Logga in

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 29, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Reflektioner efter Arnes Bil Cup

Luleå Då var säsongens stora livesändningsinsats avklarad och vi kan summera Arnes Bil Cup 2019. 34 matcher och 40 sändningstimmar blev det under tre dagar. Jag vill passa på att tacka alla ni tittare som visat enormt intresse och gett glada hejarop under helgen. Det är det som gör att vi kan fortsätta satsa på det här viset.

Ett jättetack också till eminente experten Fredrik Söderholm som förgyllde våra sändningar med kunskap, analys, anekdoter och mycket mer. Jag vill att alla ska veta att det är enormt många timmars research som ligger bakom Fredriks expertis i helgen. Det drivet och engagemanget för norrbottnisk fotboll inspirerar mig.

Precis som i fjol har jag tänkt mig att göra en liten egen analys av vad jag såg på planen. Inledningsvis vill jag påpeka att jag inte har sett alla matcher, men en majoritet i alla fall. Särskilt under fredagen och söndagen.

GRUPP A HERR:

IFK Luleå:

Blandade och gav. Förlusten mot Bergnäset sticker ut i negativ bemärkelse, likaså den bleka insatsen i finalen mot Notviken. I sina toppar var IFK Luleå det lag som imponerade allra mest på mig. Särskilt insatsen mot Storfors och Täfteå (första halvlek). Då såg jag ett offensivt skickligt lag med fantastiskt kortpassningsspel, finurliga kombinationer och hög individuell skicklighet. Samtidigt förvånas jag över att man inte kunde spräcka nollan på varken Notas eller Baik.

Patrik Pettersen var löjligt dominant i de matcher han spelade, förutom i finalen där det tog stopp. Tycker inte det var fel att han blev turneringens spelare även om det fanns flera bättre spelare när allt stod på spel. Ser ut att vara i superfin form och då är han ruggigt svårstoppad. Mina förväntningar var skyhöga inför turneringen och ändå lyckades han toppa det.

Max Wårell vann skytteligan efter fyra mål mot Storfors. Bidrog precis på förväntat sätt. Fullständigt anonym i finalen däremot. Wårell blir viktig för laget och är en trolig skyttekung – men får inte försvinna på det sättet i matcherna.

Arish Nouri var precis den Arish Nouri jag hade förväntat mig. Nu låter jag kanske som en repig skiva men han fick inte heller ut något av sitt spel i finalen mot Notviken, men var dessförinnan motorn på mitten i IFK:s frejdiga offensiv. Kommer också bli oerhört värdefull på  alla fasta situationer där man söker inspel.

Sebastian Wigerbäck höjde laget när han hoppade mot Notviken. Fick upp bättre tempo i anfallsspelet och kunde erbjuda ett nytt hot med sin vassa vänsterfot som kan leverera fina crossar. Stärkte sina aktier att ta en startplats.

Isak Abrahamsson var en av de bättre i IFK Luleå i sista matchen. Utmanade på ett sätt som jag inte såg honom göra i fjol. Har utvecklats på den biten och det var nog ett måste eftersom han allt mer ser ut att konkurrera om en ytterplats i första hand. Spännande spelare att följa i år.

 

Bergnäsets AIK:

Något bättre än förväntat. Laget öser inte in mål i år heller, men är fortsatt försvarsstarka. Det förstnämnda är något man behöver jobba med och jag ser inte riktigt vem som ska kliva fram och vara den naturliga målskytten.

Framförallt var det matchen mot Storfors (0-2) som jag följde riktigt noga och där gillade jag vad jag såg av Tosin Abayomi som verkar vara en bolltrygg mittfältare. Ahmed Wikström och Montaser Albadrasawi verkar vara två snabba och tekniska spelare som kan skapa en del offensivt och i ytterbacksbrödraparet Erik Lidén och Viktor Lidén finns stabila pjäser. Baik känns ganska rejält, men kanske inte ett lag som blixtrar till. Troligt mittengäng i trean.

 

Älvsby IF:

Naturligtvis tufft att komma som enda division 4-lag till turneringen. Tycker ändå man stod upp ganska bra och det finns en del positiva bitar att ta med. Målvakten Marcus Lundgren bland annat. Rakt igenom riktigt bra. Jonathan Dahlberg ser man besitter en bra nivå, men eftersom matcherna handlade mycket om försvarsspel fick vi kanske inte riktigt se den fina offensiv som han har. Mahdi Aktri och Simon Albag kan bli ett spännande anfallspar som jag tror kan oroa många backlinjer.

 

Storfors AIK:

Förväntningarna på Storfors är högre än i fjol och med det i åtanke blev jag inte helt övertygad av lagets spel. Matchen mot Bergnäset borde man kanske inte ens ha vunnit och sedan följde en genomklappning mot IFK Luleå. Avslutningen mot Älvsbyn var en snoozefest där det helt saknades glöd. Nu missade jag Täfteåmatchen men jag hoppas det fanns mer godbitar där.

På plussidan ligger ändå det spelarmaterial som finns att tillgå. En av treans bästa och bredaste trupper.

Framåt var Marcus Fahlgren-Hällström på humör och involverad i spelet. Mycket mer än bara en target i mina ögon. Det lär bli hård kamp om speltiden mellan honom och det inkörda paret Isak Olofsson och Peter Berglund.

Filip Berglunds vänsterfot är det svårt att inte tycka om. Ruskig kraft och precision i den. Målen mot Täfteå och Älvsbyn var riktiga kanoner.

Nya tränarduon Patrik Nilsson och Johan Holmqvist har så många bra pusselbitar att jobba med men det gäller att få ihop det till en helhet som levererar. Potentialen tycker jag är väldigt hög och vi fick bara se en gnutta av det i Arcushallen.

 

GRUPP B HERR:

Notvikens IK:

Äntligen mästare efter 31 års väntan. Enda obesegrade laget och släppte dessutom bara in ett mål på fem matcher. I finalen förstod man varför. En väl genomtänkt matchplan av tränare Daniel Engberg som utfördes fulländat av spelarna på planen. Den yta som IFK Luleå är dödliga på var tokstängd och igenbommad. Målvakten Filip Wennberg lysande. Backlinjen med Jesper Gylling, Lucas Lundqvist, Rasmus Karlsson och Jacob Engström felfri.

Individuellt imponerade Pierre Boman och Jonathan Pantzare. Boman var en av turneringens bästa spelare och trivdes som fisken i vattnet på topp. Det är en spelare det är lätt att vara förtjust i. Bra teknik, tillslag, spelförståelse och dessutom tillräckligt snabb för att slå sin försvarare. Pantzare visade också upp ett stort register och går inte Notas upp i tvåan nästa år är det stor risk att det rycks ännu mer i de två spelarna från andra klubbar.

Nye Dany Yasso tyckte jag också såg rätt spännande ut. Kvick i fötterna och bidrog med hårt jobb i båda ändarna. Bra tillskott till truppen.

Fortsätter Notas så här blir det en farlig utmanare om seriesegern.

 

Bodens BK:

Missad final innebär per automatik att man är turneringens flopp. I fjol charmade Boden oss i Arnes Bil Cup, i år såg vi inte mycket av det spelet. Man kan slå fast att laget inte är lika långt framme som vid samma tidpunkt 2018. Avslutningen (4-0 mot Gottne) var ett klart steg framåt men innan dess såg det kantigt ut.

Willie Clemons, turneringens bästa spelare i fjol, överjobbade många situationer och ville för mycket. Var ständigt involverad i lagets offensiv och där saknade jag en del avlastning på mitten i just det spelet. Jag hoppas att Raymond Mendy har en del att bidra där annars ligger ett mycket tungt ok på Clemons axlar. Clemons är bra, men det blir ett kliv upp i år och då måste även han ta ett kliv i sitt spel.

Backlinjen har jag inga orosmoln för. Erik Stenberg, Emil Johansson och Jakob Johansson-Inga är kanske lagets tre spelare som är mest redo för division 1. Sen lär Felix Gustavsson och Jonatan Vikström göra upp om platsen bredvid.

På mitten tyckte jag att Zak Guerfi, precis som i fjol i Arnes, såg riktigt bra ut de matcher han spelade.

Sebastian Shafei Åman blir ett tillskott. Var bra mot LSK. Tog mycket initiativ. Snabb och teknisk. Bra man mot man.

Jesus Ibarra kan visa sig vara ett bra nyförvärv. Hans toppar var väldigt höga och stundtals lekte han fotboll mot Gottne. Irrationell spelare som verkar älska man mot man-spelet. Har en finfin teknik dessutom. Han har dock inte övertygat mig ännu om att det kommer fungera lika bra i seriespel i division 1 som det kan göra i en sådan här träningsturnering. Känns inte som en färdig spelare – men däremot intressant för framtiden. Gjorde ett starkare intryck än exempelvis Zekeriya Nedjari som var anonym i matcherna jag såg.

Framförallt handlar mycket av Bodens offensiv att lära de nya yttrarna hur man ska nyttja Jack Serrant-Green på bästa sätt. I helgen såg jag alldeles för få inlägg eller andra bollar som Green är så stark på.

Nu vill jag inte måla fan på väggen, men visst finns det stora frågetecken inför division 1-premiären som behöver rätas ut. Inte minst offensivt där det behövs något helt annat för att överlista motståndare på den nivån.

 

Luleå SK:

Andra halvlek mot Boden var riktigt imponerande där man matchade division 1-laget och även hämtade in ett underläge. Man avslutade också övertygande mot Harads (3-0). Känns som ett lag som kommer kunna hota alla lag i serien och gissningsvis hamnar man någonstans i mitten. Nu ska vi också komma ihåg att några nyckelspelare saknades i turneringen.

Många försvarsspelare gjorde bra insatser. Tänker då på sådana som Raimi Sulaimon, Pontus Sandberg, Toni Alamartin och Måns Engberg.

Chaho Jamshidi visade klass mot BBK och blir viktig även i år.

Nyförvärvet Johan Johansson verkar också ha en del kvaliteter som kan stärka truppen. Lång spelare med god teknik.

Sirwan Jamshidi har också kvar målnäsan, om nu någon tvivlade.

 

Harads IF:

Jag hade förväntat mig ett rejält otränat och utspelat Harads, men blev på så vis positivt överraskad. Nu blev laget visserligen nollat i samtliga matcher och var heller inte riktigt nära någon poäng – men det finns ju spelare med kvalitet. Och då tänker jag inte bara på sådana som Niklas Hermansson, Anton Andersson och Kristoffer Paez som spelade några av lagets matcher. Målvakten Björn Enbom är en de bästa i division 3 och bli enormt viktig i ett Harads som lär vara tillbakapressat i många matcher. Inlånade Dencil Nanuseb var kanske den bästa av utespelarna. Höll hög nivå rakt igenom. Nyförvärvet Linus Olsson är också superspännande att följa. Vilken teknik!

Klarar Harads sig kvar i trean har man gjort det bra. Samtidigt vet vi att truppen innehåller oerhört mycket rutin så det kommer aldrig vara en säker seger när man ställs mot laget.

 

GRUPP A DAM:

Luleå SK:

Det lag som resultatmässigt var närmast att rubba Grand Bodös förstalag. Uddamålssegrar mot Infjärden och Gammelgården i övrigt. Jag är positiv till det jag fick se av LSK. Försvarsspelet, med rutinerade pjäser som Elin Forsberg, Amanda Söderholm och Sofie Benzler, kändes tryggt och framåt visade sådana som Elin Engström, Sanna Lindgren och Hanna Bäck upp fina kvaliteter. LSK lär bli en farlig nykomling för många lag och jag är övertygad om att klubben håller sig kvar i ettan.

Det är nog också viktigt att man inte visar för mycket respekt för motståndet. Nu läser jag på deras hemsida att taktiken mot Bodö var att backa ner och satsa mycket på kontringar. Jag känner dock att man lyckades som allra bäst i matchen mot slutet när det sattes lite hårdare press vid ett par tillfällen högre upp. Då skapades också lägen.

Överlag finns mycket positivt att jobba vidare med och det här var nog besked som tränare Johan Erixon var nöjd med att få.

 

Infjärdens SK:

Viktigt att få med sig från helgen att fler än Cajsa Hedlund kan stå för produktionen framåt. Hedlund var i vanlig ordning företagsam, men att det var Malin Holm som skulle göra hattrick mot Gammelgården hade man kanske inte gissat.

En spelare som det också syntes att det finns mycket fotboll i är Evelina Hedlund som vid ett par tillfällen visade prov på utmärkt teknik och flyt med bollen. Säkra mittbacken Caroline Lindqvist måste såklart också nämnas som en nyckelspelare.

Raset mot Grand Bodö är man såklart inte nöjd med, men jag tror ISK kommer att tampas med Luleå SK i ungefär samma regioner i tabellen i år.

 

Gammelgårdens IF:

Ungt lag som fick kämpa hårt under cupen och ändå gjorde det förtjänstfullt. Bianca Lundström var som väntat ett av utropstecknena i laget. Farlig anfallare med stor potential. Ella Stenman gjorde ett riktigt tjusigt mål mot Infjärden och det bär vi också med oss i minnet.

Det var första gången jag såg Gammelgården och slogs av att det ändå var ett lag som kom med en vilja att ”spela” fotboll. Det var kul att se och jag tror det finns en stor framtid för det här gänget om de håller ihop.

 

GRUPP B DAM:

Notviken:

Såg bättre ut än i fjol. Orkade inte hela vägen och i finalen blev Bodö för starkt men fram till dess fanns det många positiva bitar. Laget lär vara med bättre i toppen av serien den här säsongen.

Nyckelspelare som Lina Finnholm, Paulina Hedquist, Anna Nilsson och Hanna Hellander var rakt igenom bra. När Finnholm användes som central anfallare tyckte jag dock hon hamnade lite för långt ut på kanten, hade gärna sett henne mer centralt i den rollen. Dock ständigt involverad i spelet och nyttig på det sättet.

Emma Rierstam är en häftig spelare att se på planen för hennes motor som aldrig tar slut. I de matcher jag såg sprang hon non-stop och tog ett kopiöst jobb i presspelet. Har också en offensiv i sig, som kanske inte syntes lika väl den här helgen, men det är ett framtidsnamn.

Bland övriga nya bekantskaper för mig så tycker jag att Amanda Karlsson och Bella Peruzzaro längs högerkanten var positiva. Bolltrygga spelare som gillade att fylla på.

 

Lira BK:

Jag såg bara matchen mot Grand Bodös andralag (som man snöpligt nog tappade segern mot i absolut sista sparken). Stabilt målvaktsspel, en mångsidigt duktig anfallare i form av Johanna Granström, ledare på mitten i Emma Heikki och offensiva högerspringaren Alva Roininen var det som utmärkte sig. Precis som Gammelgården ett lag som var lägre rankat i turneringen men som försökte rulla boll på ett bra sätt. Säkert en oerhört nyttig helg.

Finns mycket grunder att jobba vidare på som att hålla ihop lagdelarna och andra detaljer. Nu fick man med sig många bra lärdomar.

Anton Olofsson

Blir det Pääjärvi?

Luleå Det händer lite med sillykaraktär tidigt på säsongen.

Att Kenth Wärja hoppar av Assi IF har ni såklart redan läst om. I en krönika har jag delat med mig mer av tankar kring det.

Vem som ersätter? Kan inte säga säkert. Hetaste tipset jag har fått är förre Baiktränaren Kenneth Pääjärvi. "Inga kommentarer" från Assis sportsliga ledning och Pääjärvi själv skriver i ett sms att det "inte är aktuellt i dagsläget". Jag skulle ändå inte bli förvånad om han presenteras under eftermiddagen. Men vi får se.

I övrigt har Moa Öhman också återvänt från USA. Viktig förstärkning i det här läget.

***

Elias Öhman tar timeout och Zekeriya Nedjari lär vi aldrig se debutera i Bodens BK. Mindre bra att tappa två spelare sett till bredden, men för lagets prestation framöver i division 1 lär det ha mindre påverkan. Nedjari tyckte jag inte gjorde ett sådant intryck på försäsongen att han skulle ta en plats i elvan - och Öhman fick chansen i de första matcherna utan att visa mer än någon annan. 

Däremot återvänder Max Nyqvist i slutet på maj. Nu är hans fysiska status högst oklar och det var länge sedan han spelade match. Men i fjol tycker jag att utvecklingskurvan pekade i en väldigt bra riktning. I ett första läge breddar han truppen men om någon månad kan han mycket väl tänkas vara en man för en startelva. Framförallt är det en smart spelare med fina fötter.

***

På Piteå-Tidningen läser jag också att Sia Jamehdar ansluter till Piteå efter studier i USA. PIF har börjat rätt okej i tvåan och är fortfarande obesegrat. Tajt tabell än så länge där sju lag gör upp om det - och oväntat nog är seriefavoriten Timrå inte ett av dessa.

Anton Olofsson

Valborgstankar

Luleå Några snabba puckar så här i Valborg:

Att Islam Burman lämnar IFK Luleå i augusti är besvärligt för klubben. Startelvan bör inte behöva påverkas allt för mycket. In kan Sebastian Wigerbäck komma och det blir bra det också. Däremot blir en redan tunn trupp än smalare. Jag tycker redan att det saknades avbytare som kan förändra matchbilden och det här gör inte saken bättre.

Visst finns det mycket talangfullt på bänken, men faktum är att du inte tar ut Patrik Pettersen, Max Wårell, Assam Yassine, Arish Nouri eller någon annan för att få till en förbättring offensivt. Den nivån är inte de unga spelarna på idag. Defensivt finns sådana som Barzan Jamshidi eller Viktor Nilsson att slänga in för att försvara en ledning - men det är inte alltid den förändringen man är ute efter.

Att Assam Yassine nu dessutom är borta 4-6 veckor med en knäskada gör läget ansträngt. Max Wårell klev också av skadad senast.

IFK Luleå är fortfarande med i racet, inget snack om det. I sina bästa stunder har laget också varit ett topplag - men man har inte hittat stabiliteten än. Som det ser ut i dag är inte laget en blivande seriesegrare, även om sånt kan ändras under säsongens gång.

Kanske kan Fredrik Söderholm i sin bollplanks-roll bidra med erfarenhet i att bli ett vinnande lag.

***

I skytteligantoppen i tvåan hittar vi förresten förre Kirunaspelaren Adam Johnson (5 mål) som numer tillhör Gottne. Tvåa är föga förvånande Tetteh Komey (4 fullträffar) som lär fortsätta spruta in mål.

***

Assi IF trodde jag skulle få en tuff säsong och hamna runt 8-9:e plats. Där ligger man också just nu, men det är ändå med någon sorts mersmak efter tre raka kryss. 

Laget har tagit ledningen i samtliga matcher men inte kunnat knyta ihop säcken. Sådana poängtapp kan bli kostsamma.

Startelvan innehåller en del kvalitetsspelare som Johanna Andersson, Emelie Helmvall och Rebekah O´Brien. Nu har man också fått in nigerianske Christy Ucheibe. Men även med henne i truppen så är den för tunn. Det räcker med en skada på fel spelare så blir det riktigt kämpigt. Och skulle två bli sjuka/skadade samtidigt finns knappt alternativ.

Jag tror Assi kan hålla sin position i tabellen, men laget behöver börja hitta segrar.

***

Bodens BK hade ett fall framåt mot Karlslund. Jag såg stora delar av matchen, men inte med tillräckligt stort fokus för att kunna dra några jätteanalyser. Däremot var ju anfallsspelet och självförtroendet på en helt annan nivå. Det skapades chanser för ett flertal mål i matchen och för första gången den här säsongen handlade det främst om ineffektivitet. Det bådar gott trots förlusten. Med det sagt går det inte att vifta bort 0 poäng och 0 mål i kolumnen. Forward, Gefle, Thorengruppen är tre kommande matcher där det bör bli i alla fall fem-sex poäng för att börja bygga på något positivt.

Individuellt gillade jag vad Jesus Ibarra bidrog med i sitt inhopp. Där är en spelare som kommer vara en faktor nu när han är helt återställd. Raymond Mendy var också oerhört bra och tog det ansvar som jag förväntar mig av honom, men som jag inte såg på samma sätt mot exempelvis Nyköping. Överlag var de flesta spelarna en nivå bättre än tidigare och misstagen var klart färre.

***

I division 3 såg vi idel norrbottniska segrar i premiären. 

Harads höll nollan anmärkningsvärt länge mot Storfors, särskilt som man åkte på två röda kort i första halvlek. 

Nykomlingen Luleå SK inledde med seger efter två mål av nyförvärvet Yowhans Tedros. Fin start på säsongen.

Kiruna FF, som mycket väl kan bli ett av topplagen, inledde också med en uddamålsseger. Målskytt Azamat Ismailov. Vore kul om Kiruna kunde vara med däruppe hela året. Det behövs för fotbollen i Norrbotten.

Notvikens IK, som såg väldigt bra ut i Arnes Bil Cup, tog en 2-1-seger mot Bergnäset. Inte helt rättvist enligt rapporter på plats. Notas, Kiruna och Storfors är en mycket tänkbar topptrio i år.

Ohtana/Aapua kan mycket väl vara en outsider. Laget kommer sälja sig dyrt mot samtliga lag och skrällde lite mot Morön på bortaplan med sin 2-1-seger. Ett gediget lag som känns sammansvetsat och med en tydlig idé. Sånt räcker långt i trean.

***

I division 1 har Notviken inlett knackigt precis som i fjol. Förlust mot Sunnanå i premiären är kanske inte så mycket att säga om, men Umedalen hade man nog gärna besegrat. Förhoppningsvis blir inte serien lika iskall som i fjol då Notas var tidigt borta från toppracet och Morön var dominant. Men tyvärr har starten varit lite av en repris.

För Infjärden, och framförallt Luleå SK, handlar det mer om att hålla sig kvar. Där har jag sett lagen för lite för att göra en bedömning hittills.

***

Det hade såklart varit kul att ha några färska rader om Piteå IF också, men den matchen blev som bekant inställd i helgen mot Limhamn Bunkeflo. Ett katastrofbeslut som andra redan skrivit bra om. Så jag nöjer mig så.

Anton Olofsson

Spelarberöm efter IFK Luleå-Timrå

Luleå Så var hemmapremiärerna avklarade för Bodens BK, IFK Luleå och Piteå IF.

I helgen var jag på plats på Skogsvallen och såg IFK Luleå vara överraskande överlägset favorittippade IFK Timrå. Siffrorna 2-1 var i klar underkant, det räcker att se det här highlightspaketet för att förstå matchbilden.

Jag tycker också att IFK kunde ha varit ännu mer dominant i matchen om laget inte hade intagit en sådan defensiv hållning efter sitt ledningsmål. Min känsla var att man gav bort för mycket initiativ både efter 1-0 i första halvlek och inte minst efter 2-0 i andra. Timrå, som för dagen var blekt, fick därmed en gratischans att komma in i matchen spelmässigt. Så som det såg ut på planen fanns ingen anledning att bjussa på det.

Jag kan å ena sidan förstå att självförtroendet kanske inte var på topp efter plumpen i premiären mot UFC Akademi, samtidigt tror jag man i längden kommer riskera att tappa fler poäng om man bara satsar på omställningar.

Nu ska det visserligen sägas att IFK Luleås defensiv var riktigt bra matchen igenom och att Timrå faktiskt inte skapade någonting, även när laget fick äga bollen. Det kändes bara mer spännande än nödvändigt. Det jag gillade i IFK Luleå, utöver försvarsspelet, var att man kom till så många lägen. Jag tycker också att inställningen och närkampsspelet var on point - något som också saknades i premiären.

Förvånande nog var det en tekniker som Islam Burman som i mina ögon gick i bräschen med ett rejält spel på mitten. Jag har nog aldrig sett talangen så frän i närkampsspelet och han satte tonen direkt efter avspark med att "sparka ner" en motståndare. Den här matchen visade Burman upp ett nytt register i sitt spel som var intressant. Förut har jag mest sett honom som en skicklig offensiv spelare med bra flyt och bollkontroll. I fjol fanns spelare som Rob Clark och Emil Johansson centralt på mitten, men i år finns inte någon lika tydlig bollvinnare av det slaget. Därför var det spännande att se Burman i en lite "skitigare" roll.

Hela trebackslinjen var briljant och stängde ner skyttekungen Oskar Nordlund helt och hållet. Fredrik Lundgren gjorde den bästa matchen jag sett honom göra i IFK-tröjan och stod för mängder med brytningar. När Lundgren värvades till IFK hade jag stora förväntningar på honom efter en riktigt stark sejour i Piteå. I fjol tycker jag inte riktigt han nådde sin fulla potential. De matcher jag såg var det lite för många små misstag som jag tycker att Lundgren är för bra för att stå för. I lördags var han sådär fläckfri som vi vant oss vid att se honom. Den nivån kan han hålla i alla matcher och då är han grymt jobbig att möta som anfallare.

Viktor Nilsson går också från klarhet till klarhet. Defensivt har han varit suverän i de här två omgångarna, samt på försäsongen. Vältajmad i sina brytningar och bra på att läsa spelet. Det fåtal gånger som Nordlund tog sig förbi William Olausson fanns Nilsson där och täckte upp bakom. Det han kan utveckla i sitt spel är uppspelsfasen där det ibland kan bli lite stressade passningar rakt upp i mitten. Slipar han bort något felpass här och där kommer det bli tufft för en skadefri Joe Massey att slå sig tillbaka in i elvan.

Slutligen också kredd till Assam Yassine som tagit klivet från trean till tvåan på ett bra sätt. Assist i premiären och målskytt mot Timrå. Lyckas ofta vara där det händer i offensiven och det enda som saknas nu är lite mer effektivitet. Det är inte så många backlinjer i serien som jublar när de ser han, Patrik Pettersen och Max Wårell komma rättvända i full fart.

Allt som allt ett riktigt bra kvitto för IFK Luleå.

***

Bodens match såg jag inte, men jag har kikat på lite höjdpunkter i efterhand. Återigen blir det jättetydligt hur mycket misstag kostar. BBK bjuder på för många omställningar och måste skära ner på felbesluten, annars kommer det bli en jobbig säsong. Nu har man mött två starka motståndare, men samtidigt kan man säga så om många lag i serien. Nyköping i kommande omgång är inte heller en lätt match. Som jag har förstått tog Boden ett litet steg i rätt riktning i alla fall mot Sandviken. Och när en sådan som Raymond Mendy nu är spelklar (hoppade in i andra halvlek) kan det ge mer stabilitet.

***

Svenska mästaren Piteå IF inledde med seger på typiskt mästarvis, 1-0 i en krigarinsats mot Djurgården. Det är väldigt imponerande sett till att man saknade ett par pjäser och att försäsongen var riktigt knackig.

***

Kort också om Assi IF som var nära att lugga Lidköping på samtliga poäng i premiären. Även det imponerande sett till att Assi har en oerhört tunn trupp. Det sägs att nyförvärv är på väg in och det behövs. För det är inte hållbart med så här få spelare tillgängliga. 

Anton Olofsson

Reflektioner efter Boden-IFK Luleå

Luleå Tjena!

I fredags såg jag Boden besegra IFK Luleå med 1-0 i en träningsmatch. Överlag en helt okej första halvlek där lagen pressade högt och där Boden var mest framgångsrikt med det. IFK höjde sig mot slutet av halvleken och skapade då en del farligheter, bland annat ribbskott av Patrik Pettersen.

Känslan trots allt att BBK var mer nöjt med första 45. Särskilt besvärligt var det för Luleå i uppspelsfasen där man körde fast otaliga gånger. Med Arish Nouri och Sebastian Wigerbäck tror jag man hade löst upp några knutar, men nu saknades båda.

Andra halvlek rejält sönderryckt på grund av många byten, en rätt halkig plan och mindre bra kvalitet på spelet. Bodens mål kom på hörna där förre IFK-backen Jonatan Vikström placerade in en nick vid en omarkerad förstastolpe.

Jag skulle säga att Boden är det lag som kan hämta mest positivt från matchen. Framförallt presspelet och försvarsspelet såg bra ut. Offensivt fanns både positivt och negativt för båda lagen. Det var ingen sprudlande tillställning men det skapades faktiskt en del chanser.

Individuellt Boden:

Felix Gustavsson: Första "riktiga" matchen jag såg honom spela. Oerhört tuff och aggressiv försvarsspelare, som kanske vid något tillfälle satsade väl hårt i närkamperna. Samtidigt är det hans spelstil och så fort en sådan spelare börjar hålla igen så gör man avkall på sig själv. Jag tror hans tuffhet kommer behövas i division 1, sen återstår det ändå att se om han slår sig in direkt i startelvan.

Zak Guerfi: Precis som i fjol ser han riktigt bra ut så här tidigt på säsongen. Förra året föll han tillbaka något när säsongen led mot sitt slut, men kan han hålla den här nivån så blir det fler starter. Oerhört allround spelare som bidrar både offensivt och defensivt.

Jesus Ibarra: Bättre för varje match. Det råder inga tvivel om att han har tekniken för att vara ett hot framåt. Visade också att han kan lyckas mot bra etablerade backar som William Olausson och Joe Massey. Ska bli spännande att följa i division 1 och jag tycker han börjar spela sig till en tröja i premiären. Fortfarande viss tveksamhet kring fysiken och ifall han räcker till på den nivån - men kan också visa sig bli ett fynd. När det blir tävlingsmatcher behöver också avsluten sitta bättre.

Raymond Mendy: Tydlig härförare i BBK. Vill vara oerhört delaktig i spelet. Påminner väldigt lite om Arish Nouri, som han har ersatt, men kommer vara lika nyttig. Mycket mer bollvinnare, men lite mindre offensiv. Kommer inledningsvis vara väldigt viktig i framförallt defensiven, samtidigt som han har en bra fot att kunna slå avgörande passningar.

Sebastian Shafei Åman: Ser bra ut på planen. Snabb, teknisk och villig att utmana. Given i en startelva. Mer rejäl och färdig som spelare än vad jag trodde han skulle vara.

Individuellt Luleå:

Viktor Nilsson: Positiv överraskning för mig, särskilt defensivt där han kändes riktigt stabilt. Finns en del att jobba med i uppspelsfasen, men IFK behöver inte vara orolig för skador med honom i truppen.

Isak Abrahamsson: Bra, precis som i Arnes Bil Cup. Kanske inte syntes lika mycket offensivt den här matchen men det är en allsidig spelare som kan användas nästan överallt. Dröm att ha en sådan spelare i laget.

Patrik Pettersen: Tillbaka från magmuskelskada. Skapade en del på egen hand och är enskilt farligaste spelaren i laget. Vissa orosmoln dock om skadan visar sig vara besvärlig under säsongen. Väldigt viktig för lagets offensiv.

IFK har jag sett fler gånger i år i och med Arnes Bil Cup. Därför färre spelare som gjorde nya avtryck.

Värt att nämna är att Emil Johansson, Zekeriya Nedjari och Willie Clemons saknades i Boden och att Arish Nouri, Sebastian Wigerbäck, Simon Gustavsson och Fredrik Lundgren inte var med i IFK.

Anton Olofsson

Två små nyheter

Luleå Inget inlägg sedan Arnes Bil Cup. Det är inte alls så att bloggen är på tomgång, däremot är det väldigt lite övergångar att hantera.

Det lilla jag har sett som är värt att skriva är att IFK Kalix har värvat målvakten Johannes Jakobsson från Pålänge GIF och att Kieren Conibear-Trathen verkar stanna i Kiruna (åtminstone spelar han träningsmatcher med laget).

Känslan är väl att sillyn börjar mattas av och då brukar också bloggen ha känt att den har gjort sitt. Intensiva men roliga månader där mellan november-april när värvningarna genomförs. När säsongen är igång skriver jag och mina kollegor dock om det mesta i artikelform istället. Eller livesändningar för den delen. Vi håller på att sy ihop ett häftigt paket för den här säsongen - men alla matcher har inte gått i lås än så jag avvaktar med att offentliggöra det.

Klart är i alla fall att vi sänder Bodens BK-IFK Luleå i en träningsmatch 23 mars. Det vill du inte missa.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar