Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Vi väntar fotbollsbloggens första inlägg

Kurirens Hockeyblogg blev en succé. Nu är Kuriren redo för nästa steg. I dag startar vi vår fotbollsblogg som kommer att granska länets fotboll. Bakom bloggen står Anders Appelgren och Magnus Tossér, men de kommer strax att presentera sig själva. Du hänger väl med?

Poängkungen bör spela division 1

Luleå Ja men det händer ju lite grejer måste vi konstatera!

Jag ger mig på en sedvanlig sammanfattning.

***

Piteå IF förlänger med Johan Hedström och Johannes Lidström. Inga konstigheter. Två bra spelare som ska vara i en startelva nästa säsong. Lidström är en väldigt intressant spelare som gjorde åtta mål i fjol och där det känns som att det finns ännu mer potential.

Samtidigt lämnar Alex Naylor och Anton Rosengren. Naylor är i sina bästa stunder en riktigt bra division 2-spelare. Grym touch och dessutom vänsterfotad, vilket inte är någon nackdel. Däremot saknar han flera viktiga bitar. Arbetsmoralen är en av dessa. Jag minns exempelvis matchen mot IFK Luleå på Skogsvallen i år då känslan var att han inte tog en enda riktig löpning hemåt. Dessutom har han ett kroppsspråk som inte sprider positiva signaler till övriga spelare i laget. Det är en ung spelare och han kan garanterat slipa på dessa bitar och bli ännu bättre, men då måste viljan finnas att ta till sig kritiken och göra något med den.

Ett frågetecken finns också för Gustav Rönnbäck-Wallin. Grym säsong för "GRW" som blev utsedd till lagets MVP och stod för 12 mål och 8 assist. Jag tycker att han har visat att han ska spela division 1 nästa säsong, det viktiga är bara att komma till ett lag som vill ge speltid. Där har jag uppgifter på att Boden håller honom högt på sin önskelista. Gissningsvis tänker man sig honom på ena kanten och Max Wårell på den andra. Det vore en väldigt passande värvning sett till att Tomas Eriksson vill ha hårt jobbande, men samtidigt offensivt skickliga spelare. Men vi får väl se vad det blir. Jag tror inte Piteå på något vis är uteslutet.

***

Boden som för övrigt blir av med Erik Torstensson. Det står helt klart sedan målvakten skrivit på som huvudtränare för Bergnäsets AIK. Återigen har vi alltså en spelare som direkt efter avslutad karriär hoppar på ett tränaruppdrag. Jag tycker det känns spännande. Den bild jag har av "Togga" är att han är en riktig ledartyp. 

***

Bergnäsets damlag kommer för övrigt att tränas av Kent Radkvist som tar över efter Lars Nordström.

***

Assam Yassine känns som en logisk värvning av IFK Luleå. 21 mål i år i division 3 är inte illa pinkat och alla vet att han besitter division 2-kvaliteter. Det skulle mycket väl kunna bli en spelare som gör 8-10 mål och bidrar med hårt arbete. Men det är också en spelare som behöver mycket coachning. Dels kan humöret emellanåt behöva tyglas (vi minns alla Coop Cup-semifinalen mot just IFK Luleå i år) men sen kan Yassine också bli bättre i sina värderingar med boll - när han ska dribbla själv och när han ska släppa trasan. Får Bylund och Lazarev ordning på de bitarna är det ett bra tillskott i truppen. För Yassine är en tekniker av högsta snitt som är grym på att utmana.

***

Lira BK presenterar ett nyförvärv i form av Isak Andersson från FC Näset (utanför Malmö). En 21-årig skåning som används som offensiv mittfältare. Beskrivs som en bra spelfördelare, stark i kroppen och som avslutar med bägge fötterna.

***

Spelarflykten från Assi IF verkar inte vara över än. Jag skrev tidigare om Fernanda da Silva och Erin Craig. Nu meddelar också Indira Ilic att hon efter fem säsonger drar vidare. Även det ett supertungt tapp. Ilic har varit en stabil pjäs i alla år och håller bra nivå i elitettan. 

Även Jaclyn Sawicki och Karlee Pedersen verkar på instagram ta lite avsked från klubben. Även Danielle Rice finn det frågetecken kring. Där meddelar tf sportchef Marcus Roininen att inget beslut är fattat än kring någon av de tre. Men mycket talar väl för att ingen av dessa återvänder.

Det kommer bli en händelserik silly season för Assi. Så mycket kan vi konstatera.

Anton Olofsson

Stjärnan går inte att ersätta

Luleå Sillyn rullar vidare och det finns ett par bollar att diskutera. Vi kör på.

***

Lena Blomkvist och Emelie Lövgren förlänger med Piteå IF. Det känns visserligen som en självklarhet, men den långsiktiga satsningen på egenfostrade spelare är precis det som har gett Piteå framgång. Det ska man fortsätta med. Det blir också jätteviktigt att fortsättningsvis locka guldkorn söderifrån för fortsatt utveckling. Ska man sedan etablera sig ännu mer som ett topplag och hota i Champions League kan det behövas någon spetsvärvning utifrån - men blir det allt för många sådana så tappar man själen och det är inte rätt väg för Piteå.

Viktiga spelare att förlänga med är Julia Karlernäs, Nina Jakobsson, Cecilia Edlund och Selina Henriksson. Det är såklart inte omöjligt att man lyckas med alla fyra - samtidigt lär flera klubbar rycka i framförallt de två förstnämnda.

Det som är tryggt för Piteå är att man redan nu har en stabil bas att stå på. Redan i dag har man spelare under kontrakt för att ställa upp med en sådan här elva. Det bådar riktigt gott.

Cajsa Andersson
Emelie Lövgren - Faith Ikidi - June Pedersen
Lena Blomkvist - Ellen Löfqvist - Josefin Johansson - Ronja Aronsson
Andrea Norheim - Madelen Janogy - X

***

Assi IF drabbas av två otroligt tunga tapp till nästa säsong. Fernanda da Silva och Erin Craig har meddelat på sina instagram att de lämnar klubben. Duon har tillsammans 12 säsonger, 249 matcher och 178 mål i klubben. Det ersätter man inte med en fingerknäppning. Den här säsongen tillhörde de två av lagets tre bästa målskyttar (även Emelie Helmvall slutade på tio fullträffar).

Craig har alltid varit en sylvass boxspelare med näsa för mål. Min bedömning är att det finns spelare av hennes kaliber på marknaden. Även om målskyttar är en eftertraktad egenskap så tror jag att Assi, med något bättre scouting än i fjol, kan hitta en spelare som gör tio mål. Cajsa Hedlund från Infjärden skulle eventuellt kunna vara en sån spelare.

Att ersätta Fernanda blir desto svårare. Där är det inte bara en målskytt du söker. Utan även en duktig framspelare, bollfördelare, frisparksskytt, ledare, tekniker och hårt arbetande spelare. Dessutom på innermittfältet. Brasilianskan är en av de mest ikoniska spelarna i klubbens historia och känslan är länge att hon varit på en nivå högre än alla andra i laget. Därför är jag inte förvånad att hon lämnar - snarare förvånad att hon blev kvar i sju år. Var resan nu tar vägen vet jag inte, men det skulle inte förvåna om någon allsvensk klubb på den nedre halvan av tabellen vill testa henne.

Här är det bara att inse att man inte får tag i en bättre spelare. Däremot gäller det att ersätta så gott det går så att inte tomrummet blir så stort.

***

Positivt för Assi är i alla fall att tränaren Kenth Wärja stannar. Laget gick bra på hösten och en femteplats är starkt jobbat med tanke på allt strul som var med tränarbyten och spelare som lämnade. 

***

IFK Luleå har förlängt med André Bylund som huvudtränare. Han får Vladimir Lazarev vid sin sida. Även om resultaten på hösten inte var önskvärda så tycker jag det är rätt att fortsätta ge "Bylle" chansen. Redan när han tog över skrev jag att det var mardrömsläge att göra det. Byta spelsystem, från ett väl fungerande sådant, mitt under säsongen är inte optimalt. Dels kan det få spelarna att fundera på varför man byter ett vinnande koncept, sen finns det oftast inte tid att få det att stämma klockrent.

Med en försäsong får den förre Notvikentränaren en mer ärlig chans att utföra sin tränargärning. Jag tycker också det känns spännande med Lazarev som assisterande. Han fuskade aldrig själv med träningen och lär se till så att ingen gör det nu heller. Det här med att snabbt ta klivet från egen karriär till tränarkarriär har vi stet mycket på slutet i norrbottnisk fotboll. Hittills har det ofta fungerat bra.

***

Mer IFK Luleå. Talangen Isak Abrahamsson provtränar med Gif Sundsvalls U19-lag. Det är en snabb och häftig resa som mittfältaren har gjort senaste året. Jag hade inte koll på honom när Brian Wake plockade in honom i A-laget, och han gjorde det bra när han fick chansen den här säsongen. Det ska bli intressant att se hur långt det kan räcka.

Ytterhogdal har för övrigt erbjudit ett kontraktsförslag som han ska nobbat. Samma klubb har enligt mina uppgifter också varit i kontakt med Joe Massey, men vad jag hör ska det inte vara aktuellt för engelsmannen som är under kontrakt och verkar vilja stanna i IFK.

***

Alterdalen meddelade igår på sin instagram att tränartrion Jens Hedström, Johnny Landgren och Viktor Åström lämnar. Klubben åkte ur division 4 i år.

***

Lillpites tränare Björn Lindblom tar en timeout från fotbollen, skriver Per Sandberg på PT:s blogg.

Anton Olofsson

Piteå på väg att bli en maktfaktor?

Luleå Det går som inte att hitta nog starka ord för att beskriva Piteå IF:s bedrift. Det mesta har redan konstaterats i diverse krönikor eller texter redan.

Det är med största sannolikhet den mäktigaste idrottsliga lagprestationen en norrbottnisk klubb någonsin har stått för. Anledningen att jag reserverar mig är för att jag inte har gjort grundlig research långt tillbaka i tiden. Men om vi jämför med modern tid så kan varken SM-guld i ishockey eller basket mäta sig. Då är ändå det helt fantastiska prestationer det också.

Det hela blir också ännu häftigare sett till klubbens ekonomiska läge de senaste åren och alla motgångar som har varit i år, med bland annat sjukdomar på ledarsidan.

Allra fränast är nog ändå resan hit. Det systematiska "göra-sitt-bästa-varje-dag" som lett till att Piteå har förfinat sitt spel och blivit ett topplag. Jag håller med Hanna Marklund i hennes expertis; Rosengård är egentligen ett lag som kan och ska prestera bättre, men Piteå har hållit jämnast nivå. Även under sämre perioder har laget vunnit.

Piteå har dels utvecklats i spelet (stor skillnad på passningsspelet i dag och för fem år sedan). Men även spetsat de bitar som man är riktigt bra på. Inte minst fasta situationer där laget kan vara ett av världens farligaste lag (så är känslan i alla fall). Även defensiven har växt för varje säsong.

Det roligaste är ju att resan inte är slut här. Nu går klubben in i ett helt nytt skede med Champions League-spel och mer press på sig kommande säsong. Det kommer gå att locka fler duktiga spelare till klubben, samtidigt som man inte får glömma den utvecklingskraft som lett klubben dit man är i dag. Får Piteå ordning på ekonomin, vilket den här framgången kommer hjälpa en bra bit med, så finns alla möjligheter för att Piteå ska kunna bli en maktfaktor i svensk fotboll. Det är en sak att vinna en säsong, en annan att upprepa det. Leicester kan ta hem Premier League och Grekland vinna EM. Det betyder inte att man är i toppen i England eller Europa. Men med Piteå talar allt för att klubben ska fortsätta förbättras.

Hur coolt vore inte det?

Anton Olofsson

Huggsexa om Alviks 17-åring

Luleå Lite sillynytt har nått bloggens öron under dagen.

Luleå SK är föredömliga på sin hemsida med info inför säsongen. Där är målvaktstrion klar för division 1 och kommer att bestå av: Olivia Essberg, Deborah Aittokallio och Florence Hugh.

***

Dessutom kommer info om att Alviks IK ska ha spikat sin tränarsida. Mattias Winroth fortsätter med huvudansvaret och får Niklas Bergman och Robin Vikström fortsatt vid sin sida. Däremot så slutar Marcus Drugge. På gång in kan Håkan Isaksson vara.

En spelare som har imponerat den här säsongen är Henrik Drugge. Vi vet att han provtränar med Piteå redan. Enligt mina uppgifter är också IFK Luleå, Boden och Notviken intresserat av den 17-årige mittfältaren/anfallaren som noterades för sju mål under säsongen. Det hela kan dock sluta med att Drugge stannar i Alvik. Enligt vad bloggen erfar lutar det åt det just nu.

Anton Olofsson

Facit på 20 bästa värvningarna

Luleå Ja, det är väl hög tid att utvärdera mig själv och min ranking tidigare i år på de 20 bästa nyförvärven i norrbottnisk fotboll.

Vissa tips föll väldigt rätt ut, vissa inte alls. Här kommer facit.

1) Antonia Göransson, Assi.
Kommentar: Ajdå, mardrömsstart på den här utvärderingen. Vi kan väl konstatera en sak i alla fall och det är att Göransson ska vara etta på en lista i år. Tyvärr är det flopplistan. Den tidigare landslagsspelaren ansågs otränad, slog sig inte in i startelvan och lämnade klubben. Fiasko.

2) Willie Clemons, Boden.
Kommentar: Okej, snabb upprättelse i alla fall. Visserligen var det spel mot öppet mål efter att man sett Clemons i Arnes Bil Cup, men Bermudakillen höll ut hela säsongen och blev utsedd till seriens bästa mittfältare. Bra fynd av sportchef Samuelsson.

3) Cajsa Andersson, Piteå.
Kommentar: Den här känns också rätt bra. Andersson har varit uttagen i landslaget och varit en grymt säker sista utpost i Piteå. Klubbens bästa värvning den här säsongen.

4) Fredrik Lundgren, IFK Luleå.
Kommentar: Stabil som förväntat, men jag hade kanske trott att Lundgren skulle ha ännu större betydelse för IFK och leda laget till större framgångar i år. Absolut ett bra nyförvärv, men kanske inte årets fjärde bästa.

5) Aaron Spear, GMFF.
Kommentar: Svårbedömd. Levererade bra så länge han var i klubben (6 mål på 8 omgångar), men laget haltade även då. Lämnade också ganska tidigt på säsongen. Överlag ett bra tillskott de matcher han spelade, men för högt upp på listan med tanke på att han drog.

6) Andrea Norheim, Piteå.
Kommentar: Stått för en skaplig debutsäsong i PIF. 13 starter, 7 inhopp, 4 mål och 2 assist. Kanske framförallt en spelare som på lång sikt kommer bli väldigt intressant att följa.

7) James Burgin, Piteå.
Kommentar: Piteå visste vad de skulle få och Burgin har levererat precis det. Är riktigt vass i division 2 och varit viktig för laget. Förtjänar sin plats.

8) Andrea Kimpala, IFK Luleå.
Kommentar: Nja. Visade stundtals potential, men för ojämn i prestationerna. Hade svårare att få speltid på hösten. Lämnar också IFK Luleå vilket är ett tecken på att det inte blev superlyckat.

9) Jaclyn Sawicki, Assi.
Kommentar: Jag hade nog en förväntan att det här skulle bli bättre än vad det blev. 3 mål på 21 starter. Helt okej, men inte mer. Trodde på större x-faktor.

10) Jo Blankenship, Piteå.
Kommentar: Nyttig att ha i laget, men framförallt från en bänkposition. Endast 3 starter (men 18 inhopp) gör ju att tiondeplatsen på den här listan är alldeles för hög. Samtidigt tror jag tränare Stellan Carlsson varit nöjd med att ha henne som en breddspelare.

11) Jack Serrant-Green, Boden.
Kommentar: En av de tre bästa värvningarna den här säsongen. Kanske den allra bästa. 28 mål och starkt bidragande till Bodens serieseger. I min ranking hade jag räknat med att han skulle göra ungefär hälften så mycket mål och inte bidra så mycket i spelet som han faktiskt har gjort. Jackpot igen för sportchef Samuelsson.

12) Marika Bäck, Notviken.
Kommentar: Notvikens säsong var iskall efter ungefär omgång 3. Därför ska jag erkänna att jag inte har haft stenkoll på spelarnas prestationer. 

13) Gustav Rönnbäck-Wallin, Piteå.
Kommentar: Fick äntligen sitt stora genombrott. 12 mål och ett av Piteås största hot offensivt. Grymt bra värvning som förtjänade en högre placering.

14) Isak Olofsson, Storfors.
Kommentar: Väldigt bra säsong för laget och en helt okej sådan för Olofsson målmässigt med 8 fullträffar. Bildat farligt anfall i Storfors med Peter Berglund. 

15) Sofia Lundh, Notviken.
Kommentar: Med facit i hand var klivet från trean till ettan lite stort den här säsongen. 0 matcher från start, 10 inhopp och inget mål för den stora skyttedrottningen från Svartbjörnsbyn. Får ses som en värvning för framtiden.

16) Zak Guerfi, Boden.
Kommentar: Användbar spelare som både kunde ta defensivt ansvar på mitten och spela högerback. 19 matcher från start. Passar rätt bra in på den placering han fick. På intet sätt oumbärlig för laget, men definitivt nyttig.

17) Elin Forsberg, Luleå SK.
Kommentar: Bidrog med annat än mål i LSK, som tog klivet upp i division 1. Viktig med sin erfarenhet från spel på högre nivå. Står fast vid att det var en bra värvning.

18) Amanda Söderholm, Notviken.
Kommentar: 11 starter och 2 inhopp. I övrigt blir motiveringen lite densamma som på Marika Bäck. Jag känner mig inte helt trygg att bedöma hur bra värvning det var.

19) Alun Webb, GMFF.
Kommentar: En av lagets bättre spelare innan han drog, vilket skedde samtidigt som Aaron Spear. 3 mål på 8 matcher var såklart bra men att bedöma en spelare som var så kort tid i klubben är svårt. Generellt är det ju inte så lyckat när en spelare drar så tidigt.

20) Tomas Adell, IFK Luleå.
Kommentar: Nominerad som en av seriens tre bästa målvakter. Kunde varit högre på listan. Norrbottens främsta på sin position?

Nå vad säger ni? Vem var säsongens bästa värvning? Och vem missades helt? Skulle jag plocka fram några namn som aspirerade på en plats på den här listan i dag så är det nog Joe Massey (IFK Luleå) som varit bra på sin backplats i princip hela säsongen, Niklas Wiggefors som comebackade i Baik med 9 mål på 14 matcher och Jennifer Lindgren som vann Notvikens skyttliga med 8 fullträffar. Även Jacob Lever (som värvades av GMFF efter att listan publicerades) var riktigt bra. Men ingen av dessa ser jag bland toppnamnen.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar