Bodenfödda Google-chefen var en av deltagarna i framtidskommissionens öppna lunchmöte i Luleå på onsdagen. Honkamaa talade om utvecklingen på internet som går snabbt.

-  Förut kunde ett företag ha ett skyltfönster på Drottninggatan i Boden, nu kan de nå hur många människor som helst via internet. Det spelar inte längre någon roll var ett företag är placerat.

Hemsida nödvändigt
Honkamaa talde om det faktum att vart femte företag inte finns på internet. Hon säger att orsaken är att företagarna inte inser betydelsen av internet. I det sammanhanget talade om nödvändigheten att ha en hemsida- allt för att presumtiva kunder ska upptäcka företaget och dess produkter.

Artikelbild

| FRAMTIDSKOMMISSIONEN. Hur möter företag och samhälle dagens snabba utveckling? Det diskuterade Stina Honkamaa, Sverigechef för Google och LKAB-chefen Lars-Eric Aaro.

I det sammanget talade hon om ett företag i Motala. Företaget, som tillverkar skovlar och snöslungor, hade lyckats bra med försäljning i Sverige. Men företagets expansion hade stannat upp. Då skapades en hemsida.

Det gjordes samtidigt som flera flygplatser i Storbritannien drabbades av problem med snöröjning.

-  Tack vare hemsidan fick Motalaföretaget beställning på snöskovlar och snöslungor från flera brittiska flygplatser. Enligt företagets chef hade man inte fått dessa beställningar utan internet och heller inte utvecklats till ett exportföretag.

Gratistjänster
Honkamaa talade också om flera gratistjänster som företag kan använda sig av för att utvecklas. I det sammanhanget talade hon bland annat om videokonferenssystem.

Vid framtidskommissionens möte i Luleå deltog också TCO-chefen Eva Nordmark. Hon talde om de perspektiv hon har som företrädare för 1,2 miljoner medlemmar. Där ingår krav på arbetsmarknaden som bra arbetsvillkor och bra löner.

Hon talade också om att "pressa tillbaka arbetslösheten" genom olika åtgärder. Där ingår krav på att de ungdomar som misslyckats i skolan ska ha rätt att läsa upp betyg så att de får gymnasiekompetens.

- Vi ska också se till att få ledarskap i världsklass som kan släppa loss människors potentiella innovation.