Logga in

Hockeybloggen

Välkommen till Norrbottens-Kurirens hockeyblogg. Här håller vi koll på SHL, SDHL och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK.

Ingen vinst utan kritik

Luleå En 3-1-vinst mot ett rätt dåligt Djurgården är egentligen inte mycket att ta med sig.
Men med tanke på att laget saknade Lucas Wallmark, Peter Cehlarik, Per Ledin, Lennart Petrell och Christian Jaros så blir det faktiskt lite mer imponerande och någonting att ta med sig.

Och på tal om saker att ta med sig.
Under tiden som jag tränade ett juniorlag fick jag ett tips från en betydligt mer erfaren ledare att oavsett om laget vinner eller förlorar så ska man alltid försöka att plocka ut tre förbättringspunkter och tre positiva punkter.

Arbetsskadad som jag är blir det vad detta blogginlägg får handla om.

Vi börjar med förbättringsområden:

1. Byten. Just i den här matchen var det inte påtagligt, men jag anser att LHF skulle vinna mycket på att göra offensiva byten vid rätt lägen. Framför allt kedjan med Chris och Cam Abbott tillsammans med Emil Sylvegård får ofta långa anfall men spelar nästan alltid klart dessa och byter när de tappar pucken. Året när Skellefteå vann sitt första SM-guld såg jag många av deras matcher och just de offensiva bytena var en detalj som de använde otroligt framgångsrikt.

2. Power play. Nu gör Johan Forsberg ett riktigt snyggt power play-mål, men det finns otroligt mycket att jobba på i den spelformen. Avsaknaden av en bra playmaker är uppenbar. Det märks att Chad Billins har en stor trygghet med pucken och han kommer nog att lösa upp många knutar, men jag saknar fortfarande kombinationer som sätter upp de bästa skyttarna i skottlägen och ett högre pucktempo. Ta målet som Forsberg gör exempelvis, det sker mer av tillfällighet och för att Forsberg läser av situationen på ett lysande sätt. Det fungerar mot Djurgården, men mer skicklighet måste in i den spelformen.

3. Noggrannhet. Även om nyförvärven tillförde mer stabilitet i uppspelen i egen zon så tappar LHF fortfarande för mycket puckar i mittzonen och vid linjerna för att det ska anses som godkänt. Övermod, oskicklighet eller slarv. I SHL blir lagen alldeles för hårt straffade för att ha råd med sådana misstag.

Lite mer positiva tongångar då:

1. Målvaktsspelet. Jag har följt Joel Lassinantti en längre tid och ni som följer den här bloggen vet att jag inte är jätteförvånad att han etablerat sig i SHL. Men att han skulle spela så här bra hade jag inte trott. Framför allt imponeras jag av hans returkontroll som har utvecklats mycket de senaste två åren. Han har alltid haft explosivitet, spelsinnet och vinnarskallen. Men returkontrollen har varit en svaghet. Utan att vara någon expert på målvakter känns det som att han just nu ligger långt fram i Sverige när det kommer till målvaktsteknik. Samspelet mellan målvakt och försvar har fungerat ypperligt de senaste matcherna och är en stor del i Luleås framgång. Nya Niko Hovinen och Daniel Larsson måste verkligen prestera om de ska peta Måttsunds målvaktsmonster i den form han är i just nu.

2. Tekningarna. Man kan bryta ner spelet i detaljer. Tekningar är en detalj som ofta glöms bort men som är otroligt viktig för en matchbild. Vunnen tekning innebär att laget startar med pucken och får en chans att anfalla. Förlorad tekning innebär att laget börjar i försvarsställning och får ödsla energi på att ta tillbaka pucken. I dag tekar Chris Abbott för två och har fantastiska nästan 76 procent vunna dueller. Jonathan Granström 75 procent och Johan Forsberg 75 procent. Totalt 45 vunna 21 förlorade. Luleå har genom hela säsongen varit snuskigt bra i tekningscirkeln och det är ingen slump. Efter varje träning tränar centrarna tekningar mot varandra och det ägnas också tid åt att träna varianter och vägar för hur de ska vinna tekningarna. 

3. Nyförvärven. Det var bara en match och jag tänker inte dra några större växlar av vad de visade. Men sett till dagens match ser det lovande ut för Luleås del. Rörliga, enkla men bra lösningar och framför allt hårda passningar som satt på bladet på medspelarna. Ett av Luleås problem denna säsong är att för många passningar träffat skridsko eller ingenting alls vilket har tagit tillbaka spelet till deras zon. Kan LHF minnimera de misstagen har de kommit en bra bit på vägen och kan kanske börja spela den mer kreativa hockey som de själva uppgett att de vill spela.

Avslutningsvis måste jag bara nämna Marcus Sörensen. Vilken skridskoåkare och härlig lirare att kolla på. Det är lätt att klaga på Dean Kukans ingripande vid 1-1-målet, men i det läget går det fruktansvärt snabbt och det är inte Luleåbacken beredd på. Klasspelare. Väger kanske lite för lätt för att kunna lira samma spel internationellt, men i varje byte var han ett hot och jag hade gärna sett honom i Tre Kronor den här säsongen.

André Samuelsson

Centersidan klar

Smack.

Två centrar i en smäll.

Isac Lundeström stannar ett år till och Jack Connolly värvas in från Rögle.

Läs mer om Connolly här.

Läs mer om Lundeström.

Här snackar "Skuggan" om truppbygget.

Nu återstår endast en forward - som kan dröja.

Luleå Hockey har is i magen och kan tänka sig att vänta långt in på säsongen med den sista spelaren. Klokt. Som läget är nu är det knappast forwardskris. Det är bättre att det är något vettigt man får in.

Så då har SHL-laget följande anfallsuppsättning:

1:a: Cehlin-Olausson-Kovacs

Kommentar: En kedja som spelade väldigt, väldigt bra när de fick chansen i fjol. Splittrades för att få en bredare offensiv genom fler kedjor. Kommande säsong bör dessa kunna bilda kedja utan att man tappar för mycket i övriga kedjor. Kovacs och Cehlin tar till vara på Olaussons superpass och är dessutom snabba på rören. Blir succé om Olausson kan hålla sig skadefri.

2:a: E. Emanuelsson-Lundeström-Larsson

Kommentar: Håller ihop från förra säsongen. Lundeström säger att han vill ta mer ansvar offensivt - vilket bör göra kedjan ännu bättre. Om han hittar balansen mellan defensiven, som var riktigt bra i fjol, och offensiven lär denna kedja lyfta rejält. Larsson kan skapa saker på egen hand och Einar Emanuelsson var bäste spelare i inledningen av säsongen innan skadan.

3:e: P. Emanuelsson-Connolly-Harju

Kommentar: Connolly kan bidra med mer offensiv spets - och ändå vara bra defensivt. Ett lyft från Joey Hishon/Andreas Falk, helt klart. Nu har Luleå Hockey tre kedjor som kan vara med och producera. Emanuelsson och Connolly står för farten, Harju får göra det han är bäst på - kötta framför kassen. Kan bli rätt bra, och en klart godkänd tredjelina. Emanuelsson behöver dock göra en betydligt bättre säsong än i fjol. Han var rätt iskall - även om han alltid åker skridskor och kämpar.

4:e: Lindquist-Berglund-Forsberg

Kommentar: Fabricius gjorde inte många glada i fjol. Jobbar och sliter men får inte ut ett smack offensivt och i boxplay var Luleå sämre än på länge. Lindquist har farten och bättre klubbteknik - vilket bör gå före. Kanske kan Forsberg smälla in några fler mål i en bättre omgivning. En fjärdekedja som kan göra en del mål samtidigt som man håller tätt bakåt är guld värt.

Extra: Fabricius, junior

 

När Luleå Hockey gör klart med den sista forwarden räknar jag med att denne går in i någon formation. Dessutom är det alltid någon som är skadad.

I dagsläget ligger Lindquist illa till - men frågan är om värvningen är tänkt att lira i en fjärdekedja. Det kan lika gärna vara så att man petar Petter Emanuelsson eller Johan Harju.

NY FORWARD-Connolly-Harju känns inte helt osannolikt. Petter Emanuelsson kan då gå in i fjärdekedjan i stället för Lindquist.

På pappret får Luleå Hockey en bättre uppsättning. Connolly känner ligan och Luleå vet exakt vad de får. Det lär vara en fördel mot Falk, som är begränsad offensivt och börjar bli till åren, och Hishon, som inte alls kom in i spelet och var skadebenägen. Viktig detalj: Connolly kan teka - vilket Luleå behövde efter tappet av Falk. Varken Olausson eller Lundeström är några stjärnor i tekningscirkeln.

Sofie Lundström

Truppläget

Det blev varken en topp sex-plats eller kvartsfinal.

Luleå Hockeys usla inledning på den tredje och avgörande matchen mot Brynäs blev avgörande. Luleås tunna backuppsättning blev också avgörande - man hade helt enkelt för få spelskickliga backar när Daniel Sondell blev avstängd (med rätta).

Brynäs Jacob Blomqvist skulle så klart också ha varit avstängd - men det är en annan historia.

Nu väntar en av de roligaste perioderna på säsongen - silly season.

 

Och det känns som att laget blir bättre nästa säsong - på pappret.

Målvakter: Joel Lassinantti, Niklas Rubin (NY)

Kommentar: Filip Gustavsson testar lyckan i NHL/AHL. Rubin sägs vara en stor talang och har gjort det bra i Tingsryd. Lassinantti hade en mindre bra säsong och är säkert revanschsugen. Rubin lär stå färre matcher än Gustavsson gjorde i år - och kan lugnt växa in i SHL-kostymen.

Backar: Oscar Engsund, Daniel Sondell, Pontus Själin, Brendan Mikkelson, Nils Lundkvist, Ryan Johnston, Kim Johansson, Viktor Grahn, Joonas Jalvanti (förlänger), Erik Gustafsson (NY), Fredrik Styrman (NY), Jesper Sellgren (NY).

Kommentar: Här lär det bli en del förändringar. Om Luleå ska förlänga med Jalvanti och värva Gustafsson, Styrman och Sellgren blir backuppsättningen för stor. Tolv backar är så klart för många - även om jag tror att vi kommer få se bredare trupper i år.

Sondell-Gustafsson

Lundkvist-Jalvanti

Engsund-Själin

Styrman-Sellgren

Det är hård konkurrens. Johnston lär lämna efter att ha gjort succé efter utlåningen till Lugano, Schweiz. Kim Johansson behöver speltid och lär lånas ut. Samma bör ske med Grahn - som knappast utvecklas av att sitta på bänken. Dessutom känns Mikkelson en aning överflödig i den här backuppsättningen. Lundkvist kommer att få en hel försäsong på sig det här året - och Sellgren var riktigt bra på JVM och känns som en intressant spelare. Vem ska Mikkelson, som nog kostar en del, peta?

Forwards: Patrick Cehlin, Einar Emanuelsson, Petter Emanuelsson, Karl Fabricius, Jonas Berglund, Johan Forsberg, Johan Harju, Robin Kovacs, Emil Larsson, Isac Lundeström (lånas ut från NHL), Niklas Olausson (förlänger), David Lindquist (NY).

Kommentar: Centersidan är det stora problemet. Om Lundeström drar till NHL har Luleå Hockey stora problem. Då har man endast Berglund på kontrakt. Man vill förlänga med Olausson men behöver en topp två-center hur som helst. Drar Lundeström behöver man två.

Cehlin-Olausson-Kovacs

E. Emanuelsson-Lundeström-Larsson

Harju-NY-P. Emanuelsson

Forsberg-Berglund-Fabricius

Lindquist

Centrar växer inte på träd - och de är inte billiga. Luleå Hockey behöver dessutom en bra sådan som kan lyfta Petter Emanuelsson och Harju - som med all största sannolikhet bildar kedja.

Lindquist känns som ett bra komplement - han kan både spela center och ytter. Det gör att man kan slänga in honom lite var som helst om någon har en formsvacka eller skador.

Slutsats: Ett bättre lag - på pappret. Det hela står dock och faller med den där centervärvningen, känns det som. Det blir hur som helst mycket spännande att se var lagbygget tar vägen.

Sofie Lundström

Slutfasen

Det börjar dra ihop sig.

Luleå Hockey ligger sjua i tabellen efter segern senast mot Karlskrona (Luleå har en match mer spelad än några lag under).

Det är sex poäng upp till sjätteplatsen - men även där har lagen en match kvar att spela.

 

Så här ser det ut:

3) Skellefteå 79 (47 matcher)

4) Färjestad 79 (46 matcher)

5) Frölunda 79 (46 matcher)

6) Malmö 78 (46 matcher)

7) Luleå 72 (47 matcher)

8) HV71 72 (46 matcher)

9) Linköping 71 (46 matcher)

Det är otroligt tajt i tabellen - och en förlust kan göra att man tappar en eller flera placeringar. Det som talar för Luleå är spelschemat.

Man möter Mora (h), Malmö (h), HV71 (b), Skellefteå (h) och Rögle (b).

För en topp sex-placering tror jag att det krävs minst nio poäng - men mest troligt minst tolv.

Mora och Malmö på hemmaplan känns inte som en omöjlighet. Mot HV kan man säkert kämpa till sig en poäng eller två. Mot Skellefteå blir det tufft - men det är samtidigt på hemmaplan i grundseriens sista hemmamatch. Rögle borta ska vara tre säkra - trots lagets succé den senaste tiden - i alla fall om man vill ha något med topp sex att göra.

28 februari möts Frölunda och Malmö - och en förlust för Malmö under ordinarie tid kan öppna för Luleå Hockey - som alltså möter Malmö hemma på lördag.

Det blir hur som helst ett race till sista matchen.

Sofie Lundström

Backsidan 18/19

Mitt i OS sticker jag in med ett inlägg om backsidan till nästa säsong för SHL-laget.

Kollegerna Henrik Danielsson och Jimmy Stålnacke avslöjade igår att Joonas Jalvanti fått ett kontraktsförslag.

Han har imponerat och har bäst +/- i laget.

Kontraktsläget:

2019/2020: Oscar Engsund, Nils Lundkvist.

2018/2019: Ryan Johnston, Brendan Mikkelson, Pontus Själin, Daniel Sondell, Viktor Grahn.

Utgående: Joonas Jalvanti, Jan Sandström.

 

Så här hade jag gjort:

NY BACK-NY BACK

Daniel Sondell-Brendan Mikkelson

Nils Lundkvist-Joonas Jalvanti

Oscar Engsund-Pontus Själin

Lånas ut: Viktor Grahn

Lämnar: Ryan Johnston (kontraktet bryts), Jan Sandström (slutar).

 

Luleå Hockey har just nu nio backar i truppen.

Att värva två nya till nästa säsong i stället för Johnston/Sandström och utlånade Grahn känns inte orimligt. Vi har tidigare skrivit om att Luleå jagar Kalixbacken Fredrik Styrman. Men även OS-backen Erik Gustafsson har varit på tal.

Ska det bli ett långt slutspel nästa år behöver Luleå i alla fall en powerplayback. Varken Johnston eller Sondell har visat sig vara speciellt målfarliga. Lundkvist fick faktiskt chansen där ett tag och det är ett klart underbetyg till resten av gänget när en 17-årig SHL-debutant kan göra ett minst lika bra jobb på blålinjen - även om Lundkvist är en supertalang.

Styrman är inte den spelaren - Gustafsson däremot kan vara det.

Då snackar vi bred backuppsättning. Vem ska petas? Lundkvist? Det vore dumt. Mikkelson? Jissös vilket pengaslöseri. Succéduon Själin/Engsund? Tveksamt.

Skador uppstår alltid och Styrman, om det nu blir han, kan lånas ut och kallas hem vid behov. Den här backuppsättningen är betydligt bättre än den man gick in med till den här säsongen. Det blir onekligen spännande att se vad firma Stefan Nilsson/Ulf Engman plockar fram.

Sofie Lundström

 

Defensive centern sämst i laget

Vi måste snacka lite om Andreas Falk.

Luleås defensive center har -13 i plus/minus-statistiken. MINUS 13!

Ryan Johnston, som inledde säsongen rätt uselt, har kämpat sig upp till -1. Närmast Falk är en trio med -7 (Brendan Mikkelson, Robin Kovacs och Petter Emanuelsson).

Att som defensiv center ha minus 13 är så klart alldeles för dåligt. Dessutom har Falks kedjekamrater (allt som oftast i alla fall) Karl Fabricius och Johan Forsberg -2 respektive +/- 0.

 

En del förklaras så klart av att Falk tar mängder med defensiva tekningar (336 stycken på 44 matcher). 7,6 per match på i snitt i 14.33 minuters speltid.

Falk har tekat 156 tekningar i anfallszon, bara Johan Harju har fler med 224 stycken.

 

Till saken hör ju också att Falk tekar överlägset bäst i Luleå, 58,45 procent. Så många av dessa defensiva tekningar i egen zon borde rendera i puckinnehav eller spel ut i mittzon.

Falks kontrakt går ut efter säsongen. Det är ingen vild gissning att det inte kommer att förlängas. Jonas Berglund blir nästa års fjärdecenter. Han har varit inne på åtta mål framåt och bakåt på 17 matcher och har +/- 0.

 

Också värt att notera: Falk har dragit på sig 12 tvåminutersutvisningar, bara Ryan Johnston har fler med 13 men betydligt mer speltid i snitt.

Sofie Lundström

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar