Coronapandemin har lärt oss mycket om oss själva och vårt samhälle. Om gemenskap, solidaritet och inte minst om vad som behövs för att stärka samhället ytterligare. Pandemin satte ljuset på behoven inom välfärden och i våra trygghetssystem. Det blev uppenbart för fler att sjukförsäkringen inte gav det stöd som är den är tänkt att ge.
Många blev upprörda över hur vårdpersonal och andra som stått i frontlinjen och blivit svårt sjuka i covid kastades ut ur sjukförsäkringen redan efter ett halvårs sjukskrivning. Hur de var hänvisade till att söka jobb som inte existerade. Det är något vi länge velat åtgärda, men coronan och dess konsekvenser gjorde att fler politiska partier insåg problemet och att det äntligen var möjligt att driva igenom förändringar för att öka tryggheten.
Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under året genomfört flera viktiga steg för en tryggare och mer begriplig sjukförsäkring. Fler får behålla sin sjukpenning efter 180 dagars sjukskrivning och Försäkringskassan ska inte längre kunna hänvisa människor till jobb som inte finns. Regeringen har förtydligat till Försäkringskassan att sjukpenningtalet inte ska minskas genom utförsäkringar.
I regeringens budgetförslag för nästa år finns ytterligare insatser för att stärka skyddet för den som är långvarigt sjuk. Det ska bli möjligt att behålla sjukpenningen även efter dag 365 om det är tydligt att man kan återgå till sitt arbete innan 550 dagar i sjukskrivningen.
Den som blir sjuk ska inte bli fattig. Därför föreslår vi också en höjning av taket för sjukpenningen. Det innebär att de 143 000 kvinnor och 103 000 män som berörs av det höjda taket kommer få en höjd sjukpenning med i snitt 9 200 kronor per år. Det ger fler familjer en tryggare vardag även om livet tar en oväntad vändning.
De förändringar vi vill genomföra får även effekter i Norrbotten där 7 600 personer kommer att få mer pengar i plånboken när den orättvisa skatteklyftan plockas bort. När garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen höjs kommer 2 400 norrbottningar att få mer pengar och 4400 personer kommer att få mer pengar i plånboken när taket i sjukpenningen höjs.
Målet är tydligt, alla som kan jobba ska jobba. Den som blir sjuk ska ha stöd att komma tillbaka i arbete och ekonomisk trygghet under tiden tillbaka. När du är som svagast ska samhällets stöd vara som starkast.