Logga in
Logga ut

Skidbloggen

Landslagsåkarna är många: Charlotte Kalla, Lisa Vinsa , Lovisa Modig, Björn Sandström, Johan Häggström, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Ingela Andersson, Jesper Nelin, Peppe Femling. Ja, som ni ser är det få län som motsvarar Norrbotten i antalet landslagsåkare. Utöver dem finns en rad åkare i både längd, alpint och skidskytte som knackar på landslagsporten. Till kommande skidorienterings-VM i Piteå finns två åkare med i det svenska landslaget på seniorsidan, Evelina Wickbom och Markus Lundholm.  Jag som följer skidessens framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, och har med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Länstrio till VM i Seefeld

Piteå

Tre norrbottniska åkare får plats i den svenska truppen till skid-VM i österrikiska Seefeld  den 19 februari - 3 mars 2019.

Det är mycket glädjande Charlotte Kalla, Björn Sandström och Johan Häggström, samtliga Piteå Elit.

Charlotte och Björn var uttagna sedan tidigare, och i kväll fick också Lappträsk-sonen Johan Häggström glädjande en VM-biljett, trots att han och tidigare Piteå-åkaren Martin Bergström, IFK Umeå förlorade den anerikanska uttagningen i Lahtis i dag mot Teodor Petersson , IFK Umeå som gjorde en stark sprint.

Teodor får nu tillsammans med Hanna Falk på damsidan de sista platserna i det svenska sprintlaget som tävlar den 21 februari i inledningen av VM-tävlingarna. Piteås Johan Häggström är reserv på plats, och får vara beredd att hoppa in om det blir sjukdom i sprintgänget

I söndags efter SM-veckan togs truppen till VM i Seefeld ut av landslagschef Rikard Grip och landslagstränarna. På damsidan var truppen komplett, men det återstod att besluta om vem av dem som skulle åka sprinten i tillägg till Maja Dahlqvist (trea i dag), Stina Nilsson och Jonna Sundling.
På herrsidan saknades namn i truppen då en fjärde sprintåkare, samt en reserv, skulle tas ut.

Efter lördagens sprinttävling i fri stil i Lahtis står det klart att det blir Hanna Falk på damsidan och Teodor Peterson på herrsidan, som får de sista sprintplatserna.
– Det var inget lätt beslut att ta då det varit hårt och jämnt med många fina prestationer, framförallt på damsidan, säger Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Ytterligare en herrsprintåkare togs ut som reserv på plats i Seefeld, och det är alltså Johan Häggström, Piteå Elit.

På damsidan blir någon av de redan uttagna åkarna reserv. Vem det blir bestäms senare.

En VM-åkare som togs ut redan i söndags var Stina Nilsson. Den rehabilitering hon genomgår efter sin bristning i baksida lår för tre veckor sedan går framåt.
– Teamet runt Stina har gjort ett fantastiskt jobb. Hon har börjat röra sig på skidor, det är dock inte tal om någon hårdare belastning i dagsläget, berättar Magnus Oscarsson, ansvarig läkare för längdlandslaget.

Landslagschefen är försiktigt optimistiskt vad gäller Stina Nilssons rehabilitering.
– Det är glädjande att det går framåt och vi hoppas givetvis att Stina hinner bli klar för start till VM, säger Rikard Grip.

Sistaårsjunioren Frida Karlsson, som även hon är uttagen till VM, missade SM i förra veckan på grund av sjukdom. Hon tävlar istället i världscupen i Cogne nästa helg.
– Eftersom Frida har haft ett längre tävlingsuppehåll vill vi ge henne chansen att tävla en gång till innan VM, förklarar Rikard Grip.

På måndag åker VM-truppen till Toblach för uppladdningsläger, men både Stina Nilsson och Hanna Falk väljer att stanna hemma för egen uppladdning.

Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Daniel Rickardsson befinner sig sedan några dagar på uppladdningsläger på hög höjd i italienska Seiser Alm.

Landslaget till VM i Seefeld den 19 februari – 3 mars:

Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF,
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK,
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK,
Charlotte Kalla, Piteå elit,
Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF,
Stina Nilsson, IFK Mora SK,
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF,
Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK,
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,
Johan Häggström, Piteå elit,
Teodor Peterson, IFK Umeå,
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF,
Björn Sandström, Piteå elit SK,
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK,
Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Reserv på hemmaplan (utan inbördes ordning):
Fredrik Andersson, Sollefteå skidor IF,
Jonas Eriksson, IFK Mora SK,
Erik Rosjö, IFK Mora SK.

 

Välkommet stöd för OS-ansökan

Klimpfjäll Ja, i dag kom ett välkommet besked i mina ögon.

Nämligen att regeringen ställer upp som garant för säkerhetsarrangemangen om Sverige får vinter-OS 2026.

På fredag skickar Stockholm/ Åre in den definitiva ansökan att få arrangera OS 2026, och därmed är Sverige med i matchen på allvar, vilket jag alltså gillar.

Den 24 juni avgör IOK, Internationella Olympiska Kommittén, vilket land som får OS 2026, och det står alltså mellan Stockholm/ Åre och italienska Milano/Cortina d´Ampezzo,  som är de enda kvarvarande kandidatländerna efter diverse avhopp.

Chansen att få OS är alltså 50-50 och det är en god chans för Sverige som nu gör sitt sjunde försök att få vinter-OS.

Tidigare har en rad olika svenska alternativ förkastats, när det kommit till avgörande omröstningar. Oftast har avstånden mellan de platser där de olympiska tävlingarna i Sverige tänkt avgöras bedömts som alltför stora.

Nu finns det argumentet också med i bilden, men absolut inte lika avgörande längre.

Efter många år har OS blivit en dyrbar och arrangörsmässig koloss, som gjort att intresset på många håll i världen för att ställa upp och arrangera OS minskat avsevärt.

Stödet hos svenska folket för ett OS-arrangemang har också varit svagt periodvis, men nu visar en ny undersökning att 46 procent av svenska folket vill se ett OS i Sverige. Särskilt yngre människor är mycket positiva till ett mästerskap där Stockholm/ Åre står för värdskapet.

Den attityden är viktig i grunden, och öppnar för Sverige som ställer upp till kamp med Italien med ett nytt koncept. Det blir säkert kostsamt det också, men alls inte på samma nivå som de senaste olympiska spelen i PyeongChang och Sotji exempelvis.

IOK har också uttalat att de vill se en ny modell för OS i framtiden där ansökade länder nyttjar befintliga anläggningar, och inte bygger nya motorvägar och tåglinjer för mästerskapens skull. Insatser som visat sig höja OS-kostnaderna enormt.

Sverige tänker sig i huvudsak använda befintliga anläggningar och den OS-budget på 13,1 miljarder som lagts ska inte belasta svenska skattebetalare utöver de polisiära säkerhetsarrangemangen är det tänkt.

I dag konstaterar regeringen att det handlar om rimliga kostnader som Sverige kan klara, och stödet från regering och riksdag är självklart avgörande för att en OS-ansökan kan inlämnas på fredag.

Ett OS i Sverige 2026 ska enligt den ansökan som inlämnas på fredag till IOK finansieras med medel från IOK och biljettintäkter till två tredjedelar samt till en tredjedel av det privata näringslivet i landet.

Självklart finns risken att även en svensk OS-budget kommer att spricka, men min bedömning är att risken denna gång är hanterbar med det decentraliserade koncept som Sverige presenterar med tävlingar i Stockholm, Åre, Falun och lettiska Segulda där det är tänkt att bob, rodel och skeleton ska avgöras.

Efter att ansökan inlämnats på fredag väntar en omfattande kampanj där Sverige ger sig ut i världen för att skapa stöd för sin OS-ansökan. Det är ett omfattande arbete, och min förhoppning är att konkurrensen om mästerskapet denna gång sker med justa medel mellan arrangörsländerna, vilket tidigare inte varit fallet.

Det som talar för Sverige är att blågult som en av världens främsta vintersportländer aldrig haft ett vinter-OS, bara sommar-OS 1912 i Stockholm..

Ett faktum jag aldrig kunnat förlika mig med. Jämför exempelvis med vårt grannland Norge, som haft vinter-OS två gånger ( Oslo och Lillehammer).

Italien och Cortina har också arrangerat vinter-OS tidigare

Nu hoppas jag att Sverige vinner kampen, och även får chansen att visa världen att det går att arrangera en vinterolympiad i enklare, och billigare former än vad som varit fallit i många år nu.

Håkan Svensson

 

 

De bästa i långa SM-loppet

Klimpfjäll De långa SM-loppen avgjordes i dag på Hellner-stadion i Gällivare och bjöd på härliga guldtriumfer för Ebba Andersson på tremilen och Piteås Johan Häggström på femmilen.

Ebba krossade allt motstånd i damloppet och vann 2,06 före Charlotte Kalla och 3,19 före Jonna Sundling.  Ebba Anderssons lopp höll världsklass och det var synd att inte också Therese Johaug stod på startlinjen. Hade den norska skiddrottningen gjort det hade hon mycket väl ha tvingats vika ner sig för formstarka Ebba Andersson, som sopat rent i SM den här vintern och tagit tre guld.

Tärendös stolthet Charlotte Kalla, Piteå Elit gjorde också ett starkt lopp även om hon inte kunde matcha Ebba Andersson. Hon var också fylld av beundran över Ebbas körning efteråt.

”Ebba har radat upp grymt starka lopp hela säsongen” berömde Charlotte som också kommit med ett glädjebesked i helgen.

Nämligen att hon satsar vidare på högsta nivå minst en säsong till.

Ytterligare tre Piteå-åkare slog sig in på tio i topp. Fyra var Lisa Vinsa ( + 3,50), sjua Emma Ribom ( + 4,52) och nia Lovisa Modig ( + 3,50).

Herrloppet blev oerhört tufft och tätt trots att det handlade om individuell start, vilket normalt brukar ge stora tidsmarginaler på en 5-mil. Dock inte i dag i Gällivare när Johan Häggström, Piteå Elit noterade karriärens största framgång när han tog SM-guldet, 5,3 sekunder före Simon Lagesson.

Johan gjorde en grym avslutning. När 2,8 km återstod var han 3,1 sekunder efter, men efter en vild forcering tog han guldet med 5,3 sekunders marginal.

” Det största jag gjort..” konstaterade Häggström efteråt trots att han bland annat nått final i sprintvärldscupen.

Ja, tidigare har Johan mest gjort sig känd som en stark sprinter, men på sistone har han radat upp fina distanslopp både i världscupen och nu i SM-epilogen.

Bronset gick också till Piteå Elit genom Björn Sandström och på sjätte plats åkte hans klubbkompis Viktor Brännmark in över mållinjen. I morgon fortsätter skidfesten på Dundret med monsterklättringen i fjällbranten.

x x x

Jag befinner mig nu i min fjällstuga i Klimpfjäll, som oftast den här tiden på året, och har inte kunnat följa SM-avslutningen på plats på Hellnerstadion i Gällivare.

Men glädjande nog har jag ändå kunnat följa mästerskapstävlingarna via den direktsändning som Expressen haft.

I det sammanhanget vill jag verkligen berömma kvällstidningen för att de satsar på sända tävlingarna i en bra produktion, med reporterteam på plats.

Det hör nämligen inte till vanligheterna.

Tvärtom .

Genom årens lopp har nämligen de svenska rikstidningarna alltid totalt nonchalerat tävlingar i norr på vårkanten. Efter mästerskap och världscup har de lagt ner all koll på skidor, och så har det varit även om det handlat om SM-tävlingar, eller stortävlingar med merparten av världseliten på plats.

Många gånger har inte ens resultat från exempelvis SM-lopp funnits med i resultatbörsen på sportsidorna i riksmedia, än mindre har de haft en endaste liten artikel om tävlingarna.

Något som i min värld alltid rimmat illa med tanke på de storsatsningar som gjorts på att bevaka evenemangen, tidigare under vintern.

Men nu finns alltså ett annat tänk, i alla fall på Expressen som sköter bevakningen av längdsport på ett utmärkt sätt sedan flera år tillbaka.

Det tackar jag för, och hoppas att intresset kanske till och med sprider sig till andra riksmediaföretag framöver.

UPPDATERING. Ebba Andersson var också starkast i monsterklättringen uppför fjällbranten till Dundrets topp på söndagen. Närmast henne kom Piteå-tjejerna Charlotte Kalla, Lisa Vinsa och Emma Ribom.

UPPDATERING 2: Vill också lyfta på skidluvan för fenomenala Luleåtejen Nina Lintzén, som i helgen tog sin andra seger i kraftprovet Nordenskiölds-loppet. Han vann det 22 mil långa lopp på tiden 13 timmar, 51 minuter och 7 sekunder. En fantastisk prestation inte med tanke på att Nina så sent som för fem månader sedan blev mamma.

Håkan Svensson

Mästerlig in i det sista

Klimpfjäll

Lycklig världscupsegrare i Oslo: Hanna Öberg, Svensbyn och Piteå.

Vilken fantastisk final på en magisk säsong för länets skidskyttestjärna Hanna Öberg.

I säsongens absolut sista tävling vinner Svensbyns stolthet sin första världscuptävling och på kuppen kör hon också hem masstartscupen i världscupen.

Hon imponerade loppet igenom i den klassiska miljön i Holmenkollen och var först ut från fjärde skyttet och höll sedan undan för jagande norskan Tiril Eckoff men vann med 1,3 sekunder.

Hennes skytte under svåra förhållanden på sista stå visar på nytt vilken grym mental styrka denna 23-åriga tjej besitter. Hon är bäst när det verkligen gäller.

Hanna har nu, efter OS-guldet i Sydkorea, vunnit bragdguld, Jerringprisguld och tre VM-medaljer, guld, silver och brons. Den här säsongen har hon också radat upp pallplatser och fina placeringar i världscupen och fick nu en grandios säsongavslutning med världscupsegern på masstarten i Kollen.

Det handlar om en fenomenal utveckling för pitetjejen, och ni ska veta att detta är bara början på en karriär som bara pekar uppåt.

Givetvis är det också guld värt för henne inför den kommande sommarträningen att få avsluta den här säsongen på detta magnifika sätt.

Hon är redan en komplett skidskytt, men givetvis kan hon nu börja fila på detaljer för att blir ännu starkare. Det finns säkert saker att göra både i skidåkning och skytte för att utvecklas ytterligare.

Jag var inne på Hanna Öbergs otroliga mentala styrka, och i dag finns det verkligen också anledning att dra paraleller till det som hände i världscupavslutningen i längd i Quebec, där Stina Nilsson vann tre dagar i rad fredag-söndag.  Vann sprinten, knäckte Therese Johaug i distansloppet och höll elegant undan med full kontroll i dagens jaktstart. Det gav världscupsegern i minitouren före Johaug.

Hanna Öberg och Stina Nilsson är verkligen lika varandra i sin målmedvetenhet och sin mentala styrka när det verkligen gäller.

Stina Nilsson som tog två guld och ett silver på VM efter att helt otroligt tagit sig tillbaka efter en svår skada på baksidan av låret kommer också att rada upp framgångar till svensk längdåkning de kommande åren. Det ska bli så spännande att se vad hon kan göra i Tour de Ski nästa år, då inget mästerskap finns på programmet.

Världscupen totalt på damsidan vanns av norskan Ingvild Flugstad Östberg som varit med länge, men som glädjande tagit stora kliv den här säsongen med sin styrka i alla skidgrenar.

Världscupavslutningen i Kanada visade också på nytt den mäktiga bredden i svensk damskidåkning med en rad tjejer i toppskiktet bakom pallplatserna. Jag tänker på Ebba Andersson, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Charlotte Kalla som slutade tia.

Charlotte Kallas stora lopp den här vintern är hennes avgörande insats på tredje sträckan i Seefeld då hon bäddade för stafettguldet. Samtidigt kan det inte nog betonas vilken enorm betydelse Charlotte Kalla haft som förebild och inspiratör för den kader  svenska tjejer som nu klivit in i världseliten med stormsteg.

Vinnare av den totala världscupen på herrsidan blev norska fenomenet Johannes Hösflot Kläbo som i vanlig ordning avgjorde kampen strax före och på upploppet.

En glädjande norrbottnisk insats i Kanada svarade Piteååkaren Johan Häggström för. Han gjorde en jättefin minitour och slutade 16:e och näst bäste svensk totalt. Johan tappade bara två placeringar på den avslutande jaktstarten.

Vinnare av världscupfinalen i skidskytt i Holmenkollen blev föga förvånande totale världscupvinnaren Johannes Thingnes Bö som sköt mästerligt med fyra nollor, och vann sin 16:e världscupseger den här säsongen. Det säger allt om hans överlägsenhet.  Sebastian Samuelsson sköt bort sig i ståendeskyttet.

Till sist noterar jag att det blev två stafettsilver till Sverige i avslutningen av skidorienterings-VM i Piteå. I det svenska silverlaget på herrsidan ingick Markus Lundholm, OK Renen.

Håkan Svensson

Hon var inte oslagbar

Klimpfjäll

Stina Nilsson i högform lyckades äntligen knäcka Therese Johaug i ett distanslopp. Foto: Håkan Svensson

Ingenting är omöjligt.

Inte ens att slå skiddrottningen Therese Johaug.

I säsongens elfte timme, borta i Quebec, slog Stina Nilsson till och följde upp sprintsegern i går med att knäcka Johaug i milloppet.

Det är första gången i vinter som någon besegrar suveräna Johaug i ett distanslopp.

Självklart gynnades Stina Nilsson av föret och det något flacka banan, men Stina imponerade verkligen i spurten då hon inte gav Johaug en chans efter att urstarkt ha legat norskan i hasorna hela loppet.

Stina har nu ett drömläge inför minitourens avslutning i morgon.

Dagens svenskinsats var också oerhört glädjande. Utöver Stinas seger så kom Ebba Andersson fyra, trots ett tidigt fall, och sprintspecialisten Maja Dahlqvist finfin sexa. Det är hennes bästa placering i ett distanslopp i världscupen denna säsong, och helt klart har Guld-Maja från sprintstafetten på VM, tagit ett jättekliv också som distansåkare den här vintern.

Charlotte Kalla kom efter i början men avslutade bra och slutade elva. Ida Ingemarsdotter 13:e , Evelina Settlin, 16:e och Frida Karlsson 17:e.

X x x

På herrsidan vann som väntat norrmannen Johannes Hösflot Kläbo, som nu har segerläge i minitouren och kanske även i totala världscupen i kamp med ryssen Alexander Bolsjunov.

Det stora glädjeämnet med norrbottniska ögon borta i Quebec i helgen är Piteå-åkaren Johan Häggström som gör karriärens bästa lopp. Han gick till final och blev femma i sprinten i går och åkte nu in på en storfin 16:e plats i dagens 15 km. Han har nu ett jättebra läge i minitouren, och Johans säsongsavslutning är guld värd för honom inför nästa säsong. Självklart tar han en plats i A-gruppen i landslaget inför nästa säsong då han kan ta ytterligare fina steg i karriären efter det stora lyftet i helgen.

Piteååkaren Johan Häggström har fått det stora lyftet i landslaget i helgen, Foto: Håkan Svensson

X x x

Så till en annan Piteå-åkare som fortsatt imponerar. Efter tre VM-medaljer tog Svensbyns stolthet Hanna Öberg i dag en ny pallplats som trea i världscupen i skidskytte i Oslo.  Hanna åkte upp sig från en sjuttonde startposition i loppet som vanns överlägset av Anastasia Kuzmina.

Starka lopp även av svenskorna Linn Persson och Elisabeth Högberg.

I morgon avslutas skidskyttevärldscupen med masstart och där ger jag också Hanna Öberg stora chanser till ännu en pallplats.

Håkan Svensson

Guldsviten som håller

Klimpfjäll
Erik Rost tog sitt andra guld under VM i skidorientering. I dag vann han masstarten. Foto: Mårten Lång/Svenska Orienteringsförbundet

Den svenska guldsviten under VM i skidorientering i Piteå håller i sig. Efter Tove Alexanderssons guld i både långdistans och sprint, och Erik Rosts fullträff i sprinten var det i dag dags för medeldistansen, som avgjordes som masstart.

Och det blev mycket dramatiskt. I herrklassen var Erik Rost i ledning efter de tre gafflade (spridningsvarianter) rundorna på toppen av slalombacken vid Lindbäcksstadion. Och Rost hade kopplat greppet inför utförskörningen ner mot stadion:

- Men i utförskörningen vurpade jag i en korsning och hamnade ute i djupsnön. Skidan lossnade från bindningen, men den gick snabbt att sätta på igen, säger Rost som jagade ikapp de tre åkare som passerade honom i samband med fallet, och med en kilometer kvar att åka satte han in det avgörande rycket.

- Jag hade läst in avslutningen och när jag väl tryckte till så mycket jag orkade så kunde dom andra inte svara. Men jag vågade inte kolla bakåt förrän jag kom in på upploppet och då kunde jag verkligen njuta. Det känns helt underbart, säger Rost.

Även på damsidan bjöds det på både fall och dramatik. Tove Alexandersson hade skaffat sig några meters lucka till ryskan Mariya Kechkina med bara några minuters åkning kvar av loppet:

- Jag läste kartan väldigt noggrant och då råkade min ena skida skära ut i djupsnön. Och det tog ganska långt tid att komma upp därifrån. Jag försökte jaga ikapp Kechkina men kom inte ikapp. När jag kom i mål var jag lite besviken och ganska frustrerad, säger Alexandersson som har tagit två guld och ett silver i hemma-VM.

I morgon är det dags för stafetten:

- Jag kände att jag var lite tröttare i både huvud och kropp i dag. Men det ska finnas lite krut kvar till i morgon. Vi ser verkligen fram mot stafetten, säger Alexandersson.

Ytterligare två svenskor tog sig in bland de sex bästa; Linda Lindkvist var femma och länshoppet Evelina Wickbom sexa.

PITEÅ, VM i skidorientering. Masstart

Herrar: 1) Erik Rost, Sverige, 52.36, 2) Audun Heimdal, Norge, +0.05, 3) Gion Schnyder, Schweiz, +0.11.

Övriga svenska placeringar: 9) Erik Blomgren, +0.23, 14) Linus Rapp, +0.35, 25) Markus Lundholm, +5.21.

Damer: 1) Mariya Kechkina, Ryssland, 44.52, 2) Tove Alexandersson, Sverige, +0.10, 3) Alena Trapeznikova, Ryssland, +1.52.

Övriga svenska placeringar: 5) Linda Lindkvist, +2.34, 6) Evelina Wickbom, I 19, +2.47, 14) Hanna Eriksson, +4.53.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar