Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Starkare styrelse efterfrågas

Luleå Så. Då vet vi vem som tar över efter Nicklas Larsson som ordförande i IFK Luleå. Det blir företagaren Lennart Ohlson, 62.

Här finns en intervju för de som är intresserade av att veta lite mer om honom och hans tankar inför uppdraget.

Mina tankar? Det behövdes någon form av förändring. Jag hade själv inga problem med Larsson. Varje gång vi hade med varandra att göra var det ett proffsigt bemötande och han hade stora tankar och planer om vad man kunde göra med klubben. Både vad gäller ekonomi och satsning på damer och ungdomar. Däremot var han svårtillgänglig. Ännu mer så när det stod klart att det inte skulle bli någon fortsättning på posten. Jag vet också att folk i klubben hade samma problem. Och det är lite problematiskt som ordförande i en liten klubb.

Men det som var mest problematiskt, och som jag anser är den kanske enskilt största orsaken till att det blivit infekterat kring talangfrågan i klubben, är en avsaknad av tydlig ledning och styrning.

Anledningen till att spelare, ledare och föräldrar känner sig lurade är att klubben gick ut med en sak inför säsongen och sedan vek ned sig och valde en annan väg. I det läget skulle IFK Luleå, med sin ordförande i spetsen, varit mer rakryggade, satt ner foten och sagt: "Det är så här klubben har valt att göra".

Så en mer självsäker, tydligare och starkare styrelse är vad som efterfrågas.

Sen ska sägas att det också har hänt en del positivt det här året. Det är inte några rubriker om dålig ekonomi, det finns ett lovande samarbete med Lira på ungdomssidan och tjejverksamheten fortsätter utvecklas. 

Om Lennart Ohlson kommer vara rätt man på rätt plats har jag inte den blekaste aning om. Det vore konstigt att spekulera kring en person som jag inte känner till bättre än ett cv och ett telefonsamtal på 15 minuter. Styrelsesammansättningen tycker jag dock ser intressant ut på papper och jag hoppas att det kan bli ett mer enat IFK Luleå nu. 

***

Älskar ni att se våra livesända matcher på kuriren.nu så kan jag ge glädjebeskedet att det blir ett dubbelmöte mellan Bodens BK och Piteå IF att se fram emot.

På fredag 19.00 sänder vi Boden-Piteå från Boden Arena (seriematch).
På måndag 19.30 sänder vi Piteå-Boden från LF Arena (Coop Cup semifinal) i samarbete med Piteå-Tidningen.

Det blir skoj!

***

Slutligen vill jag också uttrycka sorg över Sebastian Wiklander som gick bort i helgen. En toppenkille på alla sätt och vis och den bästa stilisten som har ansvarat för den här Fotbollsbloggen. Vissa journalisters texter läser man med deras röst. Seppo var en sådan. Varje artikel eller inlägg fick mig att höra en Göteborgsdialekt i huvudet. Det var själ och hjärta i hans verk - men också en stor portion finurlighet och eftertanke. 

Vi är många som sörjer en tidigare kollega och vän.

Anton Olofsson

Ingen brist på mittbackar

Luleå Vi börjar dagen med två kontraktsförlängningar som det inte har kommit något pressmeddelande om, men som jag hittar på Assis hemsida. Tilda Westman och Emilia Lundqvist stannar i klubben. Westman är en spännande talang att följa och Lundqvist fick tyvärr hela säsongen förstörd av skada i fjol.

***

En intressant värvning är Felix Gustavsson som har skrivit på för Bodens BK. Mittbacken från Haparanda kommer närmast från Jyväskylä och finska andraligan, men har också meriter från Tipsligan. Han beskrivs som en fysiskt väldigt stark spelare, men som kan utveckla en del spelmässigt.

BBK har nu en drös mittbackar kontrakterade. Emil Johansson, Felix Gustavsson, Max Nyqvist, Joakim Häggström, Jonatan Vikström och Andreas Wärja. Nyqvist kommer dock missa stora delar av säsongen på grund av examensarbete i Burma. Han förväntas vara tillbaka i maj. Gissningsvis kommer Gustavsson och Vikström slåss om platsen bredvid Emil Johansson. Häggström kan vara ett bra alternativ på vänsterkanten om Jakob Johansson-Inga skulle gå sönder.

Som jag har skrivit tidigare. Bakåt har BBK det bra ställt. Det är den offensiva spetsen vi vill se nu.

***

Det blir ingen Gustav Rönnbäck-Wallin i Boden i alla fall. Han förlängde kontraktet med Piteå IF förra veckan. Otroligt viktig förlängning för PIF som har haft en ganska blygsam silly season så här långt. 

***

En ny tränare har kontrakterats av mästarklubben Piteå IF. Den tidigare U23-förbundskaptenen Anneli Andersén ersätter Jonas Edholm. Utan att veta mer om henne verkar det vara ett bra val och det är kul att få in lite nya namn i tränarrotationen här uppe.

***

Luleå SK meddelar att två spelare inte följer med upp till division 3. Det rör sig om Oskar Kjellsson som flyttar tillbaka söderut efter färdiga studier och Anton Lomakka som lägger skorna på hyllan.

***

Damlaget värvade ännu en Notvikenspelare i helgen. Det rör sig den här gången om Sofie Benzler. Just precis. Samma Benzler som tidigare presenterades av Notas att hon skulle stanna en säsong till. Där verkar klubben ha varit lite för ivrig på publiceringsknappen för sen gick det ganska fort så blev det LSK istället för den 20-årige backen. Nykomlingen börjar få ett starkt lag.

Klart är också att Ellen Danielsson lyfts upp i seniorlaget.

***

Notviken presenterar ett gäng unga nyförvärv till klubben. Ännu lite oklart vilka lag de kommer spela med, men som jag har förstått det är det F17-laget i första hand och sedan division 1 eller division 2 beroende på vilken utveckling det blir. Noterbart är att samtliga spelar i länslaget.

Vendela Oskarsson (aktuell för ASSI), Miranda Viksten Waara, Elvira Claesson, Ida Sundkvist, Juliana Marjai, Milla Karlsson, Elsa Johansson, Cornelia Jakobsson, Sofia Eriksson, Amanda Karlsson, Maja Lindström, Elin Thun, My Johansson, Vilma Palklint, Ida Henriksson, Lina Bergh.

Anton Olofsson

Den summan fick Boden betala

Luleå Som ni vet vid det här laget så lever bloggen efter devisen att ett sent inlägg är bättre än inget inlägg.

Och givetvis måste vi analysera Bodens värvning av Emil Johansson från IFK Luleå.

När Johansson gick den andra vägen för fem år sedan var det tal om en övergångssumma på cirka 120 000 kronor. Enligt mina uppgifter ligger den därikring även nu, kanske något lägre. Det är en bra inkomst för ett IFK Luleå som haft det tufft ekonomiskt, samtidigt är det också en helt okej summa för BBK med tanke på att man får länets kanske bästa spelare när han används på rätt position. Det vill säga som mittback.

Och där kommer han att spela i Boden. I min mening en av seriens allra bästa mittbackar. Defensivt oerhört stabil, bra i alla delar av spelet. Följsam, jobbig att skaka av sig, stark - är bara några av hans kvaliteter.

Det var också en välbehövlig "seger" för Boden som haft en tung silly där man släppte både Arish Nouri och Max Wårell och sedan gick bet på Patrik Pettersen.

Truppn börjar forma sig och något sånt här kan en elva se ut i dagsläget:

Simon Bandh/Simon Lundberg
Erik Stenberg - Emil Johansson - Max Nyqvist - Jakob Johansson-Inga
Willie Clemons - Kevin Roberts - Zak Guerfi
Elias Öhman - Henrik Drugge - Viktor Selini

Som ni säkert ser är laget långt ifrån klart och min gissning är att ingen av de tre "anfallarna" är tänkta att starta, och särskilt inte på den positionen. Både Öhman och Selini var i första hand avbytare i division 2 och att Drugge skulle slå sig in direkt i startelvan direkt i en premiär ser jag som mindre troligt - i så fall lär det också ske som mittfältare.

Jag skulle gissa att krutet läggs på anfallare just nu. Jack Greens besked kommer betyda massor för hur man ska gå vidare. Skulle han tacka nej finns Tetteh Komey på marknaden, men det är inte alls samma spelartyp som Green och det är svårt att se honom passa in i den sorts fotboll som Tomas Eriksson vill spela. Det är inte otänkbart att se honom i BBK, men jag tror att klubben kommer undersöka många andra alternativ innan man skulle välja ghananen.

Utöver anfallare hade jag nog också funderat på att hitta en mittfältare, och kanske också en försvarare. Beroende på vad budgeten räcker till.

***

Filip Daunfeldt kommer för övrigt lämna Boden. Familjepusslet går inte ihop för vänsteryttern. Han har tränat med Bergnäset på försäsongen. Ny klubb ej klar.

***

Bergnäset har för övrigt gjort klart med Robert Söderlund som assisterande tränare till Erik Torstensson. Söderlund har tidigare varit målvaktstränare så man kan nog lugnt konstatera att de keeprar som väljer Baik i år inte behöver vara oroliga för om träningarna kommer vara utvecklande.

***

Mer målvaktsnytt. Caroline Frykgård ansluter till Piteå IF från Tyresö och ska utmana Cajsa Andersson om förstaplatsen. Låter som en bra uppsättning längst bak.

***

Infjärden har förlängt med Julia Edström och Malin Holm.

***

I Storfors blir Joseph Wirtala och Simon Öhlund kvar. Öhlund har varit på provspel med Piteå, men det blir alltså inget mer med det.

***

Pär Lygren, Mattias Nilsson och David Olofsson har förlängt med IFK Kalix. Tre bra spelare som håller högre nivå än fyran.

***

Anfallaren Sandra Landström har skrivit på för Luleå SK. Kommer närmast från Notvikens andralag.

Anton Olofsson

IFK klar seriefavorit?

Luleå IFK Luleå fortsätter att hämta in klasspelare. I går blev det klart att Patrik Pettersen vänder hem efter två år söderut. Den värvningen är naturligtvis monumental för laget, och serien. Yttern är egentligen för bra för division 2 och frågan är vad som ska stoppa IFK? Men men... även i fjol var det en bra silly och se hur det gick.

Klart är också att backen Simon Gustavsson ansluter från IFK Kalix. En värvning som på sikt blir spännande att följa. Den här säsongen har jag svårt att se honom konkurrera ut någon i backlinjen, men ge det något år så kanske...

Anton Olofsson och Karl Åberg flyttas upp från juniorlaget och Samuel Lockman har förlängt kontraktet.

Däremot tar klubben avsked från trotjänaren Anton Andersson, 31. I föryngringsprocessen så har båda parter insett att det kanske är andra spelare som det ska satsas på. Även om inte Andersson är på samma nivå som när han gick till Gif Sundsvall för tio år sedan så tycker jag ändå han har en fyllt en bra roll i division 2. Jag tycker fortfarande att han håller på nivån, men förstår ändå klubbens beslut. Nu lutar mycket åt att det kan vara färdigspelat. Men både Luleå SK och Bergnäsets AIK har förhoppningar om att han ska trappa ner i trean först.

***

Assi presenterade en mängd nyförvärv på ett bräde i går.

Först och främst är det nu klart med Linnea Engström som ansluter från Ljusdal. Att hon var aktuell kunde ni läsa i bloggen för någon vecka sedan. I Engström får en Assi en mycket ambitiös, talangfull och duktig spelare som imponerade stort i Notviken innan hon tog klivet till elitettan.

Bloggen har också hintat om finska spelare. Här är namnen på två värvningar: yttern Fanni Pietikäinen och anfallaren Sanna Ylianttila ansluter från OLS Uleåborg. Jag har av förklarliga skäl noll koll på de två spelarna men Yliantilla beskrivs som en hårt arbetande måltjuv och Pietikäinen som en snabb, tvåfotad ytter med meriter från U15-U23-landslag.

Klart är också att Jaclyn Sawicki och Jennifer Askebrand förlänger sina kontrakt. Emmy Lindgren flyttas också upp från Assis andralag.

Så lite ljus i tunneln nu för klubben som blivit av med Fernanda da Silva, Erin Craig, Indira Ilic och Paulina Hedquist.

***

Storfors har förlängt med Filip Berglund och Jonathan Eriksson. Berglund hyllades mycket i fjol av diverse fotbollsfolk som jag träffade. Piteå IF hade förhoppnignar om att han skulle gå dit, men nu blir det inte så.

***

Succéspelaren Cajsa Hedlund har gjort sitt val till kommande säsong. Hon stannar i Infjärden, trots lockrop från Assi och Morön. 21 mål i fjol i sin första säsong i division 1 var imponerande. Jag tror hon hade varit redo för elitettan.

Evelina Hedlund, Malin Johansson, Rebecca Öhman och Emma Häggström har också förlängt med Infjärden.

***

IFK Kalix fortsätter förstärka truppen inför sejouren i fyran. Johan Ekholm, senast i Pålänge där det blev 15 mål säsongen 2017 bland annat, har skrivit på. Klart är också att Nils Westring och Filip Baudin stannar i Kalix. 

***

På sin hemsida meddelar Luleå SK att tre spelare lämnar laget. Det rör sig om Alice Palo, Lisa Larsson och Jenny Lindgren. Lindgren verkar lägga av, meda Palo och Larsson har provtränat med både Lira och Bergnäset.

Anton Olofsson

Brasiliansk touch på LF Arena

Luleå Det har faktiskt hänt en hel del grejer som jag har tänkt att vi ska avhandla så här innan helgen. Häng på!

***

Dagens stora nyhet är att Fernanda da Silva är klar för Piteå IF. I många år har det surrats om att det skulle kunna vara en potentiell övergång men att det allsvenska laget haft vissa funderingar kring hennes defensiv. Den är kraftigt förbättrad de senaste åren och det är helt rätt steg att ta klivet nu från Assi.

I brasilianskan får Piteå en tekniskt skicklig spelare med bra tillslag och som gör mycket poäng. Både assist och mål. En matchvinnare helt enkelt. Hon kan användas både centralt eller på kanten på mittfältet.

***

Moa Blomquist är nästa spelare att gå från Notviken till Luleå SK. 21-åringen har gjort 26 mål på cirka 100 matcher i Notaströjan och lär förstärka offensiven rejält. Kan bli ett spännande anfallspar med henne och Elin Engström.

***

Notviken har däremot gjort klart med sin målvaktsuppsättning. Det blir precis som i fjol Tea Lundmark och Hedda Oja, dessutom förstärks duon av 16-årige Isabell Granath från Sävast. En av seriens bästa målvakter och två lovande talanger. Finns inte så mycket mer att önska på den fronten.

***

IFK Kalix måste ta ny ansats i division 4 kommande säsong. Nu börjar truppen formas. Kevin Baudin (back) och Mikael Andersson (mittfältare) flyttas upp från juniorlaget.

Dessutom har Andreas Hedman (mittfältare/anfallare) förlängt kontraktet. Samme Hedman som inför fjolårets säsong skrev på för IFK Luleå och sedan bröt avtalet tidigt in på säsongen. Jag tror att han hade haft bra chanser att få speltid i tvåan och tycker det är lite synd på en så stor talang att harva på i fyran. Gillar hans driv med boll och att han gärna utmanar.

Två nyförvärv förstärker också från Pålänge. Det rör sig om bröderna William (mittfältare) och Robin Kattilavaara (back).

So far so good för Kalix.

***

Ni kunde för några veckor sedan läsa här i bloggen att Alviks Henrik Drugge var klar för Bodens BK. Nu är den övergången presenterad. Det rör sig om ett tvåårskontrakt. En väldigt stor mittfältstalang som är 17 år gammal. Ska bli spännande att följa.

Däremot blir det ingen Mikael Jannok i BBK. GMFF-spelaren har tackat nej.

***

Adam Johnson har redan lämnat Kiruna. Nu kan även Kieren Conibear-Trathen vara på väg bort. Den engelske försvararen har varit öppen med Kiruna att han pratar med andra klubbar. Ett hett alternativ är Sandvik.

***

Ida Olofsson och Caroline Lindqvist har förlängt med Infjärdens SK. Dessutom har klubben värvat målvakten Malin Edin från Piteås F19-lag. Björn Marklund är för övrigt ny huvudtränare i år.

*** 

Herrarna i Infjärden har värvat Isac Wiklund från Lillpite. Pär Sundström kommer att leda laget tillsammans med Hasse Pekula.

***

Lillpite har i sin tur presenterat Victor Wiklund som ett starkt nyförvärv från Piteå. Tomas Isaksson, Igor Ögren och Nicklas Berggren har förlängt.

***

I Storfors har Simon Sterner, Samuel Flodin, Marcus Fahlgren-Hällström och Oskar Lundberg förlängt.

Anton Olofsson

Nästa spelare på BBK:s radar

Luleå Vi startar måndagen med att plocka upp några lösa sillybollar.

***

Luleå SK har värvat Yowhans Tedros från Notviken. Offensiv 24-åring som skulle behöva lite mer speltid än de sex matcher det blev i fjol i trean.

***

Att Kevin Brännström skulle lämna Boden visste ni sedan tidigare. Nu står det klart att Notviken blir hans nya klubb. En bra förstärkning för Daniel Engbergs gäng. Lite intressant med både Brännström och Tobias Pettersson som tidigare värvades från IFK Luleå. Två spännande talanger.

***

Storfors, fjolårets succégäng i division 3, har presenterat ett par förlängningar. Det gäller Isak Olofsson, Patrik Berg, Peter Berglund och Linus Isaksson. Stabila namn att få behålla.

***

Tips till bloggen säger att Bodens BK är intresserat av Bergnäsets Johan Zakariasson. 22-åringen var lagkapten i slutet på fjolårssäsongen och gjorde fyra mål för Baik. Spåddes en väldigt ljus framtid för några år sedan och har sedan fått kämpa en hel del med skador. Kan användas både i backlinjen och på mittfältet.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar