Kvinnor och tjejer som är utsatta för mäns och killars våld kan även i fortsättningen få stöd i en kvinnojour även om jouren inte har ett skyddat boende. Kvinnojourerna har räddat kvinnor och barn från våldsamma män i över 40 års tid. Ett arbete som till största delen görs ideellt. Drivkraften för kvinno- och tjejjourerna är och har alltid varit att ge stöd till tjejer, kvinnor och barn.
1 april 2024 trädde en lag ikraft om att det krävs tillstånd från IVO på Socialstyrelsen för att driva ett skyddat boende med särskilda krav på skalskydd för säkerhet med bland annat lås och larm. Det ställs krav på att ha personal dygnet runt och att ha en anställd föreståndare med särskilda utbildningskrav samt en styrelse med ledamöter, också med särskilda utbildningskrav. Ideella jourkvinnor räknas inte in i verksamheten utan endast anställda med socionomutbildning eller likvärdig. Det blir en hög tröskel för kvinnor att få en placering i ett skyddat boende. Kvinnojourerna skulle bli en förlängd arm till en myndighet, socialtjänsten, med IVO som utövar tillsyn.
Då kvinnojourernas självständighet är viktig samtidigt som det blir svårt att driva ett skyddat boende med de krav som ställs på verksamheten enligt lagen har jourerna inte ansökt om tillstånd att driva skyddat boende. Kvinnojourernas skyddade boenden var tidigare något helt annat än vad lagen nu föreskriver.
Kvinnojourerna i länsföreningen som har ett boende tar i dag emot tjejer, kvinnor och medföljande barn som inte har behov av skyddat boende. De får stöd och en fristad för att komma bort från våldet från en förövare som de levt tillsammans med. Jourerna har skyldighet att meddela till socialtjänsten om kvinnan har medföljande barn.
De allra flesta kvinnor som vi möter i kvinnojourerna har inte behov av skydd i form av omfattande säkerhetsåtgärder utan av att få en fristad för att komma bort från våldet. De kvinnor som är hotade och förföljda har naturligtvis behov av skydd och därmed rätt till att få en placering enligt Socialtjänstlagen i ett skyddat boende, vilket Socialnämnden beslutar om.
Kvinnojourer med boenden finns i dagsläget i Luleå, Kalix, Haparanda, Piteå och Kiruna. De finns för tjejer, kvinnor och medföljande barn som är utsatta för mäns och killars våld.
Tveka inte att ta kontakt!