Jordbruket massutrotar insekter

DEBATT2019-03-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många av världens insektsarter är akut utrotningshotade eftersom insekternas livsmiljöer trängs undan av enorma foderodlingar och ett allt intensivare jordbruk. Vår framtida förmåga att producera livsmedel hotas. Regeringen bör därför ställa sig bakom ett nationellt mål om att halvera köttkonsumtionen till 2030, som många miljöorganisationer föreslår.

Enligt den nya globala vetenskapliga granskningen “Worldwide decline of the entomofauna”, publicerad i Biological Conservation, är tillståndet för världens bestånd av insekter oerhört allvarligt. Mer än 40 procent av insektsarterna är hotade och utrotningshastigheten är åtta gånger snabbare än för däggdjur, fåglar och reptiler. Den totala biomassan av insekter minskar med ungefär 2,5 procent per år, vilket pekar på att de flesta insekter försvinner inom ett sekel.

Enligt FN upptar djurhållningen, betesmark och foderodling, 70 procent av världens jordbruksmark. Dessutom ökar den globala köttkonsumtionen mycket snabbt. Det vilda djurlivet trängs undan. Studien The Biomass Distribution on Earth, publicerad i National Academy of Sciences, visar att 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av boskapsdjur och människor.

WWF:s rapport “Living Planet report 2018” visar att två tredjedelar av världens bestånd av däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur riskerar att försvinna om några få år. Forskarnätverket Global Footprint Network rankar Sverige som världens 14:e värsta miljöbov sett till ekologiskt fotavtryck. Idag lever genomsnittsmänniskan som om vi hade 1,7 jordklot men skulle alla leva som vi i Sverige krävs det 4 jordklot.

Jordbrukets animaliefokus driver massutrotning av insekter och andra vilda djur. Vi rör oss snabbt mot en ekologisk katastrof av enorma proportioner om vi inte snabbt lyckas växla över till ett växtbaserat jordbruk.

Förra året uppmanades regeringen av Medveten Konsumtion, Svensk mat- och miljöinformation, Greenpeace Sverige, Djurens Rätt, PUSH Sverige och tankesmedjan Fores att sätta ett nationellt mål om en halvering av köttkonsumtionen i Sverige till 2030 och att ta fram en konkret handlingsplan för hur det målet ska nås. Det är en högst rimlig åtgärd som regeringen bör förverkliga om den menar allvar med sina höga miljöambitioner.

Jonas Paulsson,

Köttfri måndag

Läs mer om