Alla kommuner behöver ha en egen familjecentral

Alla pratar om att hela samhället måste samverka för ett bättre förebyggande arbete, skriver debattören.

Linda Frohm (M), Regionråd i opposition.

Linda Frohm (M), Regionråd i opposition.

Foto: Fotograf Elisabeth Gustavsson STARK foto och design

Debatt2025-03-05 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår moderatledda regering leder detta arbete och i stora delar av Sverige sker en oerhört positiv utveckling. Fokuset skiftar från att slänga pengar på problemen till att se över hur vi kan samarbeta för att arbeta effektivare och nå gemensamma mål. Bland annat ligger ett stort fokus på att stötta barn och deras föräldrar. Där är familjecentraler en avgörande del men tyvärr ligger Norrbotten oerhört långt efter avseende dessa. Det vill vi moderater ändra på.

Vi som bor i Norrbotten är i det tacksamma läget att vi har oerhört engagerade, kompetenta medarbetare i såväl kommunerna som i regionen och inom sina områden gör ett fantastiskt arbete. Samtidigt är vi många som vet att det uppstår problem så fort olika verksamheter eller delar av verksamheter ska samverka. Inte minst sker detta vid överlämning, med ökade väntetider och arbetsbelastning som följd. Det ska inte vara så att exempelvis överlämning av en patient ska medföra onödig väntan eller problem för personalen. Här behöver Region Norrbotten arbeta avsevärt mycket bättre och en sådan förändring börjar hos ledningen.

Vi som politiker har en plikt att ge regionens medarbetare så goda förutsättningar som möjligt. Känner vi till bättre sätt att organisera saker på ska det också införas i Norrbotten. Detta gäller även om vi känner till sätt att förbättra personalens arbetsmiljö. Ett exempel är tillitsbaserad styrning och ledning som genomfördes av oss moderater under föregående mandatperiod. Ett annat exempel är de välbehövliga satsningar på arbetsvillkor och arbetsmiljö som görs under denna mandatperiod som vi helhjärtat stöttar.

Dock är det inte alltid så att de styrande i alla lägen genomför nödvändiga förändringar trots att det hade inneburit stora förbättringar. Detta är fallet med familjecentralerna. Sammanfattat innebär dessa att man har barn- och mödravård, öppen förskola och förebyggande socialtjänst i samma lokaler. Det kräver en aktiv och nära samverkan mellan regionen och kommunerna. På så sätt tillgängliggör man det stöd i form av förebyggande insatser som familjecentralerna erbjuder. Detta gäller även utrikesfödda som genom öppen förskola får en enklare väg in till detta stöd, vilket i sin tur bidrar till arbetet med integration. 

Redan förra mandatperioden pekade vi moderater i Region Norrbotten ut familjecentralerna som en viktig satsning och att det behövs fler. Det finns endast tre i hela vårt län vilket skiljer oss från stora delar av Sverige där familjecentraler ofta finns i betydligt större omfattning. Därför planerade vi att utöka antalet familjecentraler i Norrbotten när vi styrde men detta försenades av coronapandemin. Regeringen har tydligt pekat ut familjecentralerna som en grundförutsättning för det förebyggande arbetet kopplat till barn och föräldrar men även i arbetet med integration och det brottsförebyggande arbetet. De erbjuder och tillgängliggör tidiga förebyggande insatser som gör skillnad. 

Våra tidigare beslut om fler familjecentraler har inte tagits efter av den S-ledda regionledningen. Vi har belyst fördelarna med dessa men de har ändå valt att inte göra något. Detta är vi extremt kritiska till. Nu föreslår vi moderater till regionfullmäktige att man ska samverka med kommunerna för att införa familjecentraler i alla Norrbottens kommuner.