Logga in

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

När man håller på med idrott får man vara lite flexibel, så i år är jag ordförande för Assis sportråd samt från mitten av maj assisterande tränare i damlaget. Jag kommer som tidigare försöka bevaka norrbottenslagen i de högre divisionerna samt övriga kalixlag.

Sju omgångar kvar

Kalix Efter ett två veckors uppehåll är det åter seriematch. Denna gång gästar Asarum BK Arena. Asarum från Blekinge har inlett hösten med fyra förluster och ligger för närvarande på nedflyttningsplats. Assi som i senaste matcherna mött topplag har förluster i de tre senaste matcherna. Naturligtvis en viktig match för bägge lagen där Assi vid vinst med största säkerhet ordnat nytt kontrakt med sex omgångar kvar att spela. Asarum måste börja ta poäng för att bli kvar i Elitettan så det är långt ifrån någon lätt match för Assi men kan man göra en bra match är chanserna stora till vinst. Vårens bortamatch mot Asarum slutade med bortavinst 3-1 men det är historia.

Allsvenska Piteå som hamnat i ingenmansland efter en lite tveksam höst åker till Malmö för match mot Limhamn som inte borde vara några större problem att vinna. Det är dock lite varning när man möter ett lag som slåss för sin överlevnad i Allsvenskan.

I div.1 damer är det bara Notas från länet som fortfarande har en liten chans att nå kvalet till Elitettan men då behöver man hjälp av andra lag. Hjälpen kan komma i helgen när Infjärden tar emot Sunnanå. Notas själv vinner säkert mot Selånger borta. LSK kämpar vid det nedre strecket har hela tiden viktiga matcher nu närmast Härnösand borta.

För Boden i div.1 herrar ökade avståndet till kvalplatsen efter resultaten i senaste omgången. Nu återstår nio omgångar och Boden måste börja vinna samtidigt som resultaten i övriga matcher måste gå deras väg. Jag tror att de närmaste tre omgångarna blir väldigt avgörande, närmast möter man Vasalund borta sen Forward borta och Gefle hemma.

IFK Luleå i div.2 kommer efter helgen att leda serien med minst fyra poäng, kan inte tro att man tappar poäng i mötet med Sandvik på Skogsvallen. En seriös inställning till matchen och tre säkra poäng till IFK. Piteå som nog spelat bort sina chanser till kval möter IFK Umeå på LF Arena. Frågan är om motivationen räcker till seger.

Morön vinner div.3 herrar däremot står striden om kvalplatsen i nuläget mellan Notviken 28 poäng och Storfors 25 poäng. Mycket av det kan avgöras i helgen när Notviken möter Ohtana borta och Storfors har Kiruna på Lombia. BAIK som med största säkerhet klarade nytt kontrakt efter segern mot LSK senast möter Harads borta. För BAIK gäller det att avsluta serien snyggt, Harads får nog ställa in sig på kval senare i höst. LSK har Holsund borta i en lite oviss match.

Kalixlagen Assi2 och Gammelgården i div.2 damer kämpar vid det nedre strecket och i helgen har Assi2 hemmamatch mot serieledarna Trångfors samtidigt som Gammelgården tar sig an Storfors på bortaplan. IFK Kalix i div.4 herrar tågar vidare mot div.3 i helgen möter man IFK Luleå2 på Furuvallen.

Umeå borta

Kalix På söndag åker vi till Umeå för match mot serieledarna Umeå, en härlig utmaning. Veckan har varit allt annat än bra där förkylningar har härjat men förhoppningsvis är alla på benen när det drar ihop sig till match. Umeå leder serien med fyra poäng och behöver vinna för att inte jagande lag ska närma sig. För Assis del handlar det om att ta några poäng till på de återstående sex matcherna för att ha säkrat nytt kontrakt. En kul match att spela där vi kan slå ur underläge, all press ligger på Umeå men naturligtvis en svår bortamatch. Vårmatchen slutade oavgjort 1-1.

Assis andra lag i div.2 har på senaste tiden gjort bra insatser och har med största säkerhet klarat nytt kontrakt. På lördag möter man Kågedalen på bortaplan. Gammelgården i samma division har Kiruna hemma och blir vid vinst definitivt klara för div.2 nästa år.

Piteås damer i allsvenska ligger i ingenmansland och har i helgen Växjö hemma och tar förmodligen en efterlängtad seger.

Div.1 damer som såg avgjord ut för flera omgångar sedan har med tre omgångar kvar blivit intressant. Notas ligger två poäng efter Sunnanå och möter i helgen ett LSK i stort poängbehov för nytt kontrakt Ett derby där Notas är favoriter men här bjuds inte på några poäng. För Notas del gäller att vinna alla tre återstående matcher och hoppas på hjälp som eventuellt kan komma nästa helg när Sunnanå möter IFK Östersund borta. Övriga två matcher vinner Sunnanå mot det två sista lagen i tabellen. Infjärden har en betydelselös match mot Umedalen borta.

Boden som fortfarande har en liten chans på fortsatt spel i div.1 herrar nästa år har i helgen något av en måstematch när man möter nästjumbon Forward på bortaplan. Förlust och det ser betydligt mörkare ut.

IFK Luleå leder serien med fyra poäng och kommer efter helgens matcher att ha minst det försprånget. Försprånget kan vara större beroende på resultatet i mötet mellan tvåan Ytterhogdal och trean Friska Viljor. IFK har Anundsjö hemma och jag kan inte tänka mig att IFK släpper ifrån sig några poäng. Piteå har Timrå borta för Piteå en betydelselös match. Motivationen måste ändå vara att komma så högt som möjligt i tabellen.

I div.3 herrar möter Storfors I stort sett klara seriesegrarna Morön på Heden. Notviken kan i helgen säkra kvalplatsen till div.2 när man möter Harads på Tunavallen. Förlust för Harads innebär att kampen om den nedre kvalplatsen står mellan Harads och Gimonäs. Gimonäs har i helgen redan klara Kiruna hemma så allt kan hända. Övriga två matcher handlar om att få en så bra slutplacering som möjligt. BAIK möter Holmsund på Bergsvallen och LSK tar emot Ohtana på Åkevallen.

IFK Kalix vinner div.4 som väntat och spelar i div.3 nästa år. I helgen möter man Övertorneå borta.

 

Uppehåll i helgen

Kalix Assis damer i Elitettan har uppehåll i helgen och möter Asarum på BK Arena nästa helg. Veckan som gått har innehållit Finalen i Stora Norrbotten COOP Cup där Assis damer vann DM. Det var tredje DM tecknet under de sex sista åren lika många har Piteå under samma period. Assis andralag har en viktig match på tisdag i derbyt mot Gammelgården borta. Även Piteås damer i Allsvenska har uppehåll denna helg.

Boden har fortfarande fyra poäng upp till kvalplatsen men i helgen blir det svårt att krympa det avståndet. Boden möter nämligen serieledarna Akropolis på Boden Arena. Även om allt är möjligt är det nog väl optimistiskt att tro på poäng även om laget måste göra det.

IFK Luleå är nu inne i en period då man möter lag som man normalt ska vinna över. Det är naturligtvis ett måste att ta full pott i de matcherna om man ska vinna serien. Närmast gäller det Täfteå på bortaplan. Piteå har nog missat chansen att vara med i kampen om de två första platserna efter senaste förlusten. I helgen möter man Kramfors borta ett lag som kämpar för nytt kontrakt och det brukar inte vara några lätta matcher.

Div. 3 har redan avverkat två matcher i omgång 14. Storfors och Notviken spelade oavgjort vilket betyder att Notas behåller avståndet till Storfors. Jag såg själv derbyt mellan BAIK och LSK där BAIK tog tre viktiga poäng. BAIK var bättre i första halvlek för att i andra falla tillbaka och slå ifrån sig vilket hade kunnat straffa sig men denna gång höll det tiden ut. Helgen två matcher är Kiruna mot Ohtana och Morön mot Harads. Serieledarna Morön lär knappast släppa några poäng till Harads. Kiruna som visat bättre form på slutet har chans att gå om Ohtana vid vinst.

Vad som har hänt med Sunnanå i div.1 damer är en gåta från att ha varit suveräna serieledare har nu avståndet till Notas krympt till fyra poäng. Sunnanå möter nu Team TG hemma i en svår match och Notas har IFK Östersund hemma, om allt går Notas väg kan avståndet vara en poäng. LSK har en måstematch när man möter Selånger hemma, vinst och det ser ljust ut för nytt kontrakt. Infjärden har Team Hudik borta och bör vinna.

 

Kalmar nästa

Kalix Helgens match innebär flyg och övernattning när vi möter Kalmar på bortaplan. Kalmar ligger femma nio poäng före Assi. Det blir naturligtvis en tuff uppgift att få med sig poäng hem men vi kan i våra bästa stunder utmana alla lag i Elitettan. Gäller att ta fram det bästa i denna match så kan hemresan bli trevlig. Senaste matchen mot Uppsala dominerade vi andra halvlek efter en jämn första men gör man inte mål på de chanser man skapar så blir det inga poäng vilket så skedde. Vi åker ner med full trupp förutom Frida Jacobsson som är avstängd denna match. Andralaget har en mycket viktig match på lördag och är i behov av tre poäng när man möter Storfors hemma.

Piteås damer har haft det lite tungt i senaste matcherna och ligger nu tio poäng efter Rosengård som leder. Helgens match är just Rosengård på LF Arena och chans till att vända trenden.

Notas i div.1 ligger tvåa sex poäng efter Sunnanå med sex omgångar kvar, nu möter man Infjärden hemma och borde inte ha några problem att vinna. LSK som kämpar för nytt kontrakt har IFK Östersund hemma.

Boden har haft en positiv trend på höststarten och har nu fyra poäng upp till kvalplatsen. Helgen match är Carlstad United borta ingen omöjlig uppgift men svår. Gäller nu att vinna dom rätta matcherna för att även nästa år spela i div.1.

IFK Luleå som leder div.2 och har sett starka ut på slutet möter IFK Östersund på Bergsvallen. För IFK Luleå gäller det att vinna för att behålla det försprång man har på fyra poäng och eventuellt utöka det. Piteå på femte plats har tvåan Ytterhogdal på LF Arena i en match jag skulle helgardera.

Div.3 har två matcher som är viktiga när det gäller kampen vid det nedre strecket. Harads möter Holmsund borta och BAIK har Gimonäs hemma. Den första lite oviss men den andra borde BAIK vinna. Storfors som har häng på kvalplatsen har Ohtana på Heden och LSK möter serieledarna Morön hemma. Notviken som ligger tvåa har Kiruna på Tunavallen och är favoriter men här är det varningsflagg.

IFK Kalix i div.4 som gått ner sig lite i höst vilar i helgen och Påläng på sista plats har GM borta. Har svårt att se att PGIF ska kunna lämna jumboplatsen denna säsong. Gammelgårdens damer möter Malmberget borta, vinst och man har nog säkrat kontraktet

Första höstmatchen hemma.

Kalix Höstens första hemmamatch är mot IK Uppsala Fotboll nu på söndag. Uppsala som ligger fyra skuggar de tre topplagen Umeå, Hammarby och AIK. Veckans träningar har sett mot bra ut och alla spelare är tillgängliga förutom Ernestina Abambila som är avstängd efter tre gula kort. Som alltid oavsett motstånd går vi alltid för tre poäng men detta är naturligtvis ingen lett match som kräver en bra insatts av samtliga spelare. Vårens match i Uppsala slutade 1-1. Senast förlorade vi med uddamålet mot ett bra Hammarby på bortaplan. Assis damer möter Kiruna hemma och bör vinna för att börja avancera i tabellen.

Piteås damer har inlett hösten på ett lite knackigt sätt och möter nu Eskilstuna på bortaplan. Förmodligen har övriga lag avslöjat Piteås sätt att spela och kanske därför tabellen ser ut som den gör.

Boden som tog en mycket viktig seger senast möter nu Umeå FC på Boden Arena. Ett betydligt bättre lag än Sollentuna senast, så det blir svårt för Boden att få med sig några poäng. För Boden är det viktigt att vinna matcherna mot lagen på den nedre halvan då klarar man nytt kontrakt.

IFK Luleå som leder div.2 fick med sig en poäng i den tidiga seriefinalen mot Friska Viljor senast, viktigt att inte förlora den matchen. Nu möter man IFK Umeå med många Kalixspelare på bortaplan och bör ta tre poäng. Piteå har jumbon Anundsjö borta och tar tre poäng.

Div.3 har en tidig seriefinal när Notas möter Morön på bortaplan i en lite oviss match men hemmaplan väger nog över. Storfors som skuggar Notas har Gimonäs borta och tar med all säkerhet tre poäng. Ohtana har Holmsund hemma och ska normalt ta tre poäng. BAIK åker till Kiruna i en viktig match i dom nedre regionerna. BAIK med många avstängda gör det bra om man kan få med sig poäng men det blir svårt.

I div.1 damer börjar det handla om att göra en snygg avslutning av serien för Notas och Infjärden för det är näst intill omöjligt att komma ikapp Sunnanå. Notas möter Domsjö borta och vinner samma med Infjärden som tar emot Själevad. För LSK gäller det att börja vinna matcher för att bli kvar i div.1 nästa år. Nu står Umedalen borta på programmet.

IFK Kalix möter GM på Furuvallen och får gälla som klara favoriter i den matchen trots lite sämre matcher på slutet.

 

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar