Luleå ska vara en kommun för alla

Luleå lyckas ganska bra med integrationen, skriver Lenita Ericson, kommunalråd, och Daniel Smirat, kommunfullmäktiges förste vice ordförande.

Luleå lyckas ganska bra med integrationen, skriver Lenita Ericson, kommunalråd, och Daniel Smirat, kommunfullmäktiges förste vice ordförande.

Foto: Andreas Wälitalo

Debatt2019-08-28 11:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inflyttning berikar. På så många sätt. Skatteunderlaget växer. Nya möten uppstår där nya tankar och kreativitet skapas. Ju fler vi är, desto fler är vi som kan jobba i alla de sektorer som behövs för ett livskraftigt samhälle. Att inflyttning är något vi bejakar och tycker är positivt är för oss en självklarhet. Ibland kommer människor hit för att de flyr krig och förtryck, ibland kommer de hit för att de vill söka sig ett nytt liv utanför storstadens hets, ibland kommer de hit för att det är här det där spännande jobbet finns som man drömt om.

Ett jämlikt Luleå förutsätter en välfungerad integration och inkludering där människor ges de bästa verktygen för att bli en del av samhället. Trots att Luleå ligger i framkant gällande integration återstår en hel del att göra. Det måste bli lättare att skaffa sig en bostad, komma in på arbetsmarknaden och forma sin framtid. Detta förutsätter också en välkommande attityd där människors bakgrunder och erfarenheter ses som tillgång. Vi vet att rasism och diskriminering existerar och hindrar människor från att etablera sig i vårt samhälle. För att stå upp för alla människors lika värde har vi i Luleå nolltolerans mot rasism och diskriminering.

En bra etablering handlar också om att se att nyanlända inte är en homogen grupp utan är individer med olika kompetenser och förutsättningar. Därför måste vi bli bättre på att anpassa resurserna efter människors olika behov. Kommunens mål är att 80 procent av de nyanlända Luleåborna stannar kvar i kommunen efter etableringstiden. Detta ser ut att uppnås med råge, tack vore den starka arbetsmarknaden i Luleå. Samverkan mellan kommunen, näringslivet och akademin är centralt för lyckad etablering.

Under första kvartalet 2019 har 54 procent av de nyanlända börjat jobba eller påbörjat studier efter etableringstiden. Motsvarande siffra för riket är 47,7 procent.

Samtidigt är skillnaden stor mellan kvinnor och män, därför måste arbetet med särskilda insatser för en mer jämställd etablering intensifieras. Luleå har låg boendesegregation jämfört med andra kommuner. Det är vi stolta över. Samtidigt ser vi hur skolsegregationen ökar, delvis på grund av det fria skolvalet. Därför måste skolans kompensatoriska uppdrag bli bättre för att utjämna skillnader.

I vårt jämlika Luleå ska alla inkluderas och få möjligheter till ett gott liv.

Lenita Ericson

kommunalråd

Daniel Smirat

kommunfullmäktiges förste vice ordförande

Läs mer om