas hemma. Vinner Notas är man med största säkerhet klar för trean nästa år. Storfors och BAIK möts på Heden och för BAIK gäller det nu att börja samla på sig poäng efter senaste tre förlusterna.

Pålänge i div.4 ligger bra till för en kvalplats till div.3, nu möter man Skogså hemma. Gammelgårdens damer i div.2 kan nog säkra kontraktet vid vinst mot Gammelstad på hemmaplan.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar