Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Derbytankar

Luleå Yes. Så var ännu en omgång av division 2 spelad.

Tänker att jag ska dyka in direkt i derbyt.

Bodens BK-IFK Luleå 2-2
Målen, BBK: Jack Green 2.
Målen, IFK: Tetteh Komey 2.

För en gångs skull lyckades jag faktiskt tippa rätt resultat. Trodde på 2-2 (och lämnade en liten brasklapp för 3-3) inför matchen. Det kändes på något vis givet att det skulle bli kryss i den här matchen. Sen var det något förvånande, sett till hur matchen utspelade sig.

Att IFK Luleå skulle vara defensiva var inget förvånande, däremot trodde jag inte att laget skulle backa hem SÅ PASS mycket som man gjorde. Matchplanen tydlig. Alla spelare på rätt sida boll. Inget risktagande. Krymp ytorna och gör det svårt för Boden. Det lyckades ganska bra. Boden skapade någon chans via spelet - men inte supermånga. Målen kom också efter fasta situationer. Däremot var ju BBK det bättre laget, inget snack om saken, och lär vara besvikna att det här slank ur händerna.

Det känns som att jag tjatar om samma saker när det gäller Bodens svaghet i år. Men det går som inte att komma ifrån att försvarsarbetet fallerade vid bägge målen. Visst det är fina prestationer av Tetteh Komey - men det bjuds också på alldeles för mycket vid de två situationerna. Det kostade segern i dag och det måste Boden få ordning på. Redan fyra något onödiga poäng som har försvunnit för laget.

IFK lär vara nöjt med sin poäng. En svår bortamatch. Men det var ingen jätterolig fotboll att bevittna från gästerna. Offensivt saknar jag ganska mycket. Det känns som att laget har så få spelare som deltar i anfallsspelet. Allt som oftast isoleras Komey, Bamba Sama N'Gamb eller Andrea Kimpala med bollen. Eftersom att varken de tre mittbackarna, eller Rob Clark och Emil Johansson följer med särskilt djupt i anfallsspelet så blir det i princip fem gubbar som ska lyckas hitta på något. Det var extra tydligt när laget inte ens ändrade matchplan när Boden fick en utvisning.

Övriga noteringar:


* Febersjuke Max Wårell saknades. Elias Öhman hade visserligen några pigga ruscher innan han drog baksidan och Filip Daunfeldt fick en del uträttat i första halvlek. Men Wårells mer raka spetsegenskaper tror jag hade behövts i en sån här match.

* Bra bredd för övrigt att ha tre så fina alternativ på samma position...

* ...eller att kunna slänga in en sådan som Kevin Roberts för att ändra på en matchbild. Dock hade jag inte bytt ut Arish Nouri i det skedet i matchen. Jag tycker att Nouri var inblandad i en hel del av det Boden skapade.

* Willie Clemons hade jag gärna sett mer av i matchen. Uträttade inte allt för mycket mot IFK:s betongmur. Såg på twitter att han inte var särskilt nöjd med sin egen insats heller.

* Jack Serrant-Green har kommit igång med målskyttet. Säker straff och sedan en stark nick på hörna. Viktigt för självförtroendet.

* Om Tetteh Komeys skada håller honom borta från spel blir det jättetufft framöver för IFK.

* Bamba Sama N'Gamb tog ett litet kliv framåt i dag. Långt ifrån en toppinsats, men tidigare har jag inte tyckt att han haft många rätt - den här dagen tog han i alla fall ett hårt jobb och fick med sig en del bollar i offensiven. Ganska otacksam match att skapa något i. Vill fortfarande se honom ta fler kliv.

* Andrea Kimpala hade varit tio gånger så effektiv om han hade en något vassare teknik. Besitter farten men bollen hänger inte alltid med. En av få spelare som alltid vill utmana. Det ska han ha kredd för, men det skulle kunna hända så mycket mer.

* Joe Masseys framspelning till 2-2 var en delikatess. Bra revansch för missad markering på 0-2.

* Emil Johansson är en riktigt bra fotbollsspelare, även som mittfältare. Men visst märks det tydligare hur bra han är när han är mittback. Han och Rob Clark blir lite för lika på mitten.

* Det är synd att varken Axel Uddström eller Islam Burman lyckas ta en plats i elvan. Ingen av de två (Uddström spelade visserligen väldigt kort tid) visade upp något större självförtroende i sina inhopp. Det var faktiskt ganska stor skillnad jämfört med hur Burman såg ut för två månader sedan i Arcus.

* En som var strålande bra: William Olausson. Det försvarsspel som IFK spelar passar lagkaptenen utmärkt. Vann i princip allt i luften och stod för några läckra crossar i vanlig ordning. Trivs när han får springa mot boll istället för att behöva vända om.

* Slutligen: 751 åskådare tyckte jag var en blek siffra. Kom igen nu alla fotbollsintresserade. Säsongen är igång. Det var en alldeles underbar dag på Boden Arena. Visst, det är bästa publiksiffran på fyra år för Boden i seriesammanhang - men jag hade hoppats på mer. Man minns ju senast lagen möttes i samma serie och det var över 5 000 i publiken. Då visserligen en tisdag i augusti, vilket är betydligt mer gynnsamt. Men bättre än så här kan vi. Jag trodde att minst det dubbla skulle komma.

IFK Östersund-Piteå IF 1-2
Målen, PIF: Joel Edström.

Det verkar ha varit de stora anfallarnas dag i dag. Joel Edström fortsätter på den inslagna vägen från i fjol. Det här är faktiskt en riktigt stark trea av Piteå. Jag tror många lag kommer ha svårt mot Östersund på bortaplan.

Att man dessutom saknade Gustav Nordh och Gustav Rönnbäck-Wallin gör inte det hela mindre imponerande.

Piteå har smugit utanför seriesegersnacket inför säsongen. Fortsätter man spela så här lär man snabbt blandas in där.

Ytterhogdal-GMFF 3-1
Målet, GM: Aaron Spear.

Nytt mål av Spear och ny förlust för Gällivare. Ytterhogdal är också ett lag man nog ska kunna slå om det här ska gå vägen i år. Noterade att laget bara åkte med tre avbytare. Ny målvakt i form av Aleksandar Raickovic som ersätter Valon Babatinca som dragit upp en gammal skada. Tror vi lär få vänja oss med en hel del in och ut i GM i år. Nye tränaren Dave Timmins måste få till spelet, och det snarast.

Anton Olofsson

Den summan fick Boden betala

Luleå Som ni vet vid det här laget så lever bloggen efter devisen att ett sent inlägg är bättre än inget inlägg.

Och givetvis måste vi analysera Bodens värvning av Emil Johansson från IFK Luleå.

När Johansson gick den andra vägen för fem år sedan var det tal om en övergångssumma på cirka 120 000 kronor. Enligt mina uppgifter ligger den därikring även nu, kanske något lägre. Det är en bra inkomst för ett IFK Luleå som haft det tufft ekonomiskt, samtidigt är det också en helt okej summa för BBK med tanke på att man får länets kanske bästa spelare när han används på rätt position. Det vill säga som mittback.

Och där kommer han att spela i Boden. I min mening en av seriens allra bästa mittbackar. Defensivt oerhört stabil, bra i alla delar av spelet. Följsam, jobbig att skaka av sig, stark - är bara några av hans kvaliteter.

Det var också en välbehövlig "seger" för Boden som haft en tung silly där man släppte både Arish Nouri och Max Wårell och sedan gick bet på Patrik Pettersen.

Truppn börjar forma sig och något sånt här kan en elva se ut i dagsläget:

Simon Bandh/Simon Lundberg
Erik Stenberg - Emil Johansson - Max Nyqvist - Jakob Johansson-Inga
Willie Clemons - Kevin Roberts - Zak Guerfi
Elias Öhman - Henrik Drugge - Viktor Selini

Som ni säkert ser är laget långt ifrån klart och min gissning är att ingen av de tre "anfallarna" är tänkta att starta, och särskilt inte på den positionen. Både Öhman och Selini var i första hand avbytare i division 2 och att Drugge skulle slå sig in direkt i startelvan direkt i en premiär ser jag som mindre troligt - i så fall lär det också ske som mittfältare.

Jag skulle gissa att krutet läggs på anfallare just nu. Jack Greens besked kommer betyda massor för hur man ska gå vidare. Skulle han tacka nej finns Tetteh Komey på marknaden, men det är inte alls samma spelartyp som Green och det är svårt att se honom passa in i den sorts fotboll som Tomas Eriksson vill spela. Det är inte otänkbart att se honom i BBK, men jag tror att klubben kommer undersöka många andra alternativ innan man skulle välja ghananen.

Utöver anfallare hade jag nog också funderat på att hitta en mittfältare, och kanske också en försvarare. Beroende på vad budgeten räcker till.

***

Filip Daunfeldt kommer för övrigt lämna Boden. Familjepusslet går inte ihop för vänsteryttern. Han har tränat med Bergnäset på försäsongen. Ny klubb ej klar.

***

Bergnäset har för övrigt gjort klart med Robert Söderlund som assisterande tränare till Erik Torstensson. Söderlund har tidigare varit målvaktstränare så man kan nog lugnt konstatera att de keeprar som väljer Baik i år inte behöver vara oroliga för om träningarna kommer vara utvecklande.

***

Mer målvaktsnytt. Caroline Frykgård ansluter till Piteå IF från Tyresö och ska utmana Cajsa Andersson om förstaplatsen. Låter som en bra uppsättning längst bak.

***

Infjärden har förlängt med Julia Edström och Malin Holm.

***

I Storfors blir Joseph Wirtala och Simon Öhlund kvar. Öhlund har varit på provspel med Piteå, men det blir alltså inget mer med det.

***

Pär Lygren, Mattias Nilsson och David Olofsson har förlängt med IFK Kalix. Tre bra spelare som håller högre nivå än fyran.

***

Anfallaren Sandra Landström har skrivit på för Luleå SK. Kommer närmast från Notvikens andralag.

Anton Olofsson

IFK klar seriefavorit?

Luleå IFK Luleå fortsätter att hämta in klasspelare. I går blev det klart att Patrik Pettersen vänder hem efter två år söderut. Den värvningen är naturligtvis monumental för laget, och serien. Yttern är egentligen för bra för division 2 och frågan är vad som ska stoppa IFK? Men men... även i fjol var det en bra silly och se hur det gick.

Klart är också att backen Simon Gustavsson ansluter från IFK Kalix. En värvning som på sikt blir spännande att följa. Den här säsongen har jag svårt att se honom konkurrera ut någon i backlinjen, men ge det något år så kanske...

Anton Olofsson och Karl Åberg flyttas upp från juniorlaget och Samuel Lockman har förlängt kontraktet.

Däremot tar klubben avsked från trotjänaren Anton Andersson, 31. I föryngringsprocessen så har båda parter insett att det kanske är andra spelare som det ska satsas på. Även om inte Andersson är på samma nivå som när han gick till Gif Sundsvall för tio år sedan så tycker jag ändå han har en fyllt en bra roll i division 2. Jag tycker fortfarande att han håller på nivån, men förstår ändå klubbens beslut. Nu lutar mycket åt att det kan vara färdigspelat. Men både Luleå SK och Bergnäsets AIK har förhoppningar om att han ska trappa ner i trean först.

***

Assi presenterade en mängd nyförvärv på ett bräde i går.

Först och främst är det nu klart med Linnea Engström som ansluter från Ljusdal. Att hon var aktuell kunde ni läsa i bloggen för någon vecka sedan. I Engström får en Assi en mycket ambitiös, talangfull och duktig spelare som imponerade stort i Notviken innan hon tog klivet till elitettan.

Bloggen har också hintat om finska spelare. Här är namnen på två värvningar: yttern Fanni Pietikäinen och anfallaren Sanna Ylianttila ansluter från OLS Uleåborg. Jag har av förklarliga skäl noll koll på de två spelarna men Yliantilla beskrivs som en hårt arbetande måltjuv och Pietikäinen som en snabb, tvåfotad ytter med meriter från U15-U23-landslag.

Klart är också att Jaclyn Sawicki och Jennifer Askebrand förlänger sina kontrakt. Emmy Lindgren flyttas också upp från Assis andralag.

Så lite ljus i tunneln nu för klubben som blivit av med Fernanda da Silva, Erin Craig, Indira Ilic och Paulina Hedquist.

***

Storfors har förlängt med Filip Berglund och Jonathan Eriksson. Berglund hyllades mycket i fjol av diverse fotbollsfolk som jag träffade. Piteå IF hade förhoppnignar om att han skulle gå dit, men nu blir det inte så.

***

Succéspelaren Cajsa Hedlund har gjort sitt val till kommande säsong. Hon stannar i Infjärden, trots lockrop från Assi och Morön. 21 mål i fjol i sin första säsong i division 1 var imponerande. Jag tror hon hade varit redo för elitettan.

Evelina Hedlund, Malin Johansson, Rebecca Öhman och Emma Häggström har också förlängt med Infjärden.

***

IFK Kalix fortsätter förstärka truppen inför sejouren i fyran. Johan Ekholm, senast i Pålänge där det blev 15 mål säsongen 2017 bland annat, har skrivit på. Klart är också att Nils Westring och Filip Baudin stannar i Kalix. 

***

På sin hemsida meddelar Luleå SK att tre spelare lämnar laget. Det rör sig om Alice Palo, Lisa Larsson och Jenny Lindgren. Lindgren verkar lägga av, meda Palo och Larsson har provtränat med både Lira och Bergnäset.

Anton Olofsson

Brasiliansk touch på LF Arena

Luleå Det har faktiskt hänt en hel del grejer som jag har tänkt att vi ska avhandla så här innan helgen. Häng på!

***

Dagens stora nyhet är att Fernanda da Silva är klar för Piteå IF. I många år har det surrats om att det skulle kunna vara en potentiell övergång men att det allsvenska laget haft vissa funderingar kring hennes defensiv. Den är kraftigt förbättrad de senaste åren och det är helt rätt steg att ta klivet nu från Assi.

I brasilianskan får Piteå en tekniskt skicklig spelare med bra tillslag och som gör mycket poäng. Både assist och mål. En matchvinnare helt enkelt. Hon kan användas både centralt eller på kanten på mittfältet.

***

Moa Blomquist är nästa spelare att gå från Notviken till Luleå SK. 21-åringen har gjort 26 mål på cirka 100 matcher i Notaströjan och lär förstärka offensiven rejält. Kan bli ett spännande anfallspar med henne och Elin Engström.

***

Notviken har däremot gjort klart med sin målvaktsuppsättning. Det blir precis som i fjol Tea Lundmark och Hedda Oja, dessutom förstärks duon av 16-årige Isabell Granath från Sävast. En av seriens bästa målvakter och två lovande talanger. Finns inte så mycket mer att önska på den fronten.

***

IFK Kalix måste ta ny ansats i division 4 kommande säsong. Nu börjar truppen formas. Kevin Baudin (back) och Mikael Andersson (mittfältare) flyttas upp från juniorlaget.

Dessutom har Andreas Hedman (mittfältare/anfallare) förlängt kontraktet. Samme Hedman som inför fjolårets säsong skrev på för IFK Luleå och sedan bröt avtalet tidigt in på säsongen. Jag tror att han hade haft bra chanser att få speltid i tvåan och tycker det är lite synd på en så stor talang att harva på i fyran. Gillar hans driv med boll och att han gärna utmanar.

Två nyförvärv förstärker också från Pålänge. Det rör sig om bröderna William (mittfältare) och Robin Kattilavaara (back).

So far so good för Kalix.

***

Ni kunde för några veckor sedan läsa här i bloggen att Alviks Henrik Drugge var klar för Bodens BK. Nu är den övergången presenterad. Det rör sig om ett tvåårskontrakt. En väldigt stor mittfältstalang som är 17 år gammal. Ska bli spännande att följa.

Däremot blir det ingen Mikael Jannok i BBK. GMFF-spelaren har tackat nej.

***

Adam Johnson har redan lämnat Kiruna. Nu kan även Kieren Conibear-Trathen vara på väg bort. Den engelske försvararen har varit öppen med Kiruna att han pratar med andra klubbar. Ett hett alternativ är Sandvik.

***

Ida Olofsson och Caroline Lindqvist har förlängt med Infjärdens SK. Dessutom har klubben värvat målvakten Malin Edin från Piteås F19-lag. Björn Marklund är för övrigt ny huvudtränare i år.

*** 

Herrarna i Infjärden har värvat Isac Wiklund från Lillpite. Pär Sundström kommer att leda laget tillsammans med Hasse Pekula.

***

Lillpite har i sin tur presenterat Victor Wiklund som ett starkt nyförvärv från Piteå. Tomas Isaksson, Igor Ögren och Nicklas Berggren har förlängt.

***

I Storfors har Simon Sterner, Samuel Flodin, Marcus Fahlgren-Hällström och Oskar Lundberg förlängt.

Anton Olofsson

Nästa spelare på BBK:s radar

Luleå Vi startar måndagen med att plocka upp några lösa sillybollar.

***

Luleå SK har värvat Yowhans Tedros från Notviken. Offensiv 24-åring som skulle behöva lite mer speltid än de sex matcher det blev i fjol i trean.

***

Att Kevin Brännström skulle lämna Boden visste ni sedan tidigare. Nu står det klart att Notviken blir hans nya klubb. En bra förstärkning för Daniel Engbergs gäng. Lite intressant med både Brännström och Tobias Pettersson som tidigare värvades från IFK Luleå. Två spännande talanger.

***

Storfors, fjolårets succégäng i division 3, har presenterat ett par förlängningar. Det gäller Isak Olofsson, Patrik Berg, Peter Berglund och Linus Isaksson. Stabila namn att få behålla.

***

Tips till bloggen säger att Bodens BK är intresserat av Bergnäsets Johan Zakariasson. 22-åringen var lagkapten i slutet på fjolårssäsongen och gjorde fyra mål för Baik. Spåddes en väldigt ljus framtid för några år sedan och har sedan fått kämpa en hel del med skador. Kan användas både i backlinjen och på mittfältet.

Anton Olofsson

Panik i Notviken?

Luleå Efter de senaste dagarnas rapporteringar om att Luleå SK har tagit upp jakten på Notviken om att vara den ledande föreningen i stan verkar det ha blivit lite stressigt i Notasleden.

Jag har noterat att klubben lade ut ett gäng spelarförlängningar för två dagar sedan på sin hemsida - men att flera av dessa nu har plockats bort från sajten. Anledningen? Enligt mina uppgifter hade inte spelarna gett klartecken att de skulle stanna i klubben.

En spelare som jag med säkerhet vet att sportchef Börje Lööw presenterade som "klar" var Alva Rosén. Den nyheten är nu borttagen och vad jag hör så finns andra klubbar med i matchen om hennes signatur. Bland annat LSK.

Notviken presenterar också Hanna Hellander, Anna Nilsson, Jennifer Lindgren och Sofie Benzler. Det vore såklart bra förlängningar, men även där kommer tips om att en sådan som Benzler inte alls har bestämt sig ännu och mycket väl skulle kunna hamna i konkurrenten.

Den här osäkerheten sprider inga bra signaler och verkar nästan lite desperat...

***

Notasanfallaren Klara Grahn provtränar för övrigt med Hammarby skriver klubben. Luleålaget har fortsatt förhoppning om att hon ska stanna men det återstår att se.

***

Anna Södersten har tecknat ett avtal med Luleå SK. Hon anslöt till klubben under fjolåret och kan användas såväl på vänsterkanten och som mittback. Bra spelare med förflutet i Alvik.

Klart är också att Anna Stenberg, Hanna Meyer och Sanna Andersson lämnar LSK.

***

Jag har fått tips om att Bergnäsets AIK har ett gäng potentiella värvningar på gång. Uppgifter till bloggen gör gällande att IFK Luleå-trion Viktor Nilsson, William Karlsson och Andreas Keisu ligger högt upp på klubbens önskelista.

Viktor Nilsson tror jag dock inte kommer gå till Baik. IFK talar väldigt varmt om honom och tror att han kan ta stora kliv i år.

Ett annat tips är att Bergnäset intresserar sig för Kalixspelare sedan klubben degraderats till fyran. Daniel Gälman sägs vara en spelare som man jobbar hårt på. Simon Gustavsson är en annan Kalixspelare på marknaden. Sägs vara aktuell för något Luleålag och där kan faktiskt IFK vara ett alternativ enligt mina uppgifter.

***

Bamba Sama N'Gamb får kicken av IFK Luleå. Inte helt förvånande. Han imponerade inte på mig i någon match i fjol, även fast det till slut blev klart godkända 8 fullträffar. Speltiden hade troligen varit väldigt sparsam den här säsongen.

***

Nina Jakobsson förlänger två år med Piteå. Återigen; bra jobbat av sportchef Leif Strandh som fått behålla alla spelare man vill behålla från guldsäsongen. Tre värvningar ska in i truppen nu, varav en målvakt.

***

Kevin Roberts och Viktor Selini blir kvar i Boden. Förväntade besked. Roberts imponerades jag av i slutet av säsongen. Tyckte han växte för varje match och var en av lagets bästa spelare. Inte den som syns mest under 90 minuter, men otroligt nyttig och oftast felfri. Tog också konkurrensen på ett bra sätt och lyckades konkurrera ut en sådan som Zak Guerfi.

***

Det står förresten klart att det blir 10 lag i division 3 nästa säsong. Det är en tråkig utveckling att lag försvinner. Jag tycker personligen att alldeles för många lag har degraderats varje år i trean (3+1 som får kvala) det gör det svårare för lagen att jobba med kontinuitet. Förhoppningen är att serien ska kunna utökas i framtiden, men för i år var det här nog en bra lösning.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar