Logga in
Logga ut

Skidbloggen

Charlotte Kalla, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Ingela Andersson, Jesper Nelin, Peppe Fremling med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Mästerliga länsåkare

Klimpfjäll  

Charlotte Kalla

Guldtjej i dag igen: Charlotte Kalla, Piteå Alpina. Foto: Håkan Svensson

Har landat i min fjällstuga i Vilhelmina-fjällen, och håller koll på SM-tävlingarna i Skellefteå via teverutan. Ser att det är soligt där, precis som här i fjällen efter en snöig natt och morgon.

I går visade länsesset Marcus Hellner på nytt klass när han vann  15 km fritt i stor stil. Det var förstås en väntad seger för ”veteranen”, som inte alls ser ut som en kille som förbereder att lägga tävlingsskidorna på hyllan.

Hur det blir med den saken får vi klara besked om efter påsk när Marcus fått tid att utvärdera säsongen, och fundera kring sin skidframtid.

Jag såg intervjun i Vinterstudion igårkväll med Marcus Hellner och förbundskaptenen Rickard Grip, och då fick jag intrycket att det finna en liten chans att Marcus kanske kör ett år till, fram till VM i Seefeld.

Självklart är den möjligheten också något som Grip och andra landslagsansvariga hoppas på, eftersom Marcus Hellner vid sidan av sitt eget tävlande med medaljmöjligheter också tillför så mycket annat till landslagsgruppen.

Med sin rutin och sitt kunnande är Gällivareåkaren en stor inspirationskälla för de unga som nu är på väg i den pågående generationsväxlingen.

Som jag skrivit tidigare så skulle ingen bli gladare än jag om Marcus kör ett år till, samtidigt som jag också har full förståelse för om han skulle välja att fortsättningsvis ger all sin kraft till familjen.

Guldet i går var Lerdalsonens 15:e individuella i karriären. Han är nu lika stor som legendens Sixten Jernberg i det avseendet, och självklart länets störste herråkare genom tiderna i SM-sammanhang.

 x x x

I dagens millopp blev det också en favoritseger, och ingen hade väl väntat något annat när Charlotte Kalla fick ställa sig på startlinjen i sin favoritdisciplin, 10 kilometer i fri stil.

Olympiamästarinnan från Piteå Elit klättrade effektivt i den lite lösa snön i de sega backarna på Vitberget och vann solklart, 24, 2 sekunder före framtidshoppet Ebba Andersson.

Det var Charlotte Kalla 27:e SM-guld. En makalös svit som kommer att bli svårslagen, eller kanske helt omöjlig att överträffa för någon kvinnlig skidåkare i all framtid.

Det står också klart att Charlotte kommer att ta många fler SM-guld de närmaste åren i sin lysande karriär.

I morgon lär hon också  vinna tremilen i Skellefteå.

Glädjande ur norrbottnisk synvinkel i dag var också Piteå Elit-tjejerna Mia Erikssons sjätteplats och Lisa Vinsas åttondeplacering.

Lisa är ung och kommer att utvecklas stadigt de kommande åren. Känns också så bra att Mia Eriksson efter sina motiga år nu lyft rejält i säsongavslutning. Hon blev ju finfin femma i skiathlonloppet och nu sexa. Både Mia och Lisa får nu ladda hårt för att slå sig in i landslagsgrupperna för att försöka ta plats i VM-laget till Seefeld nästa vinter.

Håkan Svensson

Marcus Hellner- Foto: Håkan Svensson

SM-kung i år igen: Marcus Hellner, Gellivare Skidallians. Foto: Håkan Svensson

Spännande utmaningar i Levi

Luleå Gustav Lundbäck Foto Håkan Svensson

Luleås alpina hopp Gustav Lundbäck laddar hårt inför slalom  Levi i morgon. Foto: Håkan Svensson

Så är det dags för alpin slalompremiär i världscupen.

Alltid lika intressant, tycker jag,

Som vanligt sker starten i  den finska slalometropolen Levi, som ligger ganska nära svenska gränsen i Tornedalen. Där finns stora turistsatningar i form av hotellkomplex  och annat ,men också enorma resurser för att satsa på den alpina sporten, och vintersport i stort.

Jag har varit på plats i Levi flera gånger och  bevakat premiären för Kurirens läsare , men nu följer jag tävlingarna via Vinterstudion. Gott så.

Däremot har jag varit i Kåbdalis alldeles nyligen och följt landslagets specialträning inför premiären, vilket varit högintressant även om jag hade oturen att komma en dag med ösregn och dimma i backarna.

Underlaget för träningen var dock mycket bra, tack vare det enorma arbete som  familjen Gunnarstedt och kompani gör varje för att rädda en bra träning till världens alpina elit.  Ett arbete som jag  verkligen imponeras över, och i år har det  som mest varit 15 nationer där och tränat. Ofattbart för en liten ort i det norrbottniska inlandet.

Världsstjärnor som också  bara haft lovord för boende och träningsförhållanden i Kåbdalis. Superstjärnan  Marcel Hirscher som jag intervjuat där tidigare kunde dock inte komma i år eftersom han nyligen blivit pappa.

Det svenska landslaget tränade hårt i ösregnet  när jag var där, . och under dagen fick jag  också en  stor och mycket öppenhjärtlig  intervju med  Luleå Alpinas landslagsåkare Gustav Lundbäck  , som ni kan läsa om på ett uppslag i dagens tidning.

Här är länkar:

https://www.kuriren.nu/sport/gustav-lundback-den-platsen-var-min-nm4965584.aspx

https://www.nsd.se/sport/gustav-lundback-den-platsen-var-min-nm4965584.aspx

Gustav Lundbäck har alltid varit en jättetalang, men hade tyvärr en nattsvart fjolårssäsong som han också tvingades avbryta när det gick som allra sämst. ” Jag körde ur. Det blev en ond cirkel. Mycket konstiga grejor som hände, och jag sjönk bara djupare. Till slut var jag på botten…” , berättade Luleå-sonen för mig.

Då var han besviken och  deppad,,och valde kort och gott  att åka hem under Europacuptävlingarna i Mellaneuropa.

Hemmavistelsen i Luleå  med familj och vänner var värdefull för honom, och med vilja och goda samtal med sina mentala stödpersoner så kunde  han starta om från noll igen , och komma tillbaka. 

Nu han övertygat rejält under träningen med landslaget, och kört ifrån sina landslagskamrater då och då på träningarna,  och även bytt fokus inför den fortsatta satsningen och satsar i första hand på slalom efter att tidigare också kört mycket storslalom.

Det ska verkligen bli intressant att följa hans race i  Levi i morgon. Han är rankad  80 i världen  och det blir inte lätt att få ett andraåka från den startpositionen, men det skulle betyda otroligt mycket för Gustav om han lyckas,

Men det finns mer norrbottniska alpina namn att spana in i Levi.

Vi har Ylva Stålnacke, Kiruna  på damsidan, som också krigar för ett andraåk och är på väg tillbaka efter motigheter. Sedan har vi grabben som nått längst i nuläget, Boden-sonen Kristoffer Jakobsen som sensationellt blev sjua vid OS i Pyeongchang  förra vintern. Kristoffer har åkt bra i Levi tidigare och jag tror att han på nytt kan ta en topp-10 placering i den tuffa världskonkurrensen. Han har en enorm kapacitet som definitivt kan blomma ut på allvar den kommande säsongen .

Det stora svenska intresset i Levi knyts dock till landets olympiska guldmedaljörer Frida Hansdotter och André Myhrer.  

Guld-Frida har  för övrigt redan åkt det första åket i ett blåsigt Levi ( som tvingade arrangörerna att flytta ner starten) , och ligger bara 14 hundradelar efter ledande Mikaela Shiffrin inför andraåket. Länshoppet Ylva Stålnacke var bara futtiga åtta hundradelar från ett andraåk, vilket visar att hon är med högt upp och snart kan ha förbättrat sin ranking och därmed få bättre startpositioner. I dag startade hon som nr 37.

Segern gick föga oväntat till amerikanska esset Mikaela Shiffrin. Frida Hansdotter fick inte till ett bra andraåk och slutade snöpligt fyra, Näst bästa svenska var Anna Swenn-Larsson på en fin sjätteplats.

Håkan Svensson

Johaug fick något att tänka på

Piteå Sådärja. I dag fick vi se den "vanliga" Charlotte Kalla i längdpremiären i Bruksvallarna. Hon vann överlägset och visade en härlig klassisk åkning i förhållanden som hon normalt inte gillar allra bäst.

Det vill säga lösa spår i blidan. Hon trivs bäst i hårda spår och ba fäste.

Nu stämde tekniken utmärkt och hon sprang lätt och spänstigt i backar och diagonalade  och stakade  kraftfullt i de plattare avsnitten av banan. Hon behövde inte ge max för att vinna, men insatsen lovar gott för en ny fin Kalla-säsong,

Jag är helt övertygad om att comebackande Therese Johaug får något att tänka på när hon får titta på sin svåraste motståndare i vinterns stortävlingar , det vill säga Charlotte Kalla.

Johaug har övertygat enormt i de lopp hon så här långt kört i Norge, men lär inte få något gratis när hon med start nästa helg möter Kalla och kompani i världscuppremiären i längd borta i Ruka.

Det blir spännande att se de båda på startlinjen där, och framförallt vid VM i Seefeld i februari- mars som är säsongens stora mål.

Ett stort glädjeämne i den svenska premiären i Bruksvallarna i dag var unga talangen Frida Karlsson, Sollefteå som kom tvåa, 25 sekunder efter Kalla.

Frida vann JVM-guld ifjol och är fortsatt junior. och har vinterns JVM som det stora målet.

Jag är dock övertygad om att förbundskapten Rickard Grip gärna skulle vilja ha med Frida Karlsson redan till seniorvärldscupen i Ruka nästa helg. men Frida själv är helt inne på att inte köra i världscupen före JVM.

En vettig inställning tycker jag.

Hon är en diamant för framtiden, och då är det rätt att skynda långsamt,

Kalla i topp: "Kul att åka klassiskt"

Lisa Vinsa, Piteå Elit blev näst bästa norrbottning med en tiondeplats, 1.48.9 minuter efter klubbkompisen Charlotte Kalla.

På herrsidan i klassiskt vann Calle Halfvarsson en klar seger, 29 sekunder före Viktor Thorn. Ska den här vintern äntligen bli den säsong då Calle som har så mycket fin skidåkningi sin kropp får ut allt han kan..? Kul i så fall.

Bästa norrbottniska herråkare är Björn Sandström, Piteå Elit, tolva 2,28 efter Halfvarsson.

Håkan Svensson

Kalla fick ge sig

Piteå Hoppsan.

Charlotte Kalla, Piteå Elit fick ge sig för Ebba Andersson i skidpremiären i Bruksvallarna.

Kalla startade först och hade Ebba Andersson halvminuten efter sig på 5 km, fri stil.

Till en början, vid 1,5 km ledde Kalla med 5,3 sekunder, men sedan kom Ebba Andersson med en rysarspurt.

Vid 3 km var ho 2,9 efter Kalla men vid 4,7 var hon förbi och ledde med 1,4 före Charlotte Kalla.

I mål tog Ebba Andersson segern med 2,6 sekunders marginal till Kalla.

Självklart handlar det om alldeles för kort åktid (knappt 10 minuter)  för att dra några växlar av det inledande premiärloppet. I efterhand lär det föga överraskande ha visat sig att distansen bara var 4,2 km, vilket naturligtvis förklarar den korta åktiden.

Frånsett att Ebba Andersson kommit igen strålande efter sin svåra skada vilket verkligen känns bra.

Näst bästa norrbottning i premiären på damsidan var glädjande nog Mia Eriksson, på nionde plats, halvminuten efter. Lisa Vinsa var 15:e och Emma Ribom 18:e.

Uppdatering: På herrsidan , 10 km fritt, delades segern mellan Jens Burman och Karl-Johan Westberg. Björn Sandström, Piteå Elit var bäste norrbottning på sjätte plats ( + 20,1) , Martin Bergström var 10:a ( + 36,1) och Johan Häggström 18:e  ( + 44,5).

Håkan Svensson

Efterlängtad premiär

Piteå Kalla Foto Håkan Svensson

Oslagbar i premiärer i Bruksvallarna. Ja, Charlotte Kalla är glödhet inför den svenska skidpremiären. Foto: Håkan Svensson.

Gröna gräsmattor här vid den norrbottniska kusten gör att många kanske inte tänker på skidor i första hand…

Men det till trots, nu är det ändå dags för en efterlängtad skidpremiär inför VM-säsongen 2018/2019.

Årets premiär sker som så många gånger förr i Bruksvallarna i Härjedalen där det tävlas fredag – söndag 16-18:e november.

Som vanligt blir loppen en rejäl genomkörare inför världscuppremiären i finska Ruka ( Kuusamo) och sänds i Vinterstudion, SVT, lördag – söndag, jämsides med värlscuppremiären i slalom i finska Levi.

En rad norrbottniska skidess ställer sig på startlinjen i Bruksvallarna, där arrangörerna på ett bragdartat sätt fått till en 3,3 kilometersslinga, trots både regn och värme.

Men givetvis knyts det allra största intresset till länets superstjärna Charlotte Kalla som kort och gott varit grym i premiärerna i Bruksvallarna genom åren.

Läs här:

I sina senaste 11 lopp under premiärhelgerna i Bruksvallarna har Charlotte nämligen vunnit  hela 10 gånger…! Det bekräftar hennes intresse av tidigt vara i form.

Imponerande, och sannolikt kommer hon att rada upp nya segrar i årets tävlingar, som startar imorgon.

Tärendös stolthet har laddat upp i Bruksvallarna tillsammans med det svenska landslaget en tid , och verkar väldigt stark efter väl genomförda säsongförberedelser under hela sommaren och hösten.

Min känsla är att Charlotte inspirerats rejält av att hon den här vintern får tillbaka sin tuffa motståndare i spåret, norskan Therese Johaug, som vart dopingavstängd.

Jag ser framför mig många glödheta duster mellan Kalla och Johaug den kommande vintern och det största målet är förstås VM i österrikiska Seefeld i februari. Första kampen dem emellan blir dock i världscuppremiären i Ruka 22-25 november.

Utöver Charlotte ska det blir intressant att se vad resten av Piteå Elit-stallet på dam och herrsidan kan göra i Bruksvallarnas premiär. Piteå har en bred och spännande trupp åkare som kommer väl förberedda till premären.

Startfälten i Bruksvallarna är dock stpra och många tror att det kan bli oerhört trångt i spåren med risk för fall och krockar. Åkarna får vara beredda att köra lite slalom i de bitvis lösa längdspåren för att undvika stopp och fall.

I det varma vädret har det beslutats att det seedade fältet går ut först, och i fredagens 5 km för damer startar Charlotte Kalla först av alla med Ebba Andersson närmast. Ebba har kapacitet att stressa Charlotte rejält. Mycket spännande! Hanna Falk har också rapporterats i strålande form.

Självklart saknar jag länsesset Marcus Hellner mycket i herrarnas startfält. Det är jag nog inte ensam om.

Här är programmet med preliminära tider inför skidpremiären i Bruksvallarna

16/11 Fredag, fri teknik

Kl.11.00 D21 5 km

Kl.12.15 H 21 10 km

17/11 Lördag, klassisk teknik

Kl.09.00 D21 10 km

Kl.10.10 D17-20 5 km

Kl.10.50 H21 15 km

Kl.13.10 H17-20 10 km

18/11 Söndag, sprint fri teknik

Kl.08.45 Prolog för alla klasser

Kl.11.10 Finaler för D21/H21

Kl.13.10 Finaler för D17-20/H17-20

Håkan Svensson

Nu spetsas tävlingsformen

PIteå  

Med knappt två veckor kvar till den nationella tävlingspremiären åker längdlandslaget idag till Bruksvallarna på säsongens sista träningsläger. I gänget finns fyra norrbottningar, Charlotte Kalla, Piteå Elit i A-landslaget samt Lovisa Modig, Lisa Vinsa, Björn Sandström och Johan Häggström, alla Piteå Elit, i grupp 2, Team Bauhaus.


– Alla månader, dagar och timmar av förberedelser är gjorda och nu ska vi försöka förvalta det fina jobb som åkare och ledare har gjort under försäsongen, säger landslagschef Rikard Grip i ett pressmeddelande..

Det har bara gått en vecka sedan längdlandslagets A-lag och Team Bauhaus avslutade det senaste lägret i Bruksvallarna. Men redan idag återvänder de för att göra de sista förberedelserna inför tävlingspremiär i Bruksvallarna den 16–18 november.
– Det är alltid något extra när tävlingarna snart drar igång. Det är spännande och roligt och vi ser fram emot tävlingsstarten i Bruksvallarna och sedan världscuppremiären i Ruka helgen efter, säger Rikard Grip.

På lägret, som pågår i en vecka, ska tävlingsformen vässas till och landslagtränare Mattias Nilsson berättar att träningen därför blir mer specificerad än på tidigare läger.
– Under de senaste lägren har vi kört en del träningsrace för att komma in i tävlingskänslan. Det fortsätter vi med även på det här lägret, men nu blir det ännu mer individanpassad träning beroende på vad man ska tävla i, vilken typ av åkare man är och i vilken fas man befinner sig, förklarar Nilsson.

Det varma vädret, med övervägande plusgrader och nästan ingen nederbörd, är en utmaning för Bruksvallarna.
– Vi är väldigt tacksamma för de skidspår som Bruksvallarna iordningställt. Vi vet att det är svårt under de här förutsättningarna, säger Grip.

Landslagsåkare på lägret i Bruksvallarna 7–14 november 2018:

A-landslag damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Anna Dyvik, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå elit SK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå.

A-landslag herrar
Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Team Bauhaus damer
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Lovisa Modig, Piteå elit SK, Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge SK, Maria Nordström, Borås SK, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Linn Sömskar, IFK Umeå, Lisa Vinsa, Piteå elit SK.

Team Bauhaus herrar
Karl-Johan Dyvik, IFK Mora SK, Petter Engdahl, Östersunds SK, Gustav Eriksson, IFK Mora SK, Johan Häggström, Piteå elit SK, Emil Johansson, IK Jarl, Anton Persson, SK Bore, Björn Sandström, Piteå elit SK.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar