Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 29, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Nästa spelare på BBK:s radar

Luleå Vi startar måndagen med att plocka upp några lösa sillybollar.

***

Luleå SK har värvat Yowhans Tedros från Notviken. Offensiv 24-åring som skulle behöva lite mer speltid än de sex matcher det blev i fjol i trean.

***

Att Kevin Brännström skulle lämna Boden visste ni sedan tidigare. Nu står det klart att Notviken blir hans nya klubb. En bra förstärkning för Daniel Engbergs gäng. Lite intressant med både Brännström och Tobias Pettersson som tidigare värvades från IFK Luleå. Två spännande talanger.

***

Storfors, fjolårets succégäng i division 3, har presenterat ett par förlängningar. Det gäller Isak Olofsson, Patrik Berg, Peter Berglund och Linus Isaksson. Stabila namn att få behålla.

***

Tips till bloggen säger att Bodens BK är intresserat av Bergnäsets Johan Zakariasson. 22-åringen var lagkapten i slutet på fjolårssäsongen och gjorde fyra mål för Baik. Spåddes en väldigt ljus framtid för några år sedan och har sedan fått kämpa en hel del med skador. Kan användas både i backlinjen och på mittfältet.

Anton Olofsson

IFK-värvningen ger flexibilitet

Luleå Säcken börjar knytas ihop i silly season. De flesta klubbarna har aviserat att truppen är spikad och egentligen är det väl bara Assi och Piteå IF herr, på högre nivå, som har några platser kvar att fylla i sina trupper.

Jag har därför, två månader tidigare än vad jag brukar vara, rankat de 20 bästa nyförvärven i sillyn.

Den sammanställningen hittar du här.

Precis som varje år är det svårt att ställa spelare mot spelare men jag brukar rangordna utifrån betydelse för sitt lag och vilken nivå laget spelar på. Några spelare som halkar utanför listan kan säkerligen visa sig vara riktiga fynd, men det är också lite charmen med det hela. Samtidigt vet vi sedan tidigare år att ettan på listan (i fjol Antonia Göransson) inte alltid behöver bli den mest lyckade värvningen.

***

Ett starkt nyförvärv, som tog sig in på listan, presenterades i går. Det rör sig om 18-årige Sebastian Wigerbäck som återvänder till IFK Luleå efter ett halvår i Åtvidaberg. Innermittfältaren var riktigt bra i fjol när han väl fick chansen i startelvan och jag tror de flesta tyckte det var synd att han åkte söderut.

Konkurrensen på innermittfältet blir knivskarp nu eftersom Arish Nouri och Islam Burman finns där sedan tidigare. Båda de två kan visserligen flyttas upp ett steg i anfallet, men då är det på bekostnad av någon annan. Som jag ser det kommer Burman och Wigerbäck i första hand slåss om speltid och där tror jag att Wigerbäcks starkare defensiv och finfina vänsterfot kan väga över. Det blir en bättre balans till en offensivt lagd Nouri. Det i sin tur innebär att Burman också kommer konkurrera med en sådan som Assam Yassine på topp och där lär det vara hugget som stucket vem som får starta. Ett tredje alternativ är att Burman och Isak Abrahamsson kämpar om ena yttermittfältspositionen - men om jag får välja ser jag helst honom centralt. 

Summa summarum var Wigerbäck en bra värvning som dels innebär hårdare konkurrens (alltid nyttigt), men som också ger fler alternativ i laget eftersom flexibla spelare plötsligt kan ges utrymme att användas på flera positioner.

***

Assi IF kom också med två nyheter i går. Josefine Hansson har förlängt kontraktet, men Frida Björck har meddelat att hon inte ska spela vidare med laget. Björck är ett tufft tapp eftersom hon har varit ett nav i backlinjen i så många år. Särskilt jobbigt när Indira Ilic inte heller finns kvar. Då blir det en helt ny duo och det brukar kunna vara kritiskt på den positionen. Att Hansson stannar var dock viktigt. Det är kanske inte den spelare som gör mest mål för laget, men det är en kulturbärare som Kenth Wärja vet vad han får av. Och det är ack så viktigt att ha kvar sådana spelare när så många andra har lämnat.

Uppgifter till bloggen säger också att Lina Henriksson verkar fortsätta en säsong till. Det faller i så fall in under precis samma kategori som Josefine Hansson och vore enormt viktigt.

***

Slutligen måste vi ju också lite sent om sider gratulera Henrik Millbert till superettakontraktet med IK Frej. En väldigt seriös spelare som jag absolut tror håller på den nivån. Inte alltför ofta vi får upp spelare till allsvenskan eller superettan så det känns extra kul varje gång det händer.

Anton Olofsson

Nu önskar vi en drömfinal

Luleå Boden har varit klubben på allas läppar den senaste tiden med ett gäng värvningar för att stänga sillyn. Jag har skrivit en krönika där jag sammanfattat lite tankar kring arbetet med truppen. Den finner ni HÄR.

Det som hänt sedan jag bloggade förra gången är att Raymond Mendy har värvats från Skellefteå. Vitsord från Västerbotten talar om en bra värvning. Allround mittfältare med bra offensiv, som ibland kan bli lite het i dueller och dra på sig onödiga varningar. Men en av Skellefteås bästa spelare i fjol. Det låter i mina öron som en förstärkning till truppen.

Jag hoppas vi får se IFK Luleå mot Bodens BK i final i Arnes Bil Cup 22-24 februari (en turnering som vi livesänder på Kuriren). Det vore en sjukt spännande match-up.

***

Assi IF har tappat talangulla Cornelia Wiklund. Anfallaren har skrivit på för Team Thorengruppen

***

IFK Umeå har presenterat tre norrbottniska nyförvärv i februari. Det rör sig om Kalixtrion Johannes Nilsson, Erik Höglin och Eric Juntti. Nilsson spelade visserligen i Thorengruppen i fjol men fick inte alls ut den potential som vi såg i Kalix för två år sedan. Kan vara bra med miljöombyte.

***

Talangen från Kiruna, Wille Sörensen, är klar för Eskilsminne i division 1. 18-åringen spelade med IFK Osby i fjol. Nu tillhör han Eskilsminnes U19-lag och har även fått känna på lite träningar med A-laget.

***

Luleå SK har värvat Johan Johansson som senast kommer från Matfors i Sundsvall. Studier i norr lockade honom hit.

***

Infjärdens SK har värvat Hugo Borg skriver klubben på instagram.

***

Harads IF fortsätter värva gamla IFK Luleå-spelare. Näst på tur är Anton Andersson som blir en superförstärkning. I division 3 är han på en helt annan nivå och jag förväntar mig att det blir en hel del poäng från hans fot. Men allt beror väl på hur många matcher det blir i slutändan. Om Harads får alla nyförvärv och kanske något lån från Boden (?) så ser startelvan oerhört stark ut på pappret. Frågan är som sagt hur ofta det kommer bli.

Anton Olofsson

BBK hade mer att bjuda på

Luleå Jesus Ibarra blev inte Bodens sista nyförvärv, kan vi konstatera. Under morgonen presenterades Zekeriya Nedjari, 21, som nyförvärv i klubben. Nedjari kommer närmast från Arameisk-Syrianska i division 1 och har även hunnit med att representera Brommapojkarna och AFC United på ungdomsnivå, samt Preussen Munster i Bundesliga 3.

Återstår att se vad han går för. Han har i alla fall visat upp sig på träning i två veckors tid så det är inte helt och hållet en chansning. Samtidigt hade han redan flyttat till Boden i vilket fall som helst så jag tänker att det blev lite av en bonusvärvning för BBK.

Om jag har förstått saken rätt konkurrerar han främst om en plats i tremanna-anfallet.

***

Assi IF lyckades inte hitta någon assisterande tränare till Kenth Wärja och då fick Marcus Roininen, som så många gånger förut, ta på sig den rollen. Som han själv konstaterar är det kanske inte helt optimalt, särskilt som han redan är sportchef i klubben. Men klubbhjärtat går det inte vara annat än imponerad över. 15-åriga målvakten Emma Nilsson flyttas också upp i a-laget, samtidigt söker man efter ytterligare en keeper. Nyförvärv sägs också vara på väg in på mittäfltet och i anfallet.

***

Storfors har nu gjort klart med Oskar Forsgren. Där återförenas han med sina tidigare Arvidsjaurtränare Patrik Nilsson och Johan Holmqvist.

***

På sin instagram skriver Infjärden att man värvar tillbaka Viktor Granberg från Svensbyn.

***

Erik Hansson, Arvid Lundström och David Lidström fortsätter i Lillpite. Även det info via lagets instagram.

Anton Olofsson

Räcker det med Jesus?

Luleå I går spelades Futsalligan i Luleå. Vi passar på att gratulera Luleå SK som tog hem en Grand Slam med seger i både dam- och herrklassen. Imponerande!

Här kan du se reprisen av gårdagens livesändning.

Missa heller inte att vi livesänder Arnes Bil Cup 22-24 februari. Det blir en höjdare!

***

Grattis säger vi också till Jack Serrant-Green, Bodens BK, och Julia Karlernäs, Piteå IF, som den senaste veckan tilldelats Kurirenbollen för 2018 års insatser. Väl värt!

***

Slutligen ett nyförvärv. Bodens BK värvar forwarden Jesus Ibarra från Greenville FC. Svårt att ge något omdöme så här tidigt om honom, men tanken lär vara att han ska användas som ytterforward i trion längst fram. Hämtas via PSC-samarbetet. Beskrivs som en avig spelare som kan leverera mycket poäng.

Truppen börjar sättas nu för BBK. Så här tänker jag mig att en elva ser ut på ett ungefär:

Simon Lundberg/Simon Bandh
Erik Stenberg - Emil Johansson - Felix Gustavsson - Jakob Johansson Inga.
Willie Clemons - Kevin Roberts - Zak Guerfi.
Jesus Ibarra - Jack Serrant-Green - Sebastian Shafei Åman.

Oklart om det ska värvas mer eller inte. Jag tänker att en bollskicklig mittfältare och ännu en spetsig ytter inte hade varit fel att få in i mixen. Samtidigt vet jag inte om den lyxen finns att plocka in ytterligare spelare. Vi får väl vänta och se hur BBK tänker. Helt klart är i alla fall att Boden kommer att tippas få en tuff säsong. Även om det har tillkommit en hel del spelare så är det bara Emil Johansson som jag med all säkerhet kan säga höjer startelvan jämfört med i fjol. I övrigt är det upp till bevis.

Anton Olofsson

Divison 3: Fotbollens kyrkogård

Luleå Okej, nu är jag sen att blogga om alla nyheter som hänt på sistone, men vi kör ändå.

***

Emelie Helmvall bestämde sig slutligen för att förlänga med Assi. Blytung underskrift för Assi att få. En van målskytt som blir otroligt viktig för ett lag som dels har en tunn trupp men också flera osäkra kort som behöver bevisa sig.

Nu väntar vi fortfarande på besked från Lina Henriksson, Frida Björck och Josefine Hansson. Med den spelarbrist som råder i laget är det inte särskilt spännande att sia om potentiella startelvor. Men något sånt här ser det väl ut i dagsläget:

Lauren Watson
Johanna Andersson - Rebekah O´Brien - Jennifer Askebrand - Linnea Engström
Jaclyn Sawicki - Ernestina Abambila - Tilda Westman - Fanni Pietikäinen
Emelie Helmvall - Sanna Ylianttila

I övrigt finns tidigare skadedrabbade Emilia Lundqvist, Frida Jacobsson och talangen Emmy Lindgren i truppen. Så visst behövs det förstärkningar.

Det finns också en viss osäkerhet kring om FC-Minskvärvningen Ernestina Abambila är den där trygga innermittfältaren man sökt efter och som kan ersätta Fernanda da Silva. På highlightsvideos på youtube verkar hon spela minst lika mycket ytterback och yttermittfältare som innermittfältare.

Som jag ser det skulle laget må gott av förstärkningar i samtliga lagdelar, men framförallt mittfältet och anfallet. Nu kan det visserligen bli så att Moa Öhman återvänder under säsongen när det är uppehåll i college, och man kan använda Jaclyn Sawicki som någon form av flex ytter/anfallare - men då kräver det att Sanna Ylianttila är ett fynd. Innermittfältet ser allt jämnt osäkrast ut just nu.

I dag kom också nyheten att Joakim Abrahamsson hoppar av sitt uppdrag som sportchef. Detta efter den hjärnblödning han drabbades av för fyra månader sedan. Det är naturligtvis kämpigt att ersätta en person i en sådan ledande roll.

***

Harads gjorde en häftig presentation förra veckan där det meddelades att Linus Johansson, Johan Isaksson, Per Mettävainio och Viktor Aurell hade skrivit på för nykomlingen i division 3.

Ur nostalgiska skäl är det förstås coolt att se två gamla Kurirenbollen-vinnare i Harads, plus då Mettävainio som inte var långt ifrån att vinna samma pris under sin karriär. Jag tycker också det är rimligt att division 3 är en form av nedtrappningsserie, den norrbottniska fotbollens kyrkogård om du så vill. Sen är det väl högst oklart hur många matcher det blir för kvartetten och att värva dessa spelare är inte receptet för att Harads ska etablera sig i trean. Då måste man få fram något eget material också. Men för en säsong tycker jag ändå det är en häftig grej på en lämplig nivå. Höjer intresset för serien.

***

Notvikens IK har börjat få ihop sin trupp riktigt fint nu på slutet. De senaste dagarna har dels Paulina Hedquist presenterats som nyförvärv från Assi. Dessutom har Lina Finnholm förlängt kontraktet.

Vore kul om Notviken hängde med från start i toppen i år. Fjolårets säsong i division 1 dam var nog den sömnigaste jag kan komma ihåg.

***

Storfors målvakt Ludvig Boman har lämnat klartecken att han stannar i klubben trots lockrop från Skellefteå. Viktigt för laget. Boman är en av seriens bästa målvakter.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar