Logga in

Mats Nilsson

Sportfiskebloggen

Jag ser mig själv som en riktig naturmänniska som redan i tidiga år fastnade för sportfisket. Man kan nog säga att jag är en allätare som provat på det mesta i fiskeväg, dock inte allt ännu. 2009 började jag driva sportfiskebloggen FISKELYCKA I NORR. En blogg som lever fortfarande och följs av en skara trogna läsare. Mitt huvudsyfte när jag startade bloggen var att försöka förmedla allt det goda sportfisket för med sig samt att dela med mig av mina egna erfarenheter och kunskaper. Därför känns det riktigt roligt och stimulerande att starta upp en sportfiskeblogg här på Kuriren. Bloggen kommer att uppdateras regelbundet och ta upp det mesta inom sportfisket. Min förhoppning är att bloggen skall passa alltifrån nybörjare till proffs. Fiskelycka i norr/ Sportfiskebloggen finns även på FACEBOOK numera.

Årskrönika 2014

Överkalix Ytterligare ett år har nu snart passerat och då är det som brukligt dags att summera det hela i en årskrönika. Förutsättningar inför 2014 var väldigt goda då jag beslutat mig för att ta tjänstledigt från mitt jobb under ett halvår. Detta innebar att jag nu hade ovanligt mycket tid över för fisket.

Känslan är att jag inte fiskat så himla mycket i år men verkligheten visar däremot att jag fiskat mer än jag gjort på länge. Det blev några fler pass än i fjol och åtskilliga fler än under 2012. Orsakerna är väl att jag helt enkelt kunnat fiska när jag velat och kunna planera mina fisketurer med mina kompisar. I år har jag därför fiskat mer tillsammans med andra och mindre ensam. Fiskelusten har under året varit tämligen god men under hösten började det sakta men säkert dala. Från den 12:e oktober kom så en ”time out” och efter dess har jag inte riktigt fått tillbaka det rätta fiskesuget.

Isfisket

Vi börjar med isfisket och som vanligt blev det inte mycket till fiske under de två första månaderna. I februari gjorde jag i alla fall några försök att lura upp någon lake. Första passet gav mersmak då jag fick 7 lakar var av några fina bitar där den största vägde in på hyggliga 3110 gram. Nästkommande passen gick det däremot sämre och sista gången fiskade jag bom.

 

Årets första lake kom på ismete. Senare kom det både fler och större.

I mars och april blev desto fler isfisken och samtliga gånger handlade det om gäddfiske. I det stora hela så gick det tungt då jag fiskade själv men desto bättre när jag fiskade med andra. Jag provade en del nya vatten och platser i gamla beprövade vatten så därför kändes det på förhand lite ovisst. Det blev mycket smått och få stora men som tur var lyckades jag tillslut överlista en riktigt fin gädda.

 

Äntligen kom den! 10180 gram – 114,5 cm.

Höjdpunkten var annars då jag fiskade med Mårten, Henke och Macke. Ett fiskepass som började trögt men slutade i succé. Markus första fisk för dagen visade sig vara en gädda på 11,9 kg vilket innebar nytt PB för honom. Nästa fisk tog Henke hand om och den var också riktigt fin! Två 10+ på samma pass är grymt och rimligtvis så borde det dröja länge till nästa gång man får vara med om något liknande. Om man ens får göra det vill säga. Det jag då inte visste var att jag några månader senare skulle få uppleva ett fiske som skulle överträffa detta.

 

Markus med sin nya rekordgädda. 11900 gram – 114 cm.

Vår och försommarfisket

När så isarna försvann började man fundera på fisket i öppet vatten. Jag tycker att denna tid är riktigt härlig då man har hela sommaren och hösten framför sig. Under maj blev det några inte för allt seriösa fisketurer samt en del rekningar av intressanta fiskevatten.

 

Juni månad blev en rätt kall historia vilket fick till följd att gäddfisket höll i sig ovanligt länge. Detta var något som passade mig och min vapendragare Krister bra då vi kom igång rätt sent med gäddfisket. Förutom ett bedrövligt pass då vi inte lyckades få upp en enda gädda så flöt det på rätt bra. Det blev några skapliga gäddor på spinn och vertikalfiske men tyvärr lyckades vi bara få gäddor med usel kondis. Några hade skallar som normala 10-12 kilos men när man sen såg kroppen ville man bara gråta.

 

En av flera magra 110 plussare som jag drog under försommaren.

Fast det var på trolling det lossnade på riktigt. Första fiskepasset slutar med en toppfisk på 10,8 kilo plus ett gäng mellan 6-8 kilo. Någon vecka senare lyckades vi faktiskt överträffa detta. Inledningen var magiskt då Krister efter bara någon minut tar en gädda på 10,5 kilo. Efter detta blir fisket mer mänskligt en stund med gäddor i mer normala storlekar. Men så senare under dagen brakar det loss på riktigt. Först tar Krister en 9,7 kilos och minuterna sedan får jag en på 11,2 kg. Efter detta åker det av bara farten upp ett gäng gäddor runt 7-9 kilo innan det slutligen klingar av. Ett helt galet fiske som man troligen aldrig får vara med om igen. Till och med Krister som varit med om flera grymma gäddfisken genom åren har svårt att komma på nått fiske i klass med detta. Att just ta så många stora gäddor på ett och samma fiskepass är inte vanligt. Känslan var att vi tajmade in fisket perfekt, betesfisken fanns där, vattentemperaturen var rätt liksom vädret.

 

10800 gram – 111 cm.

 

11200 gram – 115 cm

 

10500 gram – 113 cm

Jag fiskade även några pass själv och då var bästa fisken en 110 centimeters nackgrov pjäs som tyvärr inte hade övriga kroppen i trim. Det blev även två svängar tillsammans med Mårten. Dessa fiskepass kändes lite tröga men vi lyckades ändå få gäddor över 7 kilo bägge gångerna. Totalt sett så kan jag inte annat än vara riktigt nöjd över försommarens gäddfiske.

Högsommarfisket

Årets sommar blev riktigt het och ett tag kändes det som att värmeböljan aldrig skulle ta slut. Sol och värme är något jag uppskattar för det mesta men vissa dagar var det nog så varmt för att man överhuvudtaget skulle orka fiska. Gäddgrejorna fick nu läggas åt sidan till förmån för andra arter som abborre och gös. Gösfisket blev ingen superhitt men lyckades ändå få mig en gös över 3 kilo. En skaplig gös på dessa breddgrader men nog hade jag siktat lite högre än så. Det blev en del göspass under sommaren men en viss mättnad på gösfisket kom under sensommaren vilket kanske var en reaktion från allt fiskande 2013 då jag verkligen la mitt krut på just gösen. Istället fiskade jag mer abborre under augusti vilket gav resultat i form av några fina abborrar. Två över kilot där den största innebar både sjörekord och längdpers!

 

Mitt på dagen i sommarhettan högg denna fina abborre på 1330 g och 47 cm.

Höstfisket

Inledningen av hösten testade jag på lite annat fiske. Jag kollade bl.a. upp några småbäckar där jag misstänkte att det skulle kunna finnas öring i. Första bäcken var i det minsta laget men det tog inte många minuter innan jag blev varse att det fanns fina öringar i bäcken. De andra bäckarna var inte lika enkla men jag lyckades få fisk i samtliga och i den största bäcken drog jag några hyggliga harrar. Ett roligt och spännande fiske då man kan fokusera mer på själva naturupplevelsen och släppa kravet att ta så stora fiskar som möjligt.

 

Bäcköringen är med all säkerhet en av de vackraste fiskar man kan hitta i vårt land.

I mitten av september bar det av till Söröya i Norge tillsammans med Markus och Björn. Trevlig resa på många sätt men tyvärr var vädret inte lika trevligt. Det blev några hårda dagar ute på havet och fiskelyckan var inte den bästa. Men vi gjorde så gott som vi bara kunde fast vi hade sannerligen inte turen på vår sida. Några tunga fiskar gick också förlorade vilket kändes lite surt. Det blev även en dag uppe på fjället då vi testa ett par mindre tjärnar. Med lätt haspelutrustning och inte minst Vibrax spinnare kunde vi lura upp ett 20 tal fina rödingar vilket var riktigt skoj.

 

Hyfsad utsikt, eller vad säger man?

 

Dessa fiskar var både vackra och stridbara. Här ser vi Björn som gömmer sig bakom en röding

Väl hemma igen kände jag att fiskeivern inte riktigt fanns där. Men jag och Krister hade en plan gällande höstfisket efter gädda som vi bägge var inne på att fullfölja. Fem olika vatten fanns i tankarna och vi hann med att fiska i fyra av dessa vilket vi får vara nöjda med. Själva fisket gick väl inte riktigt så bra som vi hade hoppas på. Visst vi fick rätt många gäddor över metern och speciellt en dag högg det riktigt bra. Men det blev även nått pass då fisket var riktigt trögt. Det kändes som att vi var ute lite för tidigt, vattnet hade gärna fått vara några grader kallare. Största höstgäddan tog Krister, den vägde 8,59 kg, större än så nådde vi inte denna höst.

Isfisket på första isarna

Eftersom jag plockade undan båt och annan utrustning i tid så hann jag med att fixa i ordning isfiskeprylarna i god tid. Ett tag var jag rätt peppad inför isfisket, kände att jag ville försöka ta en fin gädda då min planerade storgädda från hösten uteblev. Men med tiden så svalnade den drivkraften så det blev inte mycket till isfiske resten av året. Men jag tog mig tillslut ut och hade turen på min sida då jag lyckades ta en i mina mått mätt riktigt fin abborre!

 

En nätt putsning med 20 gram av mitt tidigare PB. 1430 g – 48 cm var måtten på abborren.

Reflektioner över året som gått

För att få en någorlunda bild över mitt fiske har jag summerat de fiskepass jag riktat efter en viss art. Fiskepass då jag ägnat mig åt specimenfiske, alltså fokuserat på de stora fiskarna är följande.

52% - gädda

26% - gös

9% - abborre

5% – lake

3% – Öring/ röding

3% - hälleflundra

1% id

1% braxen

Jämfört med förra året kan jag se att jag satsat mer på gädda i år och mindre på gös. Siffrorna kan kanske förklara en del i att gäddfisket i år har varit rätt lyckosamt medans däremot gösfisket gått lite sämre än förväntat. Abborrfiske har under de senaste åren fått allt mindre tid. I år tog det 10% av min fisketid vilket är i princip detsamma som förra året. Ser man till detta så kan jag inte vara annat än nöjd över utdelningen. När det gäller lakfisket hade jag en hel del planer som tyvärr uteblev. Men får ändå vara glad att jag tog mig ut på några pass i februari då jag lyckades få mig en lake över 3 kilo.

Andra saker som jag är nöjd över

- Att man själv fått 3 gäddor över 10 kg.

- Att man själv fått 15 gäddor över 7 kg.

- Att man fått skåda 6 gäddor över 10 kg.

- Att man tagit nya månadsrekord för april och juni gällande gädda.

- Att man tagit ett nytt trolling PB på gädda.

- Att man tagit nytt längd PB på abborre två gånger om under året.

- Att man tagit nytt PB på abborre.

- Att man fick vara med då Markus tog sitt nya PB på gädda.

- Att man fick vara med då Martin tog nytt PB på gädda.

- Att man fick vara med då Andreas tog nytt PB på gädda.

Saker som jag inte lär glömma i första taget

- Två gäddor över 10 kilo under samma fiskepass händer inte ofta, i år hände det 2 gånger!

- Efter nästan två dagars segt gösfiske med Markus lossnade det plötsligt sista kvällen.

- Söröya i Norge. En mäktig plats som berör en på många sätt och vis, så även i år.

- När Andreas tog sin fina gös på vertikalfiske, en riktigt fin gös i det vattnet.

- Min ismete 10:a. Hårt slit och dramatik innan den kom upp ur hålet.

- Min trolling 11:a som höll på att fara med spöet över relingen.

- Kristers 10 plussare som högg efter mindre än en minut!

- Härlig dag ute på sjön med Petra i 30 graders värme och sol när plötsligt storabborren hugger.

- Äntligen en fin abborre från isen. Att det sen blev ett nytt PB var nog årets överraskning.

- Mieko Family, ett nytt härligt gäng som man är med i.

 

Det kändes nästan som att storgäddorna förföljde oss under sommaren. Mitt i sommaren i stekande sol och 25 gradigt vatten högg gäddorna som besatta. Här syns Krister med en 9,5 kilos.

Slutligen ett stor tack till alla mina fiskepolare under året som gått. Krister, Markus, Mårten, Henrik, Bosse, Andreas, Ronny, Urban, Martin, Björn, Petra, Lukas, S-O, Kristoffer och farsan. Tack för alla goda stunder.

Till alla mina läsare vill jag önska en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT år  vi syns nästa år…

Tre "Jättefiskar" från Norrbotten på kort tid!

Överkalix Bara under den senaste veckan har det tagits tre riktigt grymma fångster av olika predatorfiskar i Norrbotten. Tre fiskar som vi naturligtvis måste uppmärksamma här på bloggen. Jag har även valt att rangordna dessa fiskar sett ur ett perspektiv hur ovanliga dessa fångster år i Norrbotten.

1. Art: Abborre på 61,5 cm! Fångsman: Emanuel Swärd.

Detta är en otroligt lång abborre, ja den är så unika att den krossar det förra dokumenterade svenska längdrekordet med flera centimeter samt att det är den första som passerar drömgränsen 60 cm! Vikten var inte lika imponerande men en abborre över 2 kilo är verkligen ingen vanlig fisk i Norrbotten då abborrarna oftast inte alls blir lika grova som i andra delar av vårt land. Läs mer om den unika fångsten på Fiskejournalens hemsida.

2. Art: Gös 7,3 kg! Fångsman: Robin Lundborg

En gös över 7 kilo kanske inte slår så högt hos många men för oss som bor i Norrbotten är det en oerhört stor fisk. Denna fisk är den tredje största dokumenterade storgösen i modern tid i Norrbotten vilket säger det mesta. Gösbestånden här uppe går ju upp och ner över tid och storgösarna som kommer upp är väldigt få till antalet. Senaste tiden har dock bestånden ökat liksom storlekarna på fiskarna. Åren 2009 till 2011 kom det upp flera stora gösar mellan 6-8 kilo men sedan dess har rapporterna blivit allt färre. Men nu var det åter dags då Robin gissningsvis var ute efter gädda och fick denna oväntade bonusfångst.

3. Art: Gädda 15,5 kg. Fångsman: Jonas Flodström

En gädda över 15 kilo är varje gäddfiskares drömfisk. Dessa fiskar är väldigt ovanliga och det är inte många vatten som producerar gäddor av denna kaliber. I Norrbotten brukar det i regel tas en sådan stor gädda ungefär vart annat år, vart tredje år. Vi minns ju den välkända ”Arjeplogsgäddan” som varit upp flertalet gånger de senaste åren, en smått unik fisk som senast det begav sig hade en längd av mäktiga 136 cm. Samma gädda vägde som mest dryga 17 kilo. Vem vet kanske den ännu finns kvar men det är lätt att ana att det i dessa vatten simmar fler monstergäddor. Nu var det så åter dags för en ny storgädda också den från Arjeplog. Det mest anmärkningsvärda var att samma fångstman tog under samma resa ytterligare en storgädda på dryga 14 kg! Läs mer om fångsten på Fiskejournalens hemsida.

Bäckfiske - Ett spännande och roligt fiske

Överkalix Med ett lättare spö i handen samt en liten ryggsäck på ryggen knatar jag efter den lilla igenväxta stigen. Myggen surrar och några ilskna bromsar far likt reaplan runt mitt huvud. Annars är det tyst inga bilar eller annat buller som stör. Familjebestyr, jobb och andra vardagliga tankar rensas bort i huvudet och man växer liksom in i omgivningen. Just sådana här stunder blir man påmind hur livet oftare borde vara.

Att uppsöka mindre åar, bäckar, jokkar eller vad man nu brukar kalla dessa små ibland oansenliga vattendrag har alltid haft en läkande effekt för mig. Fisket behöver inte alltid vara det viktigaste utan här blir istället annat som ger de bestående intrycken. Det kan lika gärna handla om en älg, tjäder eller en myr fullt med hjortron.

Men med fisket kommer spänningsmomentet in. Att smyga längst bäcken och få ut sin fluga, mask eller drag utan att skrämma fisken innebär att man hela tiden måste hålla koncentrationen på topp. Huggen kommer ofta oväntade och man blir nästan lite skrämd. Man kan här tala om spänning på hög nivå.

TIPS HUR MAN KAN PLANERA SINA BÄCKFISKEN

Det är alltid intressant att utforska nya vatten. Förberedelsen börjar framför datorn där jag studerar kartor och funderar över intressanta små vatten som känns intressanta. Själv brukar jag mestadels ta mig kortare dagsturer för att undvika att släpa med mig allt för mycket packning.

- Titta på kartor (gärna satellit kartor där man också kan se vart det finns forsar, sel och lugnvatten.)

- Ta med dig så lite utrustning som möjligt. Ett spö, en rulle draglåda, maskburk eller flugask, mer komplicerat än så behöver det inte vara.

- En bra ryggsäck är ett måste liksom vattentäta skor.

- Kolla upp väderprognoserna och klä dig utifrån dessa. Det är en konst att klä sig rätt, det gäller att varken frysa eller svettas och samtidigt undvika att ha med sig för mycket extra kläder.

- Matsäck och vätska. Färdas man långt behöver man energi och när det dessutom är varmt och soligt krävs det extra mycket vätska. Vatten är det bästa alternativet, nötter ger bra energi och en chokladbit kan vara en fin boost när energinivån är på låg, helst i slutet av dagen.

- Karta, kompass och handburen gps ger en extra trygghet när man är ute i okänd terräng.

Med detta skrivet så säger jag bara, ut och fiska!

Djupträsknappet 2017

Överkalix Ibland kan det vara bra att bryta sina rutiner/ mönster, testa något nytt eller gå tillbaka till nått man gjort tidigare i livet. Endel kanske undrar om jag tänker byta jobb, flytta eller ställas inför annat större livsförändrande beslut. Nejdå jag pratar om sportfisket, denna breda och mångsidiga hobby eller livsstil som jag hellre vill kalla det. För riktiga sportfiskare blir fisket en slags livstil vare sig man vill eller inte.

Under helgen provade jag på en ny livsstil eller skall vi kalla det en fiskegemenskap då jag slog mig i kast med elitskiktet av pimpelfiskarna från Norrbotten och norra Finland. Tävlingsfiske är kanske inte den största sporten precis men den är nog vanligare än en del tror, framför allt i Finland är det stort. Tittar man i listorna över de olika pimpeltävlingarna så kan man inte annat än imponeras över finnarnas placeringar. De som inte är insatta i fiske eller i synnerhet tävlingsfisket inser nog inte att det handlar mer om skicklighet än tur i längden. Visst det gäller att hitta fisken men sen är det upp till fiskaren att förvalta det på bästa möjliga sätt. Ett tecken på detta är att några av namnen återkommer i toppskicktet tävling efter tävling.

Jag kan inte säga att jag hade förberett mig på det bästa sättet. Åkte hem från nattjobb och tacklade upp två pimpelspön innan jag snabbt hoppade i bilen och körde till Djupträsket där den årliga tävlingen "Djupträsk nappet" gick av stapeln. Jag var nog en av de sista som köpte startkortet. Runt om mig satt människor på sina pimpelskryllor i olika mindre grupper. Jag fick en slags "flashback" till de tidigare tävlingarna jag varit med i och kan känna att det måste finnas en stark gemenskap här. Många av dessa människor åker runt helg efter helg hela vintern och våren och tävlar. För de flesta tror jag inte själva tävlingsmomentet är det avgörande utan att det mer handlar om en slags gemenskap där man förenas kring samma sak. Många här känner varandra och man går runt och småpratar. Stämningen är rätt avslagen och skön på nått sätt.

Så här såg det ut en timme innan startskottet.

Själv känner jag mig lite bortkommen till en början. Efter ett tag finner jag några kända ansikten och då kan även jag surra lite. Det är bröderna Wennberg, Andreas och Marcus som är två av hemmaförenings stora hopp. Dessa grabbar är verkligen värda att uppmärksammas, de är inte bara duktiga tävlingsfiskare utan behärskar det mesta inom fisket plus att de jagar flitigt mellan fisketurerna. Riktiga "trappers" med andra ord. Överkalix Sportfiskeklubb har inte bara Andreas och Marcus som kan fiska. Deras verksamhet handlar idag mest om tävlingsfiske och i år har framgångarna varit stora. Tillväxten är nämligen god då föreningen har flera duktiga ungdomar som lyckats riktigt bra i många tävlingar. Guld och silver i juniorklasserna blev det under SM tävlingarna i Skellefteå för några veckor sedan. Kanske det var dags för någon i hemmaklubben att slå till idag och bryta den "finska förbannelsen".

Klockan 10:30 fick man börja beträda isen och ta sig till sin tilltänkta position så man är redo då startskottet smäller prick 11.00. Redan i första hålet får jag fisk och så fortsätter det i nästa och nästa hål. Jag får en bra start och efter halva tävlingen har jag säkert fått upp drygt 70% av min totalfångst för dagen. Därefter går det trögare innan jag hittar några bra hål sista halvtimmen. Lite ringrostig känner man sig till en början men känner att jag får upp hastigheten allt eftersom och hittar tillbaka till de "gamla takterna".

Efter tre timmar är det slut och nu återstår slutfasen i tävlingen, nämligen invägningen. Det är nu man tittar extra noga på de andras platspåsar och försöker få en uppfattning om hur man ligger till. Marcus påpekar att min påse ser bra ut, att det kan räcka långt. Tja kanske men svårt att säga. Jag ser sedan en välfylld påse i kön, ser ut som en finnländare förstås. Innan prisutdelningen vet jag i alla fall att två stycken har bättre vikt än vad jag har och då inser jag att fasen det kan bli en fin placering. Mycket riktigt blir det så, en tredjeplats blir det med en vikt på 6455 gram. Andra platsen går till det största hemmahoppet Andreas Wennberg som får i hop 7 kilo lite drygt. Ettan kommer från Kemi i Finland och hans påse väger imponerande 8 kilo! Även i damklassen blir det finsk seger medan andra och tredjeplatsen tas av hemmaklubben. Stark laginsats ännu en gång. Noterbart är att det är ytterligare två i familjen Wennberg som visar fram fötterna, nämligen dottern Diana och mamma Carina. Här kan vi tala om en riktig "fiskefamilj".

Prisutdelningen efteråt. Fullständig resultatlista finner du HÄR.

Bra priser var det också. Jag valde denna grymt fina yxa.

För ovanlighetens skull var det idag både sol och svaga vindar, en kombination som jag älskar denna tid på året, problemet är bara att denna vädertyp slutat existerat i år fram till idag vill säga. Kanske är man lite av en govädersfiskare, minns att i princip alla mina bästa fiskar förra året togs alla under dessa förhållanden. Man har nog med åren blivit mer och mer lite av en "goväders fiskare".

En inblick i en sportfiskares liv...

Luleå Jag minns tydligt några av mina första fiskturer och den känslan som fanns infann sig. På nått sätt förstod jag redan då att detta var en del av mig, en del som skulle styra och påverka mig resten av livet. I fisket fann jag det perfekta andningshålet till det vardagliga livet som jag ofta upplevt som stressande och kravfyllt. Att få vistas ute i naturen, känna av tystheten och lungnet kombinerat med spänning och utmaning gärna tillsammans med någon likasinnad gjorde sportfisket till den perfekta hobbyn.

Medan kompisarna läste sporttidningar och deckare så var det uteslutande fisketidningar och fiskeböcker som gällde för mig. När jag växte upp fanns inget internet så därför fick fisketidningarna en väldigt stor betydelse. Det var här man kunde läsa om nya metoder, beten och annat spännande. Till en början läste jag varenda ord i varje fisketidning, allt var av intresse undantaget i så fall havsfiske då det kändes väldigt avlägset med tanke på att man bodde i Norrbotten. Allt annat fiske var däremot realistiskt förutom vissa arter som karp och sutare. Som tur var hade jag några kompisar som jag delade samma intresse med och under ungdomsåren fiskade vi så ofta som möjligt. Spinnfiske, mete, pimpelfiske, angelfiske och flugfiske handlade det om i början. På senare år har jag lagt till ytterligare några fiskemetoder som ismete, trollingfiske, vertikalfiske och havsfiske på listan. Jag har alltid resonerat att alla sportfiskemetoder liksom arter är lika mycket värda. Med detta synsätt blir det naturligt att man vill lära sig så mycket som möjligt om allt fiske för att sedan specialisera sig på det som känns mest intressant för en själv. Detta är precis var jag gjort och fortfarande gör.

Genom åren har jag haft många fiskepolare, någon har funnits där hela tiden medan andra har kommit och gått. Även för mig har fiskesuget varierat rätt rejält och ibland har inte motivationen funnits där helt enkelt. Men intresset har alltid funnits vilket jag tror är min räddning. När suget väl kommer tillbaka finns det också alltid en massa saker som man vill ge sig i kast med. Jag inbillar mig att det idag är svårare att bli en genuint intresserad sportfiskare än vad det var på min tid. De var en hårdare väg vi fick gå och det tog mer tid och energi att komma dit man ville. Idag kan man betydligt lättare byta erfarenheter med andra sportfiskare liksom få tag i rätt information. Risken med detta är att det skapar en kategori av sportfiskare som växer upp snabbt likt en solros för att efter några år plötsligt vissna.

Men oavsett vad man är för typ av människa så kan man finna oerhört mycket i sportfisket och det jag finner behöver inte vara detsamma som min kompis gör. För de som börjat fiska i unga år och fortsätter med det livet ut kan man ofta tala om att man sluter en cirkel. Man börjar med det enkla, kravlösa fisket för att sedan snöa in sig allt mer i komplicerade saker. Man specialiserar sig inom vissa området eller fastnar för någon viss art. Fisket blir mer och mer målinriktat, kanske man söker utmaning i att fånga så stora fiskar som möjligt eller börjar resa världen över för att testa på allt möjligt inom fisket. Så en dag på ålderns höst ledsnar man allt mer på detta ofta mer krävande fisket, man går tillbaka i sina gamla fotspår, till det mer enkla och kravlösa fisket och tillslut kanske man finner mer värde i att sitta vid en öppen eld och titta ut över vattnet och se vakande fiskar än att själv fiska. Skulle man lyckas nå ändå dit skall man nog vara nöjd.

Vad kan man då dra för slutsats kring detta? Jo inom sportfisket finns det en plats för alla. Oavsett ålder, kön och nationalitet. Fiske kan i vissa fall vara en dyr hobby men behöver inte alls bli det. Jämför man mot många andra hobbys ter sig sportfisket som en väldigt billig fritidssysselsättning. Som sportfiskare blir man ofta mer medveten om att vara rädd om naturen, du ser hur ekosystemen fungerar och värnar om djur och miljön. Kom ihåg det är aldrig för sent att börja fiska och ni som har barn, glöm inte att ta med dom också. Hade inte jag haft turen att få följa med min pappa och fiska som barn kanske jag inte hade suttit här idag och skrivit detta inlägg.

Årskrönika 2016 - Ett GÄDDra fiskeår

Överkalix Då var det dags att summera året som varit. Ett år som varit unikt på det sättet att jag bara satsat på en endaste art, nämligen gädda. Inför året kände jag att det var dags för en förändring i mitt fiske efter att under flera års tid fördelat fisketiden mellan flera olika arter, främst då gädda, gös, abborre och lake men även nått pass efter laxfisk, vitfisk samt en fjäll eller Norgeresa.

Suget efter ismete och gädda infann sig redan kring nyår. Ett sug som berodde på flera orsaker, dels att jag ismetat sparsamt under några år och nu ville jag testa lite nya platser som jag känt borde fungera. Köpet av en eldriven isborr gjorde inte saken sämre. Efter att gjort en planering som bestod av 10 talet fiskepass i några utvalda vatten så väntade jag tålmodigt till den 10 mars då jag skulle dra igång min lilla satsning.

Resultatet blev skrämmande bra med flertalet stora gäddor samt fina toppfiskar. Det blev bingo direkt i premiären och så fortsatte det ändå tills det sista fiskepasset då jag lyckades höja mitt rekord både vad det gäller vikt och längd.

Redan under premiärpasset hände det grejor. Dagens enda hugg resulterade i denna praktfisk. Mats Honkamaa tog hand om hugget och förvaltade det väl. Detta var Mats första ismetepass liksom första gädda på ismete. Saken gjorde det inte sämre då den slaktade hans förra PB som låg på 6,5 kg. En mycket rolig och minnesvärd fångst för oss bägge två. 12,84 kg - 122 cm.

Efter premiären ramlade det in ytterligare tre gäddor mellan 10 och 11 kilo och jag kände mig mer än nöjd. Fast samtidigt hoppas man ju alltid på den där stora, pricken över iett skall komma. Att den så gjorde det under mitt sista inplanerade gäddpass den 10 april var nästan för bra för att vara sant. Att få upp gäddan själv genom ett 200 mm hål och 70 cm is var inte det lättaste. Men tillslut kom den upp och när man insåg att gäddan var längre än gäddmattan så förstod jag att den kunde innebära ett nytt PB för mig. 12,93 kg - 124 cm.

Under det andra passet för året kom denna feta 110 cm fisk upp. Vikt: 10,05 kg.

 Här en kämpaglad gädda på 10,43 kg  och 113 cm. Togs i slutet av mars.

Ytterligare en solskensgädda som kom upp i början av april. 10,52 kg - 114 cm.

Tanken från årets början var att fiska gädda under en månad och sedan fiska resterande delen av isfiskesäsongen efter andra arter än gädda. När så fisket i öppet vatten började hade jag en del tankar att fiska öring och lax. Efter några veckors fiskuppehåll och tänkande kom jag till insikt att fasen jag kör gädda All Inn hela året. Fördelarna med att rikta på en enda art är flera. För det första kan man fokusera all energi i tanke, planering och handling på endast en art. Samtidigt blir det mindre meckande med olika typer av fiskeutrustning. När jag också känt att mitt fiskesug senaste åren gått i vågor kändes detta som en bra lösning.

Den nya planering bestod av en hel del fiskande från det att isarna gått fram till juli. Sedan tänkte jag testa nått helt nytt för mig, att ta ett break från allt fiske under högsommaren för att få sug och energi till höstfisket. Första två fiskepassen gick segt vilket inte är ovanligt denna tid. Men när jag så testade ett nytt vatten kom belöningen i form av några fina spinngäddor.

Stora spinngäddor hör inte till vanligheten för mig. Det mesta av mitt spinnfiske har jag lagt i mindre vatten där det brukar vara rätt långt mellan de stora. I år testade jag och Martin ett nytt liknande vatten som överraskade oss med flera fina gäddor. Två över 8 kilo och så denna 9,72 kg och 110 cm. 

Sedan rullade det bara på av farten och det kom fina gäddor i vart och varannat fiskpass. Som sig brukligt gjorde jag och Krister ett par trollingpass vilket resulterade i var sin större gädda. Det blev också en hel del vertikalfiske och redan i premiären kom en riktig praktfisk. Senare under sommaren fiskade jag en del med Bosse och då fortsatte fisket i samma anda med bla. tre gäddor mellan 9 och 10 kilo samt en på prick 10 kilo som Bosse fick. Detta var Bosses första 10 plussare efter att tidigare varit snubblande nära gränsen, men denna gång var vågen på hans sida.

Redan efter ca 15 minuter under första vertikalpasset i början av juni kom lite av en drömfisk upp. Jag har länge väntat på att få en fet stor gädda i riktigt bra kondis liksom en över 12 kg på vertikalfiske. Nu slog jag två flugor i en smäll! 113 cm och 12,49 kg.

Ytterligare en 12+ som kom upp under en tvådagars trolling satsning tillsammans med Krister. Förutom denna fisk fick Krister en fin gädda på 10,6 kg. 

När högsommarvärmen kom i början av juli kände jag mig rätt mätt med fisket och förutom ett par vertikalpass efter gös med Mårten blev det inget fiske under nästan två månader. När vattnet började kylas av i början av september var det så dags och redan under första passet kom en skaplig gädda. Höstfisket gick sedan segt för min del och det dröjde ändå tills det sista fiskepasset i mitten av oktober innan det var dags för nästa stora fisk, en gädda som fick bli en perfekt avslutning på en lyckad fiskesäsong.

Under säsongens sista pass kom denna 120 cm långa och 10,32 kg tunga gädda upp. En fiskdag som bjöd på ett riktigt bra fiske med ytterligare flera gäddor mellan 6 och 9 kilo.

Om vi summerar höstfisket så blev det ändå rätt skapligt. Jag och Krister hade som vanligt en del planer där vi genomförde några av dessa. Resultatet blev var sin gädda över 10 kilo vilket får anses som godkänt. Om isfisket och försommarfisket var välplanerat så blev höstfisket inte riktigt detsamma. Jag fiskade med många olika fiskekompisar och testade flertalet för mig nya vatten. Som vanligt är det slående hur medelvikten på gäddorna stiger ju kallare vattnet blir. Gäddor i storlekarna 5-7 kilo kom upp under de flesta fiskpassen medan de större var rätt få till antalet.

Skall jag fösöka göra en bedöming över året så känner jag mig mer än nöjd. Gäddfisket har aldrig gått så här bra både vad det gäller antalet stora fiskar (10+ kg) samt riktigt stora (12 kg+). Men att det skulle gå så här pass bra hade jag nog inte riktigt vågat hoppas på. Framför allt toppfiskarna är jag sjukt nöjd över och det faktum att jag tagit gäddor över 12 kilo på tre olika metoder.

LISTA STORLEK TOPP 10

*12,930 KG – 124 CM            Ismete, mört            2016-04-11

  12,490 KG – 113 CM            Vertikal, jigg           2016-06-06

  12,400 KG – 118 CM            Trolling, wobbler    2016-06-12

  10,520 KG – 114 CM            Ismete, mört            2016-04-10

  10,430 KG – 113 CM            Ismete, mört            2016-03-27

  10.320 KG – 120 CM           Trolling, softbait      2016-10-20

  10,050 KG – 110 CM            Ismete, abborre       2016-03-14

    9,800 KG                             Vertikal, jigg           2016-07-10

    9,720 KG – 110 CM            Spinn, jigg              2016-05-30

    9,350 KG Vertikal,               jigg                         2016-06-27

Snittvikt: 10,8 kg

 

LISTA STORLEK (Mina fiskekompisar)

*12,84 KG – 122 CM        Ismete, mört                   2016-03-12        Mats H

  10,96 KG – 114 CM          Trolling, softbait          2016-09-22        Krister W

  10,60 KG                           Trolling, wobbler         2016-06-12        Krister W

*10,00 KG – 115 CM        Vertikal, jigg                  2016-06-24        Bosse J

* PB - (personbästa)

Krister Wallmark med en fin höstgädda 10,96 kg -114 cm. Trollingfiske var metoden för dagen.

Miekoträffen i oktober bjöd på spännande fiske. Största gäddan vägde en bit över 10 kg och togs av Henrik Rånman som fiskade ihop med Markus Teilus.

Bosse med sin första 10+ som togs på självaste midsommarafton!

Samtidigt inser jag nu hur mycket lättare det är att bara fiska riktat efter en enda art. Några av fördelarna har jag redan varit inne på men finns fler än så. Fiskar man efter flera arter så innebär det rätt ofta att de heta fiskeperioderna infaller samtidigt och då får man prioritera vilken art man skall fiska efter. Många gånger har man tvingats att välja bort en art vilket givetvis försämrar chanserna till att lyckas. Svårigheten men samtidigt en av utmaningarna att fiska brett är just detta att lägga sina pass rätt. För att fiska på detta sätt krävs mycket tid och planering och där känner jag att man fiskar för lite idagsläget samt att fisksuget inte heller är konstant för att det är värt att satsa på allt för många olika arter. Kanske är det också så att man sätter upp allt högre personliga mål med tiden vilket har sina nackdelar.

Det jag försöker göra numera är att inte fiska för mycket utan att potionera ut mina fiskepass när fiskesuget finns och helst i samband med de heta perioderna. I år tycker jag att detta har klaffat perfekt, utan att fiska allt för mycket har resultatet blivit bra. Ser jag tillbaka till 2015 så kände jag mig inte riktigt nöjd då det blev lite hackat och malet av mitt fiske. Dålig planering på många sätt och vis och när jag väl fiskade så fanns inte det rätta suget.

Nu tänkte jag lyfta fram några fiskepolare på olika sätt. Jag väljer att ta de tre jag fiskat mest med i år förutom min klubbkompis Krister Wallmark. Krister har jag redan skrivit om flertalet gånger så nu får det bli några andra istället.

Markus Teilus – Markus är en förebild för mig i flera avseenden. Han har ett konstant driv för sportfisket året om och han fiskar så ofta som tillfället bjuds. När andra ställer in sitt fiske pga regn, kyla, blåst eller bekvämlighet så kör han på. Vi kan här tala om en välsmord fiskmaskin som har förmågan att tänka i rätt banor, fiska rätt och inte minst lägga ner en massa tid. Det som även imponerar är Markus förmåga att tänka till innan han åker ut och fiskar. Känns också som att han suger in den information han får från andra och väver in detta med egna teorier. Många framför allt yngre hungriga fiskare bara kör på utan att tänka och då blir resultaten inte i närheten av vad det skulle kunna bli. Dessutom fiskar Markus efter väldigt många olika arter liksom flertalet metoder och då krävs det ett väldigt bred kunnande som Markus bevisligen besitter. Ibland kan jag nästan bli smått avundsjuk på Markus när det gäller hans konstanta energi och driv för fisket, hade gärna fått en liten dos av detta då och då.

Mats Honkamaa – Mats har fiskat rätt mycket i sina dagar men inte direkt riktat efter stor fisk tidigare. Men han har mycket av det som krävs enligt min mening. Jag ser flera likheter med honom och mig själv innan jag beslutade mig för att satsa hårdare på predatorfisket med inriktning på stor fisk. Han har drivet, tänker i rätt banor och besitter en hel del kunskap i teorin. I år kom så en riktig praktfisk i form av gäddan på 12,84 kg och jag har en känsla av att det kommer fler stora fiskar i framtiden

Bosse – Bosse har jag nu fiskat med i några år och vi har tillsammans betat av ett koppel av vatten. Mestadels har vi ägnat åt oss vertikalfiske. Från början mest efter gös men även abborre och gädda. Senaste två åren har vi lagt mer tid på gädda och mindre på gös och abborre. Bosse har snabbt utvecklats i sitt fiske och ett kvitto på detta är att han nu tagit flera riktigt fina fiskar. Eller vad sägs om gädda över 10 kg, abborre 1,3 kg och gös 4,5 kg.

Jag vill även tacka alla andra duktiga sportfiskare jag fiskat med under året och det är en hel del.

S-O Larsson, Patrik Johansson, Albin Martinsson, Pier Rynbäck, Johnny Storelv, Henrik Rånman, Håkan Westerlund, Martin Stoven, Ronny, Mårten Sandkvist, Kristoffer Jonsson.

Skall även passa på att önska alla som följer min blogg ett riktigt GOTT NYTT ÅR och hoppas på ett spännande och framgångsrikt fiske 2017.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar