Kristdemokraterna vilseleder om regionens vård

KD frågar sig vad som händer med vården. Svaret är att vi arbetar för att patienter ska få god och smidigare vård på rätt nivå, skriver debattörerna.

Camilla Friberg (S) svarar tillsammans med sina regionrådskollegor på kritiken från Kristdemokraterna.

Camilla Friberg (S) svarar tillsammans med sina regionrådskollegor på kritiken från Kristdemokraterna.

Foto: Klas Hallvarez

Debatt2025-05-16 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi arbetar även för att öka antalet vårdplatser, ta vården närmare individen, och införa ny teknik och arbetssätt som gör vården tillgänglig för fler norrbottningar. 

Men i KD:s debattartikel målas en skräckbild upp – en bild som bygger på vilseledande siffror och felaktiga påståenden. Det är dock viktigt att vi för en saklig debatt som håller sig till fakta. 

Realiteten är att Norrbotten har en åldrande befolkning med större vårdbehov, och färre i arbetsför ålder för att möta behoven. Samtidigt får vi, i motsats till vad KD påstår, mindre nationella medel. Bland annat minskar sektorsbidraget för sjukvården från 240 till 53 miljoner kronor bara i år. Därför måste vi hitta nya arbetssätt och tekniska lösningar. 

Genom tidiga insatser och fler öppna vårdformer kan vi minska antalet långa inläggningar. Därmed minskar vi också infektionsrisken bland sköra äldre och multisjuka patienter, och förbättrar tillgängligheten för de som har störst behov, samtidigt som vi hushåller med våra resurser. 

Det specialistpsykiatriska omvårdnadsteamet – eller SPOT – i Piteå är ett exempel på mobila team som utför psykiatrisk vård i hemmiljön. Regelbundna hembesök och tidiga insatser skapar större trygghet, och införandet av SPOT har minskat behovet av slutenvård i Piteå älvdal med 63 procent jämfört med 2021 – 2023, vilket gör det möjligt för patienter att leva mer självständigt.

SPOT erbjuder patienter med psykisk ohälsa en flexibel vård anpassad till deras livssituation, vilket en traditionell slutenvård sällan kan erbjuda. Ändå svartmålar KD denna vårdform. Det är inte bara oansvarigt, utan signalerar också bristande hänsyn för såväl patienter som våra medarbetare. 

En annan viktig åtgärd för att bättre tillvarata våra resurser är att göra patientens väg genom vården så smidig som möjligt, vilket är vad den nya driftsorganisationen syftar till. Genom att slå samman fem divisioner till tre jämnstora divisioner, där liknande verksamheter samlas, skapas förutsättningar för bättre samarbete och smidigare övergångar mellan olika vårdnivåer. 

Antingen har KD inte förstått vad den nya driftsorganisationen innebär, eller så väljer man avsiktligen att vilseleda. Det låter vi stå osagt. Men i deras artikel blandar de ihop lednings- och verksamhetsnivåer och framställer det som att barnmedicin hamnar i en “egen division”. 

I verkligheten är barnmedicin och habilitering fortsatt en del av Länssjukvård 1. Bup organiseras nu med vuxenpsykiatrin i Division Nära för att möta psykisk ohälsa i alla åldrar vilket skapar en trygg övergång för tonåringar och unga vuxna i behov av specialistpsykiatri, där de annars riskerar att fastna i stuprör mellan BUP och vuxenpsykiatrin. 

Ja, vi behöver fler vårdplatser, ja, vi behöver kortare väntetider och ja, vi måste utföra fler operationer på hemmaplan. Vi har därför sedan årsskiftet öppnat fler vårdplatser i Sunderbyn. Kirurgavdelningarna har öppnat tolv extra platser, ortopeden sex platser, och psykiatrin åtta. 

Utöver det har centraloperation i Sunderbyn öppnat ytterligare en sal, ögonmottagningen opererar på två salar mot tidigare en. Gällivare opererar på en extra sal måndag-onsdag, och i juni är Kalix redo att operera dagkirurgi på två salar. 

Det är vad som händer med vården i Region Norrbotten.