Många företag är i behov av nyanställningar, men drar sig från att anställa på grund av krångliga regler och höga omkostnader. En av dessa omkostnader är arbetsgivaravgifterna. De ligger i dag på omkring 31 procent av bruttolönen och utgör ett stort hinder för företagens vilja att nyanställa. Under Alliansens tid vid makten sänktes arbetsgivaravgifterna för unga, vilket underlättade för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. När Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog över regeringsmakten togs denna möjlighet bort.
Finansminister Magdalena Andersson (S) verkar dock slutligen ha insett att arbetsgivaravgifterna faktiskt utgör ett stort problem för många småföretag. Regeringen ser behov av att fler enmansföretag ges möjlighet att växa och vill därför sänka arbetsgivaravgiften till drygt tio procent för den första person som anställs. Arbetsgivaren ska endast vara skyldig att betala in ålderspensionsavgiften. Det är ett mycket välkommet förslag. Att många enskilda firmor kan anställa sin första medarbetare skulle få en stor effekt på sysselsättningen i Sverige.
Regeringens satsning på småföretag kommer dock endast att gälla enskilda firmor, inte aktiebolag. Att regeringens satsar på just enskilda firmor är dock inte förvånande. Endast fem procent av enskilda firmor har en anställd eller fler. Att införa samma lättnader för övriga bolagsformer anses antagligen för dyrt av finansministern.
Ett sådant förhållningssätt är varken klokt eller rättvist. Satsningar som gynnar företagare är extremt kostnadseffektiva jämfört med satsningar inom andra budgetområden, där mångmiljardbelopp fördelas utan närmare uppföljning eller krav på resultat. Det är trots allt företagen som ligger till grund för det välstånd som finansministern har ansvaret att fördela till Sveriges befolkning.
När regeringen äntligen gör någonting för företagen är det trist att se det begränsas till en halvmesyr. De allra flesta småföretagare har svårt att nyanställa, oavsett i vilken bolagsform de bedriver sin verksamhet.
Adam Rydström, Företagarombudsmannen, Den Nya Välfärden
Mattias Holmström, Kommunikationsansvarig, Den Nya Välfärden