Men så har det inte blivit, rekordfå har sökt kommunens feriejobb. Varför är det så? Jo, lönen är fortfarande förhållandevis låg mot privata alternativ, men det viktigaste är nog ändå hur kommunen tar hand om sina unga anställda.
Arbetsuppgifterna kan, av en del, kännas tråkiga och monotona. Men så är det med instegsjobb, det ska vara enkla så alla klarar av dem. Problemet uppstår när kommunen inte tar hand om sina feriejobbare efter att anställningen tar slut.
Kommunen behöver visa att ungdomarna har möjlighet att komma tillbaka, kanske få ett extrajobb eller se möjligheter till anställning efter en färdig gymnasiegång. Detta finns i princip på alla andra arbetsplatser som erbjuder ungdomar sommarjobb. Gör man ett bra jobb så kan man söka sig in och börja extrajobba på helger eller lediga dagar. Här tappar kommunen många ungdomar.
Detta resulterar inte bara i brist på feriearbetande ungdomar, utan också framtida anställda i kommunen. För 2021 motionerade Kristdemokraterna i kommunfullmäktige om att införa extrajobb för ungdomar på kommunens äldreboenden. Detta avslogs med motiveringen att det behövs handledare till dessa extraarbetande ungdomar. Det är förstås rimligt att ha handledare till ungdomarna, men i stället för att de ska vara övervakade en och en hela tiden måste kommunen kunna anpassa arbetsuppgifterna på samma sätt som när det är sommarjobbare på äldreboendena i kommunen.
Sammanfattningsvis bör kommunen agera för att öka efterfrågan på de kommunala jobben. Går det inte att höja lönen mer så måste andra fördelar ges, som till exempel möjlighet till fortsatt extrajobb efter sommaren. Detta i sin tur kanske skulle underlätta rekryteringen till fasta anställningar inom exempelvis socialförvaltningen.