Logga in
Logga ut

Skidbloggen

Landslagsåkarna är många: Charlotte Kalla, Lisa Vinsa , Lovisa Modig, Björn Sandström, Johan Häggström, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Ingela Andersson, Jesper Nelin, Peppe Femling. Ja, som ni ser är det få län som motsvarar Norrbotten i antalet landslagsåkare. Utöver dem finns en rad åkare i både längd, alpint och skidskytte som knackar på landslagsporten. Jag som ska följa skidessens framfart lite extra noga framöver heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Tillbaka i landslaget

KJimpfjäll Charlotte Kalla återvänder till landslagets träningsgrupp. Hennes personlige tränare Magnus Ingesson blir damtränare i landslaget. Rikard Grip blir landslagschef och Sävast-sonen Urban Nilsson fortsätter som vallachef.

Det var dagens överraskande nyheter från Svenska Skidförbundets pressträff. Lite senare i afton återkommer jag med mina personliga synpunkter på det nya här på Skidbloggen.

Landslagsorganisationen närmast med sikte mot VM i Seefeld nästa år börjar nu ta formen vilket Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet berättar om i ett pressmeddelande.

– Direkt efter världscupavslutningen i Falun inledde vi arbetet med att sätta ihop den nya landslagsorganisationen. Nu är några viktiga pusselbitar klara, säger Johan Sares.

Rikard Grip fortsätter i rollen som ansvarig för landslagsorganisationen, men nu med titeln landslagschef istället för förbundskapten.

Rikard har ett digert arbete framför sig med att planera kommande säsongs upplägg.
– Det känns roligt och inspirerande att fortsätta leda landslagsverksamheten. Jag ser fram emot kommande veckors intensiva arbete då landslagsorganisationen ska byggas klart, träningsgrupper ska tas ut och lägerplanen ska sättas. Jag har både ett kortsiktigt tänk mot VM i Seefeld i sikte, samt ett längre perspektiv mot kommande OS och VM, berättar Grip.

Det är också klart att Urban Nilsson fortsätter som vallachef.
– Jag ser fram emot att jobba mot VM i Seefeld och är taggad för uppdraget att fortsätta utveckla arbetet tillsammans i vallateamet, säger Nilsson.

På damsidan kliver Magnus Ingesson in som ny landslagstränare. Även han ser fram emot det kommande arbetet.
– Det blir ett spännande och utmanande uppdrag. Dagens svenska damelit består av många unga och duktiga åkare och det blir intressant att jobba med att förvalta deras stora potential och få dem att fortsätta utvecklas, säger Ingesson, som under de senaste två åren har arbetat som personlig tränare åt bland andra Charlotte Kalla.

Efter en mycket framgångsrik säsong med fyra OS-medaljer och fem pallplatser i världscupen har Kalla bestämt sig för att återvända till längdlandslagets träningsgrupp.
– Jag ser fram emot att få umgås med landslagsgänget både i och vid sidan av träningsspåret, säger Kalla, som ser många fördelar med att även Magnus Ingesson kommer att vara en del av laget.
– Jag är jätteglad över att Magnus nu kommer jobba som damtränare. Vårt samarbete kommer att fortsätta som tidigare där vi kommer få tid att planera, genomföra och följa upp träningen under de viktiga lägerdagarna. Det blir också en stor fördel att Magnus är en del av laget under tävlingssäsongen.

Svenska Skidförbundet är överens med föregående säsongs landslagstränare att samarbetet inte kommer att fortsätta över kommande säsong.

Johan Sares är därför noga med att påpeka att mycket arbete återstår innan arbetet med att få ihop organisation är färdigt.
– Vi är väldigt glada över att vi har lyckats knyta tre mycket kompetenta ledare till vår verksamhet och vi är naturligtvis oerhört glada för beskedet att Charlotte Kalla kommer tillbaka till landslagets träningsgrupp. Men det är fortfarande många viktiga byggstenar som ska falla på plats innan organisationen för kommande säsong är klar och det arbetet kommer att ledas av Rikard Grip, avslutar Sares.

Fakta landslagsorganisation 2019/2019

Rikard Grip, landslagschef
2002–2007 Tränare skidgymnasiet Järpen, sista tre åren som ansvarig tränare
2009–2010 Resurstränare landslaget
2010–2012 Förbundskapten damer
2012–2013 Landslagstränare damer
2013–2016 Förbundskapten damer/herrar och landslagstränare herrar
2016–2018Förbundskapten samtliga längdlandslag

Urban Nilsson, vallachef
2007–2010 Vallare längdlandslaget
2010–2012 Materialansvarig och vallare längdlandslaget
2012–2018 Vallachef längdlandslaget

Magnus Ingesson, landslagstränare damer
–2004 Landslagsåkare
2007–2008 Landslagstränare damer
2008–2010 Förbundskapten och landslagstränare damer 2009–2018Personlig tränare åt Charlotte Kalla (sista två åren i privat regi)

Petter den store

Luleå Petter Foto: Håkan Svensson

Älskad och hatad. Nu lämnar Petter Northug skidscenen som en av de största. Foto: Håkan Svensson

En av skidsportens allra största profiler Petter Northug tar farväl från elitkarriären, och det är bara att tacka för showen!

Jag såg på NRK:s direktsändning från presskonferensen där Petter Northug blev väldigt rörd, speciellt när han kom in på sin familj och alla som helhjärtat stöttat honom genom karriären.

Det var en känslosam och lågmäld Petter Northug, fjärran från den kaxige tröndergrabben som för mer än tio år sedan klev in i världseliten med buller och bång.

Både genom att spurta ifrån alla medtävlare med dynamitfart, men som också hela tiden också skapade jätterubriker i media med fräna uttalanden som gärna var retfulla mot sina konkurrenter, och inte minst svenska sådana. Han delade skidvärlden. Blev älskad och hatad och väckte alltid starka känslor.

En kille som Petter gärna skickade sina giftpilar mot var länsesset Marcus Hellner, som dock efterhand tog det hela med ro och slutade bry sig. När han osportsligt backade över mållinjen framför Marcus Hellner vid Oslo-VM var jag dock inte ensam om att bli provocerad och skrev en het krönika om det.

Men så var han, den gode Petter. Sådana tilltag och häftiga synpunkter i media var hans sätt att profilera skidsporten, och att tagga sig själv till stordåd inför tävlingarna.

Det har vi med tiden lärt oss acceptera, och helt klart har Petter Northug betytt oerhört mycket för längdsporten i världen och även Sverige. , Sporten kommer att bli mycket tråkigare nu när Petter lagt av.

Han kommer dock inte att lämna sporten utan dyker snart upp som TV-expert i TV 2 Norge som är en reklamfinansierad kanal. Min känsla att det blir stora rubriker i den rollen också.

Det om hans person. Som skidåkare kan han blicka tillbaka på en grym karriär med 2 OS-guld och 13 VM-guld, och det gör honom till en av de allra största. Bara hans landsman Björn Dählie är snäppet större totalt sett, men Petter är ensam i skidvärlden om en sak: Nämligen att i ett mästerskap vinna 4 guld. Det gjorde han inför mina ögon vid VM i Falun 2015. Hans smarthet och taktiska upplägg i loppen saknar motstycke i sporten, sannolikt unikt i all framtid.

Petters plan var nog att ta nya guld i Seefeld till vintern, men kroppen svarade inte på hans nysatsning efter motgångarna förra året då han inte tävlade, och även missade OS i Sydkorea.

Träningen med norska landslaget inför den här säsongen lovade gott till en början. Nu inser han att han inte kan komma tillbaka till tidigare nivå, och då finner vinnaren Northug det rätt tid  att lägga av.

Det är bara att tacka för allt han gjort för sporten, och även om han lagt av som elitåkare så ser jag gärna att han åker Vasaloppet till våren. Det känns så spännande att få se om hans raketspurt räcker där också...

Håkan Svensson

" Små steg framåt.."

Piteå

Åtta damer och tio herrar är uttagna av Svenska Skidförbundet att representera Sverige på världscupen i schweiziska Davos den 15–16 december. En norrbottnisk åkare är uttagen nämligen självskrivna Charlotte Kalla.

Men också en tidigare klubbkamrat till henne, nämligen sprintern Martin Bergström, som la skidorna på hyllan 2015 men som nu satsar på nytt i en annan form och tävlar för IFK Umeå.

Spännande att se vad han göra i den härliga skidmiljön i schweiziska Davos.

En helg med ytterligare en pallplats i världscupen ( Charlotte Kalla) är annars avslutad. Sverige har därmed tagit elva pallplatser på tre världscuphelger. Däremot uteblev de positiva resultaten i söndagens stafett.
– Vi kom tyvärr inte upp i den nivå som vi vet att laget besitter. Damerna har hittills presterat fantastiskt bra, medan herrarna kan mer. Samtidigt ser vi att vi sakta tar små steg framåt även på herrsidan, kommenterar landslagschef Rikard Grip världscupresultaten hittills i ett pressmeddelande.

Nu ser laget fram emot fortsatt tävlande i den schweiziska alporten Davos. Där blir det sprint i fri stil på lördagen och tio respektive femton kilometer fritt på söndagen.
– Vi ser fram emot att komma till Davos där det alltid brukar bjudas på fina förhållanden. Senaste vi tävlade fristilssprint i världscupen hade vi hela sju tjejer vidare till semifinal och fyra som gick hela vägen till finalen. Det är en angenäm situation, men det gör också att flera namnstarka åkare inte finns med till sprinten i Davos, berättar Rikard Grip.

Två starka sprintåkare som saknas är Anna Dyvik och Moa Lundgren.
– Båda två har gjort flera fina tävlingar hittills under säsongen, men vi har ett anmärkningsvärt starkt lag där samtliga sex damer som kommer till start i Davos har varit i final i någon av de två tidigare världscupsprintarna, förklarar Rikard Grip.

På herrsidan dyker däremot ett nytt namn upp i form av Martin Bergström (tidigare Piteå Elit) , som säsongsdebuterar i världscupen.
– Bergström vann sprinten i den svenska seniorcupen, Volkswagen cup, i Idre för en dryg vecka sedan och han blev sjua i tävlingspremiären i Bruksvallarna, efter att ha haft den tredje bästa kvaltiden. Vi ser fram emot att nu låta honom få chansen i världscupsprinten, säger Rikard Grip.

Daniel Rickardsson följer fortsatt sin plan efter fotoperationen och kommer tävla i Skandinaviska cupen i Östersund i helgen.

Längdlandslaget till världscuptävlingarna i Davos, Schweiz, 15–16 december

Damer sprint
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Damer distans
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar sprint
Martin Bergström, IFK Umeå, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Anton Persson, SK Bore, Teodor Peterson, IFK Umeå, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF,

Herrar distans
Jens Burman, Åsarna IK, Gustav Eriksson, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Simon Lageson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF,Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Tävlingsprogram i Davos
lördag 15/12: sprint (F)
söndag 16/12: 10/15 km (F)

Villervalla i Norge

Piteå Länets superstjärna Charlotte Kalla körde den andra klassiska sträckan i dagens stafett i världscupen i Beitostölen.

Hon fick dock en otacksam uppgift sedan Evelina Settlin på startsträckan tappat 37 sekunder på täten och laget slutade till slut sexa. Settlin klagade efter loppet på dålig vallning, och helt klart hade blågult stora problem i den delen i dag. Det handlade om de klassiska sträckorna där åkarna även på herrsidan varken hade fäste eller glid. Efter tävlingarna gick vallaansvarig i svensklaget ut och beklagade missen. Tydligen var det stora felet för tjock fästvallning, eller fel i spannstruktur på de valda skidorna.

Charlotte Kalla på andra sträckan var inte heller lika pigg i bena som i lördagens individuella lopp, och det gäller även Ebba Andersson. Däremot gjorde Ida Ingemarsdotter ett kanonlopp och vann slutsträckan fram till sjätteplatsen i stafetten, som naturligtvis vanns av Norge.

Jag hade inte Settlin med i mitt på förhand tänkta stafettlag i världscupstafetten, även om hon gjort flera goda lopp i upptakten av den här säsongen. Utan istället Jonna Sundling, som även om hon är mer sprintfokuserad också kan göra fina lopp på distans, speciellt på en så kort distans som fem kilometer.

Jag trodde också på Ida Ingemarsdotter som starttjej. Men laguttagningar kan alltid diskuteras, och med det sannolika vallafiaskot med i bilden är det säkert en viktig förklaring till Evelina Settlins problem på startsträckan.

Det som däremot förvånar mig rejält är att inte de svenska vallarna kunde hitta en bättre lösning på vallaproblematiken för de klassiska sträckorna mellan dam och herrloppet. Det borde ha funnits tid för att lösa den gåtan.

Nåväl, det är bara att blicka framåt och Sverige kommer säkert tillbaka. Viktigast av allt är att vara med och kriga om medaljer vid VM i Seefeld i februari-mars. Fram till dess finns många lösningar på lagsammansättningen. Jag behöver bara nämna namn som stjärnan Stina Nilsson, som inte fanns på plats i Beitostölen i helgen. Det gäller också unga jättetalangen Frida Karlsson som imponerade vid Scandic Cup i Boden istället. Före VM i Seefeld lägger Frida allt krut på Junior-VM, men sedan kan hon säkert vara mogen att kliva in i svenska senior-VM-laget också.

Håkan Svensson

Raketspurten visar klass

Luleå  res

Som väntat stod Therese Johaug för en gigantisk uppvisning på 15 fritt i Beitostölen, och vann överlägset.

Det var riktigt imponerande av norskan som efter två säsongers tävlingsuppehåll nu kanske är bättre än någonsin, vilket säger det mesta om hennes kapacitet. Dagens triumf var hennes fjärde raka i distansloppen i världscupen.

Imponerande var också länshoppet Charlotte Kallas grymma upphämtning, och en riktig raketspurt på slutkilometern som gav henne andraplatsen.

Det var starkt gjort efter att länge legat en bra bit från en pallplats efter en småseg inledning av loppet.

I sista backen , och på upploppet krigade Charlotte mot smärtan och tog sig förbi Ingvild Flugstad Östberg med några tiondelar.

Det var skönt att se, och väldigt viktigt för Tärendötjejen med tanke på förra helgens resultat i Lillehammer, som gjorde henne så grymt besviken.

Då tappade hon pallplats på slutet. Nu krigade hon hem en pallplats på de avslutande kilometrarna och var väldigt glad efteråt.

kalla johaug

Therese Johaug och Charlotte Kalla analyserar loppet i Beitostölen.

Beitostölen är för övrigt en plats där Kalla ska vara på pallen. När hon senast tävlade där 2009 kom hon också tvåa, då efter Marit Björgen.

Då bidrog hon också i högsta grad till den svenska stafettsegern, och det ska bli spännande att se vad Charlotte och det svenska laget kan göra i morgondagens stafett.

Helt klart blir blågult att räkna med eftersom unga Ebba Andersson fortsatt är stark, och nu var nära en ny pallplats på fjärde plats, och Ida Ingemarsdotter ( tolva) fortsätter åka stabilt och starkt. Sedan tror jag att Jonna Sundling ar den fjärde platsen i laget.

Senare i dag tävlar också en annan Piteå-åkare , Björn Sandström i herrtävlingen i Beitostölen. Han hade det riktigt tungt i Lillehammer förra helgen, men kan säkert studsa tillbaka och göra något fint i Beito.

x x x

Uppdatering: Björn Sandström, Piteå Elit har det fortsatt tungt i sitt världscuptävlande. I dagens 30 km, skate i Beitostölen blev han 64:e man, hela 7,17 minuter efter suveräne segraren Sjur Roethe, Norge. Överhuvudtaget var det en medioker svenskdag på herrsidan med Viktor Thorn som bäste svensk på 18:e plats, 2,18 efter. Hans fina avslutning av loppet var dock ett litet ljus i mörkret.

x x x

Uppdatering 2: Då handlar det om skidskyttevärldscupen i Pokuljuka där Piteås Anna Magnusson var på väg mot något riktigt fint efter bara en miss i skyttet i sprinten. Hon forsade fram i spåret men i en utförsbacke på spurtvarvet var olyckan framme och hon föll våldsamt rakt framåt och blev liggande länge. Därmed var dagen förstörd, och chanserna att få vara med i morgondagens jaktstart försvann också. Anna kunde dock glida in i mål efter en stund, till synes helt oskadd av den vådliga vurpan. Anna hann ändå glädjande visa att hon kanske är på väg mot den fina form hon hade för två år sedan igen, vilket hon laddar hårt för. Piteås andra ess, olympiamästarinnan Hanna Öberg tvingades kort före start kasta in handduken sedan hon drabbats av halsont. Därmed är inte heller hon med i morgondagens jaktstart. Mona Brorsson bästa svenska på 19:e plats i ett lopp som vanns av finskan Kaisa Mäkäräinen.

Håkan Svensson

Det underbara valet

Luleå Guldfamiljen Foto: Håkan Svensson

Guldfamiljen Hanna Öberg med pappa Tomas och mamma Viktoria jublar i målfållan i Pyeongchang efter OS-guldet: Foto: Håkan Svensson

Visst var det ett underbart val när Piteåtjejen Hanna Öberg får det 94:e bragdguldet för sin idrottsbragd vid OS i Pyeongchang 2018.

Så underbart härligt känns det också att jag själv var på plats i guldarenan borta i Sydkorea, när hon skrev norrbottnisk idrottshistoria, gjorde sitt fantastiska lopp och prickade alla skott.

Känslan då var euforisk och omtumlande, men givetvis gnuggade även jag ögonen över hur fort hon klev in på världscenen där borta i den olympiska målfållan.

Jag minns hur jag studsade av glädje i yran och blev tårögd när vi intervjuade guldjäntan. Det var en idrottsupplevelse av rang, och så härligt det var att hon också hade mamma och pappa från Svensbyn på plats.

I motsats till många har jag länge haft ögonen på Hanna Öberg, och alltid sett henne som en trolig världsstjärna med sin starka åkförmåga och tidigt säkra skytte när hon har sina bästa dagar.

Hela sagan fick dock en snabbare utveckling än någon kunde ana.

När SvD-juryn i dag skulle välja årets vinnare av bragdguldet förstod nog de flesta, och även jag, att det stå mellan Hanna Öberg och fantastiske stavhopparen Armand Duplantis (EM-guld med fantastiska 6,05). Båda är giganter i svensk idrott det gågna året, men jag tycker att juryn valde helt rätt i den tuffaste av strider.

Här är juryns fina motivering: "För olympisk knall av högsta karat, en mental och teknisk bragd med makalös precision".

Hanna tog inte bara det individuella OS-guldet utan hon förde också fram det svenska stafettlaget med en suverän sistasträcka till olympiskt silver. En prestation som också hade bragdkaraktär i en tuff konkurrens.

23-åriga Hanna Öberg blir nu den första norrbottniska kvinna som tar hem bragdguldet helt på egen hand. Charlotte Kalla var med och vann guldet med det svenska OS-stafettlaget i Sotji och fick dela medaljen med sina lagkompisar. Även om hon i mina ögon ensam borde ha fått guldet, efter sin avgörande bragd på slutsträckan.’

Hanna Öberg sällar sig nu till ett sällskap norrbottningar som inte särskilt stort och som vunnit det åtråvärda bragdguldet.

Här har ni fakta på är alla norrbottniska vinnare av Svenska Dagbladets bragdmedalj:

2018: Hanna Öberg, skidskytte.

2014: Stafettlaget damer, längdskidor (Charlotte Kalla).

2010: Stafettlaget herrar, längdskidor (Marcus Hellner).

1987: Ishockeylandslaget Tre Kronor (Pekka Lindmark, Robert Nordmark, Lars Karlsson, Mikael Andersson, L-G Pettersson).

1986: Thomas Johansson, brottning.

1936: Erik "Kiruna-Lasse" Larsson, längdskidor.

1929: Sven Utterström, längdskidor.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar