Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 29, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

BBK hade mer att bjuda på

Luleå Jesus Ibarra blev inte Bodens sista nyförvärv, kan vi konstatera. Under morgonen presenterades Zekeriya Nedjari, 21, som nyförvärv i klubben. Nedjari kommer närmast från Arameisk-Syrianska i division 1 och har även hunnit med att representera Brommapojkarna och AFC United på ungdomsnivå, samt Preussen Munster i Bundesliga 3.

Återstår att se vad han går för. Han har i alla fall visat upp sig på träning i två veckors tid så det är inte helt och hållet en chansning. Samtidigt hade han redan flyttat till Boden i vilket fall som helst så jag tänker att det blev lite av en bonusvärvning för BBK.

Om jag har förstått saken rätt konkurrerar han främst om en plats i tremanna-anfallet.

***

Assi IF lyckades inte hitta någon assisterande tränare till Kenth Wärja och då fick Marcus Roininen, som så många gånger förut, ta på sig den rollen. Som han själv konstaterar är det kanske inte helt optimalt, särskilt som han redan är sportchef i klubben. Men klubbhjärtat går det inte vara annat än imponerad över. 15-åriga målvakten Emma Nilsson flyttas också upp i a-laget, samtidigt söker man efter ytterligare en keeper. Nyförvärv sägs också vara på väg in på mittäfltet och i anfallet.

***

Storfors har nu gjort klart med Oskar Forsgren. Där återförenas han med sina tidigare Arvidsjaurtränare Patrik Nilsson och Johan Holmqvist.

***

På sin instagram skriver Infjärden att man värvar tillbaka Viktor Granberg från Svensbyn.

***

Erik Hansson, Arvid Lundström och David Lidström fortsätter i Lillpite. Även det info via lagets instagram.

Anton Olofsson

Nu önskar vi en drömfinal

Luleå Boden har varit klubben på allas läppar den senaste tiden med ett gäng värvningar för att stänga sillyn. Jag har skrivit en krönika där jag sammanfattat lite tankar kring arbetet med truppen. Den finner ni HÄR.

Det som hänt sedan jag bloggade förra gången är att Raymond Mendy har värvats från Skellefteå. Vitsord från Västerbotten talar om en bra värvning. Allround mittfältare med bra offensiv, som ibland kan bli lite het i dueller och dra på sig onödiga varningar. Men en av Skellefteås bästa spelare i fjol. Det låter i mina öron som en förstärkning till truppen.

Jag hoppas vi får se IFK Luleå mot Bodens BK i final i Arnes Bil Cup 22-24 februari (en turnering som vi livesänder på Kuriren). Det vore en sjukt spännande match-up.

***

Assi IF har tappat talangulla Cornelia Wiklund. Anfallaren har skrivit på för Team Thorengruppen

***

IFK Umeå har presenterat tre norrbottniska nyförvärv i februari. Det rör sig om Kalixtrion Johannes Nilsson, Erik Höglin och Eric Juntti. Nilsson spelade visserligen i Thorengruppen i fjol men fick inte alls ut den potential som vi såg i Kalix för två år sedan. Kan vara bra med miljöombyte.

***

Talangen från Kiruna, Wille Sörensen, är klar för Eskilsminne i division 1. 18-åringen spelade med IFK Osby i fjol. Nu tillhör han Eskilsminnes U19-lag och har även fått känna på lite träningar med A-laget.

***

Luleå SK har värvat Johan Johansson som senast kommer från Matfors i Sundsvall. Studier i norr lockade honom hit.

***

Infjärdens SK har värvat Hugo Borg skriver klubben på instagram.

***

Harads IF fortsätter värva gamla IFK Luleå-spelare. Näst på tur är Anton Andersson som blir en superförstärkning. I division 3 är han på en helt annan nivå och jag förväntar mig att det blir en hel del poäng från hans fot. Men allt beror väl på hur många matcher det blir i slutändan. Om Harads får alla nyförvärv och kanske något lån från Boden (?) så ser startelvan oerhört stark ut på pappret. Frågan är som sagt hur ofta det kommer bli.

Anton Olofsson

Räcker det med Jesus?

Luleå I går spelades Futsalligan i Luleå. Vi passar på att gratulera Luleå SK som tog hem en Grand Slam med seger i både dam- och herrklassen. Imponerande!

Här kan du se reprisen av gårdagens livesändning.

Missa heller inte att vi livesänder Arnes Bil Cup 22-24 februari. Det blir en höjdare!

***

Grattis säger vi också till Jack Serrant-Green, Bodens BK, och Julia Karlernäs, Piteå IF, som den senaste veckan tilldelats Kurirenbollen för 2018 års insatser. Väl värt!

***

Slutligen ett nyförvärv. Bodens BK värvar forwarden Jesus Ibarra från Greenville FC. Svårt att ge något omdöme så här tidigt om honom, men tanken lär vara att han ska användas som ytterforward i trion längst fram. Hämtas via PSC-samarbetet. Beskrivs som en avig spelare som kan leverera mycket poäng.

Truppen börjar sättas nu för BBK. Så här tänker jag mig att en elva ser ut på ett ungefär:

Simon Lundberg/Simon Bandh
Erik Stenberg - Emil Johansson - Felix Gustavsson - Jakob Johansson Inga.
Willie Clemons - Kevin Roberts - Zak Guerfi.
Jesus Ibarra - Jack Serrant-Green - Sebastian Shafei Åman.

Oklart om det ska värvas mer eller inte. Jag tänker att en bollskicklig mittfältare och ännu en spetsig ytter inte hade varit fel att få in i mixen. Samtidigt vet jag inte om den lyxen finns att plocka in ytterligare spelare. Vi får väl vänta och se hur BBK tänker. Helt klart är i alla fall att Boden kommer att tippas få en tuff säsong. Även om det har tillkommit en hel del spelare så är det bara Emil Johansson som jag med all säkerhet kan säga höjer startelvan jämfört med i fjol. I övrigt är det upp till bevis.

Anton Olofsson

Divison 3: Fotbollens kyrkogård

Luleå Okej, nu är jag sen att blogga om alla nyheter som hänt på sistone, men vi kör ändå.

***

Emelie Helmvall bestämde sig slutligen för att förlänga med Assi. Blytung underskrift för Assi att få. En van målskytt som blir otroligt viktig för ett lag som dels har en tunn trupp men också flera osäkra kort som behöver bevisa sig.

Nu väntar vi fortfarande på besked från Lina Henriksson, Frida Björck och Josefine Hansson. Med den spelarbrist som råder i laget är det inte särskilt spännande att sia om potentiella startelvor. Men något sånt här ser det väl ut i dagsläget:

Lauren Watson
Johanna Andersson - Rebekah O´Brien - Jennifer Askebrand - Linnea Engström
Jaclyn Sawicki - Ernestina Abambila - Tilda Westman - Fanni Pietikäinen
Emelie Helmvall - Sanna Ylianttila

I övrigt finns tidigare skadedrabbade Emilia Lundqvist, Frida Jacobsson och talangen Emmy Lindgren i truppen. Så visst behövs det förstärkningar.

Det finns också en viss osäkerhet kring om FC-Minskvärvningen Ernestina Abambila är den där trygga innermittfältaren man sökt efter och som kan ersätta Fernanda da Silva. På highlightsvideos på youtube verkar hon spela minst lika mycket ytterback och yttermittfältare som innermittfältare.

Som jag ser det skulle laget må gott av förstärkningar i samtliga lagdelar, men framförallt mittfältet och anfallet. Nu kan det visserligen bli så att Moa Öhman återvänder under säsongen när det är uppehåll i college, och man kan använda Jaclyn Sawicki som någon form av flex ytter/anfallare - men då kräver det att Sanna Ylianttila är ett fynd. Innermittfältet ser allt jämnt osäkrast ut just nu.

I dag kom också nyheten att Joakim Abrahamsson hoppar av sitt uppdrag som sportchef. Detta efter den hjärnblödning han drabbades av för fyra månader sedan. Det är naturligtvis kämpigt att ersätta en person i en sådan ledande roll.

***

Harads gjorde en häftig presentation förra veckan där det meddelades att Linus Johansson, Johan Isaksson, Per Mettävainio och Viktor Aurell hade skrivit på för nykomlingen i division 3.

Ur nostalgiska skäl är det förstås coolt att se två gamla Kurirenbollen-vinnare i Harads, plus då Mettävainio som inte var långt ifrån att vinna samma pris under sin karriär. Jag tycker också det är rimligt att division 3 är en form av nedtrappningsserie, den norrbottniska fotbollens kyrkogård om du så vill. Sen är det väl högst oklart hur många matcher det blir för kvartetten och att värva dessa spelare är inte receptet för att Harads ska etablera sig i trean. Då måste man få fram något eget material också. Men för en säsong tycker jag ändå det är en häftig grej på en lämplig nivå. Höjer intresset för serien.

***

Notvikens IK har börjat få ihop sin trupp riktigt fint nu på slutet. De senaste dagarna har dels Paulina Hedquist presenterats som nyförvärv från Assi. Dessutom har Lina Finnholm förlängt kontraktet.

Vore kul om Notviken hängde med från start i toppen i år. Fjolårets säsong i division 1 dam var nog den sömnigaste jag kan komma ihåg.

***

Storfors målvakt Ludvig Boman har lämnat klartecken att han stannar i klubben trots lockrop från Skellefteå. Viktigt för laget. Boman är en av seriens bästa målvakter.

Anton Olofsson

Skarp offensiv efter värvningen

Luleå Tetteh Komey har gjort sitt val. Det blir Piteå IF - och inte Bodens BK. BBK hann inte ens få träffa 30-åringen, eller ge ett erbjudande, innan han valde PIF. Det antyder att han fått en ganska bra deal.

För två veckor sedan stämde jag av med Piteå om just Tetteh Komey och då hade man inte diskuterat hans namn. Anledningen till det var att man var osäker på om han passade in i tränarnas spelfilosofi. Sen lämnade Joel Edström och då behövdes en målskytt som sätter 20+ bollar på en säsong. Då fick målskyttet stå över eventuella frågetecken kring spelfilosofin. Som jag skrev i ett tidigare inlägg; är du i behov av en stark anfallare är det svårt att förbise Komey.

Jag tror också att Piteå passar ghananen bättre än Bodens BK. Jag hade som sagt haft svårt att se honom i Bodens tremanna-anfall. Men i PIF lär det passa bättre. Deras offensiv blir för övrigt dödlig. Med spelare som Gustav Rönnbäck-Wallin, Gustav Nordh, Tetteh Komey och Johannes Lidström ger man verkligen IFK Luleå en match offensivt. Däremot saknas det en riktigt stabil mittback.

Piteå-Tidningen skriver att högerbacken Joachim Olofsson har gett klartecken för ännu en säsong. Det är ett bra besked för klubben. Skadefri höjer han laget.

Lite oklart exakt hur Jeppe Mauritzson ska formera sitt lag i sommar, men ponera att det blir en 4-2-3-1 så skulle det kunna se ut så här just nu:

Richard Nordlund
Joachim Olofsson - Anton Lundmark - Johan Hedström - James Burgin
Axel Uddström - Tejan Bah 
Gustav Rönnbäck-Wallin - Gustav Nordh - Johannes Lidström 
Tetteh Komey 

Säg då att man får in en riktigt stark mittback i den där truppen så ser det lovande ut. 

Jag ser för övrigt att Piteå-Tidningen skriver att Andrea Kimpala och Matthew Wright är två spelare som Piteå är intresserade av. Kimpala vet jag att man försökte värva redan i fjol när speltiden minskade i IFK Luleå. Jag anser att Burgin är en bättre spelare. Kimpala är visserligen ung och har fortfarande en stor utvecklingspotential, men i dagsläget är han inte en man för startelvan och då tänker jag att det är bättre att passa på honom. Men visst, kan man få fransmannen att spela gratis så breddar det ju truppen. Lite samma tänker jag med Matthew Wright. Det var ingen succé senast i Piteå och nu har man flera andra bättre alternativ.

***

Bloggens avslöjande om att Marcus Eriksson skulle byta klubb till Notviken (från Storfors) är nu bekräftat av Notas.

***

Slutligen också en nyhet till alla Ohtana/Aapua-fans ute i landet (särskilt södra delarna i Sverige). Det är nu klart att Örjan Pääjärvi lämnar som tränare och ersätts av Daniel Mäki, Johannes Pekkari och Felix Pekkari. Inga nyheter är presenterade om vilka spelare som stannar, lämnar eller värvas in, men bloggen tar tacksamt emot tips om sådant via mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar