Logga in
Logga ut

Skidbloggen

Landslagsåkarna är många: Charlotte Kalla, Lisa Vinsa , Lovisa Modig, Björn Sandström, Johan Häggström, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Ingela Andersson, Jesper Nelin, Peppe Femling. Ja, som ni ser är det få län som motsvarar Norrbotten i antalet landslagsåkare. Utöver dem finns en rad åkare i både längd, alpint och skidskytte som knackar på landslagsporten. Jag som följer skidessens framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, och har med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Länstrio till VM i Seefeld

Piteå

Tre norrbottniska åkare får plats i den svenska truppen till skid-VM i österrikiska Seefeld  den 19 februari - 3 mars 2019.

Det är mycket glädjande Charlotte Kalla, Björn Sandström och Johan Häggström, samtliga Piteå Elit.

Charlotte och Björn var uttagna sedan tidigare, och i kväll fick också Lappträsk-sonen Johan Häggström glädjande en VM-biljett, trots att han och tidigare Piteå-åkaren Martin Bergström, IFK Umeå förlorade den anerikanska uttagningen i Lahtis i dag mot Teodor Petersson , IFK Umeå som gjorde en stark sprint.

Teodor får nu tillsammans med Hanna Falk på damsidan de sista platserna i det svenska sprintlaget som tävlar den 21 februari i inledningen av VM-tävlingarna. Piteås Johan Häggström är reserv på plats, och får vara beredd att hoppa in om det blir sjukdom i sprintgänget

I söndags efter SM-veckan togs truppen till VM i Seefeld ut av landslagschef Rikard Grip och landslagstränarna. På damsidan var truppen komplett, men det återstod att besluta om vem av dem som skulle åka sprinten i tillägg till Maja Dahlqvist (trea i dag), Stina Nilsson och Jonna Sundling.
På herrsidan saknades namn i truppen då en fjärde sprintåkare, samt en reserv, skulle tas ut.

Efter lördagens sprinttävling i fri stil i Lahtis står det klart att det blir Hanna Falk på damsidan och Teodor Peterson på herrsidan, som får de sista sprintplatserna.
– Det var inget lätt beslut att ta då det varit hårt och jämnt med många fina prestationer, framförallt på damsidan, säger Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Ytterligare en herrsprintåkare togs ut som reserv på plats i Seefeld, och det är alltså Johan Häggström, Piteå Elit.

På damsidan blir någon av de redan uttagna åkarna reserv. Vem det blir bestäms senare.

En VM-åkare som togs ut redan i söndags var Stina Nilsson. Den rehabilitering hon genomgår efter sin bristning i baksida lår för tre veckor sedan går framåt.
– Teamet runt Stina har gjort ett fantastiskt jobb. Hon har börjat röra sig på skidor, det är dock inte tal om någon hårdare belastning i dagsläget, berättar Magnus Oscarsson, ansvarig läkare för längdlandslaget.

Landslagschefen är försiktigt optimistiskt vad gäller Stina Nilssons rehabilitering.
– Det är glädjande att det går framåt och vi hoppas givetvis att Stina hinner bli klar för start till VM, säger Rikard Grip.

Sistaårsjunioren Frida Karlsson, som även hon är uttagen till VM, missade SM i förra veckan på grund av sjukdom. Hon tävlar istället i världscupen i Cogne nästa helg.
– Eftersom Frida har haft ett längre tävlingsuppehåll vill vi ge henne chansen att tävla en gång till innan VM, förklarar Rikard Grip.

På måndag åker VM-truppen till Toblach för uppladdningsläger, men både Stina Nilsson och Hanna Falk väljer att stanna hemma för egen uppladdning.

Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Daniel Rickardsson befinner sig sedan några dagar på uppladdningsläger på hög höjd i italienska Seiser Alm.

Landslaget till VM i Seefeld den 19 februari – 3 mars:

Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF,
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK,
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK,
Charlotte Kalla, Piteå elit,
Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF,
Stina Nilsson, IFK Mora SK,
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF,
Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK,
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,
Johan Häggström, Piteå elit,
Teodor Peterson, IFK Umeå,
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF,
Björn Sandström, Piteå elit SK,
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK,
Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Reserv på hemmaplan (utan inbördes ordning):
Fredrik Andersson, Sollefteå skidor IF,
Jonas Eriksson, IFK Mora SK,
Erik Rosjö, IFK Mora SK.

 

Jag tippar fem medaljer

Seefeld Magiskt vackra Seefeld i Österrike är redo för den stora skidfesten. Solen gassar i området, elitåkare och motionärer glider fram i perfekta spår.

Folk njuter av gluhwein, och andra goda drycker, på soldränkta uteserveringar dagen innan den stora tävlingspremiären, sprinten.

Ett race som lovar stora svenska framgångar, framförallt på damsidan med namn som Stina Nilsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Hanna Falk. Jag tror på en svensk drömstart i VM och tippar att blågult tar fem VM-medaljer totalt när också Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Frida Karlsson och stafettlagen i distans och sprint kommer igång.

I det sammanhanget noterar jag att förbundskaptenen Rikard Grip tror på mellan fem och sju medaljer, och tidigare mästeråkaren och numera ledaren, Johan Olsson, är ännu värre, och tippar åtta medaljer på sina håll i media..!

Min lite försiktigare medaljprofetsia bygger jag i grunden på det faktum att det faktiskt finns svenska medaljchanser i alla sex damloppen under VM i Seefeld..!

Det är egentligen helt obegripligt, och vi har nog aldrig sett något liknande historiskt. Det finns ju även mästerskap där Sverige kammat noll i medaljstriden, som 1997 och  senast i 1999... Jodå , jag var på plats både i Trondheim 1997 och i österrikiska Ramsau vid dessa tillfällen.

Nu är VM i Österrike igen, men jag lovar: Detta tråkiga facit kommer inte att inträffa i år är min tvärsäkra kommentar. Men givetvis ska det åkas om saken, och som alltid finns faror i form av motgångar i vallabodar och eventuella sjukdomar i truppen som hotar.

Har Stina Nilssons rehabilitering lyckats och Charlotte Kallas jakt på formen blivit framgångsrik så kan det bli särskilt roligt. Frågan är hur mycket Stina tappat i kraft på grund av sin svåra skada, och Charlotte vet som jag skrev i går inte riktigt var hon står formmässigt även om några fina fartpass på sistone lovar gott. Stinas chansning på att tävla är spännande, och skulle hon lyckas lär de feta rubrikerna bli fetare än någonsin.

Jag ser också framför mig ett liknande scenario ifall länshoppet och Tärendös stolthet Charlotte Kalla än en gång lyckas pricka formen till ett stort mästerskap, trots formsvackor tidigare under vintern.

Det nya inför årets VM här i Seefeld är att blågult inte står och fall mer stjärnorna Kalla och Nilsson, som senast tog OS-guld och andra medaljer i OS.

Nu finns flera andra härliga medaljkandidater. Tänker på Ebba Andersson och Maja Dahlqvist som radat upp pallplaceringar i världscupen,  och där finns också Jonna Sundling, som med sin explosivitet i sprintspurter och stafetter kan slå till. Den bredden i det svenska laget är unik, men ack så trevlig. Sedan finns juniorvärldsmästarinnan Frida Karlsson redo för start på skiathlonen på lördag. Jag tycket inte vi ska och kan ställa några medaljkrav på henne så tidigt i karriären, men tror mycket väl att hon kan bli aktuell för det svenska damstafettlaget på distans , och tillföra mycket.

Herrsidan känns darrigare, men Calle Halfvarsson har medaljkapacitet. Synd att han strulade till läget omför VM-starten med att medverka i en satirisk musikvideo som fått norrmännen att gå i taket. Att Calle nu ber om ursäkt är bra , men skadan är skedd och mentalt blir det en press för honom inför sprinten i morgon.

De kommande veckorna ger svaren på alla medaljdrömmar,  och sprinten i morgon lär bli oerhört dramatisk.

I dag har jag laddat batterierna för det som komma skall, och har under förmiddagen roat mig med att vandra runt i det häftiga tävlingsområde där skidslagen ska stå. Det är ett fantastiskt fint område inramat av slalom och hoppbackar och bakom dem spetsiga alptoppar. Snö verkar det också finnas gott om här i Seefeld, även om mycket sjunkit undan sedan den stora snöchocken i Alperna för en månad sedan.

Njutningar

På vägen till VM-stadion ligger restaurangerna tätt och folk njuter av god mat och dryck i den gassande solen. Foto: Håkan Svensson

Håkan Svensson

Skidbloggen på plats i stadionområdet i VM-staden Seefeld.

I afton har världsmästerskapen invigts i Medal Plaza med mycket musik och dans på programmet, och som avslutning ett färgstarkt fyrverkeri.

I morgon börjar skidfesten.

Till sist: Noterar med glädje Hanna Öbergs guld vid EM i skidskytte. Ett härligt formbesked inför VM i skidskytte i mars.

Håkan Svensson

 

Även Madagaskar VM-laddar

Innsbruck Madagaskar

Klarar Madagaskars ende VM-åkare Andreas Razafimahatratra kvalet för vidare åkning i VM i morgon? Foto: Håkan Svensson

En dag på resande fot till mitt artonde skid-VM. Resan började i arla morgonstund hemma i Rosvik och fortsatte sedan i etapper med flyg från Kallax till Stockholm och sedan vidare till Munchen i södra Tyskland. Därifrån några timmar med buss till Seefeld och Innsbruck, där jag, och min hustru, nu installerat oss på hotell Alpinpark. Jag har än en gång hakat på det urtrevliga Kalla-gänget från Tärendö med idrottsfantasten och mångsysslaren Leif Pekkari som primus motor. 26 personer är med på resan och merparten bor eller har sina rötter i Tornedalen. En skara glada entusiaster som alltid möter upp vid stora skidmästerskap för att med passion från sidan av spåret stötta bygdens klart lysande idrottsstjärna Charlotte Kalla. I slutet av resan mot VM-staden kan jag också i bussen lyssna och följa våra VM-åkares pressträff via svensk teve i mobilen. .

Där framgår det tydligt att länets stora VM-hopp föga oväntat känner sig osäker på formen inför sitt första VM-lopp som blir skiathlon över 15 km på lördag. Hon har haft fina dagar på glaciären i italienska Seiser Alm och här i VM-terrängen men har inte tävlat på länge. Då är det fullt förståeligt om hon känner sig osäker på formen. Inför lördagstävlingen lägger Charlotte nu energi på att påverka det hon rår över, samtidigt som hon de närmaste dagarna försöker få svar på var hon står formmässigt. Jag tror faktiskt att hennes plan för att hitta formen till ett stort mästerskap kommer att hålla även den här gången, och första svaret kommer alltså på lördag.

I morgon vid lunchtid kör hon och övriga skiathlonåkare, där även unga fyndet Frida Karlason glädjande ingår trots att hon fortfarande är junior ett träningspass i VM-spåren. Klar för dubbeljakten är förstås också Ebba Andersson, medan en plats i det svenska laget på lördag ännu är obesatt.

Det var också positivt att lyssna på Stina Nilssons glädje och harmoni efter att ha kommit igång bra med träningen efter sin lårskada. Som jag skrev här på Skidbloggen kör hon sprinten, och bara det tar jag som ett tecken på att hon också känner sig ganska stark. Eller kort och gott : Hon vill vara med i medaljkampen på allvar.

Ett trevligt sällskap hade vi också på flyget till Munchen av Madagaskars ende VM åkare. Han heter Andreas Razafimahatratra ( i Norge kallad Olsen) och har bott i Norge sedan han var sex år, och därmed säkert lärt sig åka bra på skidor. Han stöttas i VM-satsningen, som i första hand handlar om kval till VM-tävlande i morgon, onsdag. Jag arrangerade en bild på trion på flygplatsen och fick en glad Andreas ord på att han satsar hårt på att försöka klara kvalet.

På vägen till Seefeld passerade vi också genom den klassiska tyska skidorten Garmisch Partenkirschen där det varje år hålls spännande backhoppningstävlingar på nyårsdag. För en sekund uppenbarade sig backen och jag kunde bränna av en bild genom bussfönstret.

I Garmisch Partenkirschen vann skidlegendaren Erik ”Kiruna-Lasse” Larsson OS-guldet på 18 km 1936, och för den bedriften står han staty i det forna OS-området när hoppbacken. Så var det i alla fall för många år sedan när jag var där på besök.

Längs vägen noterar jag också att Mellan-europa fått mycket snö, men att den nu sjunker ihop i rask takt på grund av den nu rådande värmeböljan här nere. Som alltid står också en mängd spetsiga, och pampiga alptoppar i givakt när vi styr genom det vackra landskapet.

Under kvällen har jag också hunnit med att få en god bit mat, och vad passar bättre här nere än en läcker wienerschnitzel...

Ja, nu stiger tempen i VM-staden Seefeld inför sprinten på torsdag, och i morgon ska jag åka dit och känna på stämningen, vilket blir spännande. Det ska bli så intressant att återse den VM-stad som jag senast besökte på VM 1985.

Efter en lång resdag känns det skönt att krypa till kojs.

Håkan Svensson

Sköna Seefeld-minnen

Piteå kalla

Har länets stora VM-hopp Charlotte Kalla på nytt hittat medaljformen på hög höjd i Seiser Alm..? Foto: Håkan Svensson

Härliga rapporter når mig inför avresan till mitt 18:e längd-VM i österrikiska Seefeld i morgon.

Dels att länets stora VM-hopp Charlotte Kalla som vanligt haft finfina VM-förberedelser på höghöjdslägret i Seiser Alm där hon kunnat glida fram och ladda batterierna på bästa sätt i härliga spår och gassande sol. Det övertygar mig att hon med skärpa vill vara med i den heta medaljakten i den österrikiska skidmetropolen.

I dag kom också ett klartecken från Stina Nilsson att hon kör VM-sprinten på torsdag. Och inte bara kör, hon laddar för goda resultat.

Hur goda får vi se, men har Stina lyckats rehabilitera sin lårskada till en nivå inte långt ifrån den hon hade innan den olyckliga sträckningen i Otepää, så blir hon garanterat att räkna med. Före skadan var olympiamästarinnan från Sydkorea näst intill oslagbar i världscupen i sprint.

Har rehabträningen varit lyckosam, och hon nu också fått ett antal dagar på sig att trissa tempot så förvånar det inte mig ett dugg ifall Stina på nytt är redo att skärra  konkurrenterna på allvar.

Sprinten på torsdag blir hennes första tävling, men betänk också vad det betyder för de svenska stafettlagen ( distans och sprintstafetter) fortsättningsvis under VM. Med henne i lagen ökar medaljchanserna dramatiskt i VM.

Med tjejkvartetten Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Stina Nilsson och Maja Dahlkvist i spetsen är det tjejerna som ska göra det på VM i Seefeld. Jag räknar kallt med minst tre medaljer från deras sida. Och en tjej som Jonna Sundling kan också smälla till rejält i sprinten. Norska Therese Johaug lär bli VM-drottning i distansloppen, men jag tror att både Charlotte Kalla och Ebba Andersson ruvar på en kupp, och älskar att få slå ur underläge mot säsongens suverän.

På herrsidan är Calle Halfvarsson det svenska herrhoppet, men tyvärr tror jag det blir svårt att ta medalj i detta mästerskap.

Den underbara alpbyn Seefeld väcker verkligen sköna minnen för mig. Jag var där förra gången som orten arrangerade längd-VM och jobbade som skidreporter. Var förbi på Norrbottens Minne på Björkskatan häromveckan och kollade närmare vad jag skrev den gången. Det var praktfulla uppslag och krönikor i Norrbottens-Kuriren som rönte stor uppmärksamhet.

Mycket handlade det om Gunde Svan som blev mästerskapens kung med två guld. Och som också skaffade sig stora rubriker när han kom stakande, eller paddlande, in på stadionområdet med en enda och jättelång stav, eller en stör som han själv sa.  ” Gundes stavchock ” var den stora svarta rubriken. Gundes stavjippo var ett debattinlägg i den heta frågan om skridskoåkningen i längdsporten, och riktade udden mot pamparna i Internationella Skidförbundet. Där fanns också ett stänk av psykologisk krigföring gentemot konkurrenterna i VM-spåren.

Sköna minnen, men nu ser jag fram emot att flyga ner till Österrike på nytt för att följa ännu ett VM i Seefeld. Jag återkommer när jag är på plats.

Håkan Svensson

Lite sämre än väntat

Luleå Den heta VM-vinterns första mästerskap, alpina VM i Åre, är avslutat. Ett mästerskap som inte blivit så bra resultatmässigt för Sverige som både undertecknad och andra bedömare trott, och hoppats på.

Vi fick en medalj, men jag trodde faktiskt på minst en medalj till, främst i lagtävlingen.

Hemma på mammas gata räddade dock Åre-tjejen Anna Svenn-Larsson den svenska äran med sin glansfulla silvermedalj, efter VM-drottningen Mikaela Shiffrin som tog två guld i mästerskapet.

Anna Svenn Larssons insats är verkligen beundransvärd, inte minst efter alla hennes mentala motigheter på grund av upprepade urkörningar häromåret. Men hon har kämpat hårt för att komma igen, och fick i slalompisten hemma i Åre fick hon välförtjänt lön för mödan. Frida Hansdotter förmådde inte pricka in samma form som under OS-guldvintern förra året, men skötte sig ändå med den äran.

På herrsidan hade vi höga förväntningar på André Myhrer, men han har också letat OS-guldformen från Pyeongchang hela säsongen, utan att hitta den fullt ut. Sannolikt var dagens slalomrace i Åre hans sista stora utmaning i karriären, och givetvis lämnar han en stor lucka bakom sig i det svenska landslaget, om han nu bestämmer sig för att sluta. Efter avslutningen i Åre i dag var han överraskande lite svävande på den punkten, och sa att han inte bestämt sig. Självklart skulle André fortsatt ha mycket att ge på världsnivån.

Mattias Hargin som haft en mycket tung säsong och kom långt efter i dagens VM-slalom signalerar också att han nu lägger av. Blir det så ställs Sverige inför en mycket generationsväxling i sporten.

Svensk alpin sport skulle behöva förebilder som Myhrer och Hargin ytterligare några år. Inte minst skulle det betyda en hel del för det stora norrbottniska hoppet på herrsidan, Kristoffer Jakobsen. OS-sjuan som sedan den succén slitit med svåra skador, och som efter en ny fotskada tydligen körde dagens VM-slalom på sprutor...

I det läget är det ganska lätt att förstå att hans slalomrace i dag blev väldigt kort innan han kanade ur banan med bakvikt. Jag tror dock att Kristoffer har alla möjligheter att komma tillbaka i yppersta världseliten, skaffa sig bättre startpositioner, och utvecklas framöver. Men det viktiga är att han blir helt frisk från efterhängsna skador.

Kirunatjejen Ylva Stålnacke gjorde en utmärkt VM-insats när hon blev 14:e i storslalom. Jag tror också att hon var på väg mot något stort i slalomen när hon gränslade grovt i snöfallet. Jag förstår verkligen hennes besvikelse. Men Ylva har alltså all heder av sin VM-insats och jag tror hon kan göra mycket bra i det fortsatta världscuptävlandet. 26-åringen har fått ett efterlängtat genombrott den här säsongen.

Sammanfattningsvis utser jag Mikaela Shiffrin till VM-drottning med två guld och ett brons, Marcel Hirscher till VM-kung med två guld. Jättekul var det att norske Henrik Kristoffersen fick vinna sitt första mästerskapsguld i storslalom och att Lindsey Vonn och Aksel Lund Svindal fick göra spektakulära och sköna avslutningar på deras glansfulla karriärer. Jag berömmer också gärna arrangörerna i Åre, som trots besvärliga väderförhållanden lyckades ordna rättvisa tävlingar. Det senare bygger jag på att det var de stora favoriterna som vägde tyngst i tävlingarna.

Med detta riktar jag nu blicken mot längd-VM i österrikiska Seefeld som inleds på allvar på torsdag. Det blir ett minst lika spännande VM, där jag också kommer att vara på plats. Inför det mästerskapet var det för övrigt glädjande att med svenska ögon att se unga Frida Karlssons framfart i det klassisk milloppet i Cogne i dag. Jag är säker på att juniorvärldsmästarinnan också kommer att visa sig på styva linan även i senior-VM.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar