Berörd nämnd har misslyckats med att fatta ett informerat beslut, helt enkelt för att förutsättningarna för det saknats.
Gymnasieplatserna i Luleå har fastställts, tyvärr under förutsättningar som närmast omöjliggjort opposition. Politiker ska fatta informerade beslut och ska utifrån detta sedan kunna ta ansvar för besluten. Denna gång fick vi handlingarna 20 timmar innan beslutet och kunde inte med gott samvete bifalla. Vi fick samtidigt höra att det inte kunde skjutas upp utan att kraftigt belasta personalen. S-styret håller med om bristerna i processen och har i sin svarsartikel till Kuriren meddelat att mer förberedelsetid ska ges framöver. Dock kritiserar de den borgerliga oppositionen för avsaknad av egna förslag, även om de håller med om att det saknats förberedelsetid. De hänvisar till mötesprotokollen men nämner inte tillhörande text där vårt resonemang och hur vi hade velat göra annorlunda framgår. Vidare försvarar de processen med argumentet att det sett likadant ut i tio år, som att det skulle vara ett försvar att man gjort fel i tio år.
De fortsätter och försöker lägga ansvaret för Bodens och Kalix processer på oss men glömmer att det är deras partikamrater som styr även där, inte vi moderater. Förvisso är det värt visst beröm att de erkänner att deras partikamrater har en bristfällig process men vi tror inte det var avsikten med argumentet. Avslutningsvis lyfter de regeringens politik när vi alltså diskuterar deras beslut i Luleå. Stora delar av deras utläggning går ut på att peka på andra eller på att försvara en process de själva erkänner är bristfällig. Vi ser detta som bristande ansvarstagande. Om man påstår sig leda en kommun borde man iallafall ge sken av ledarskap.
Vilket för oss in på estetprogrammets teaterinriktning. Kulturen är avgörande för Luleås utveckling och kompetensförsörjningen är en del av kommunens kärnuppdrag. Det rimmar illa med alla stora ord om vikten av kultur att man då väljer att sluta kompetensförsörja teaterbranschen. S nämner kulturgarantin och Moderaternas motstånd mot att införa denna på gymnasienivå för att påvisa att vi skulle vara fiender till kulturen. Återigen väljer man att utelämna vår motivering, gymnasiet står under stor belastning på grund av införandet av ett nytt betygssystem, stora lokalförändringar, dålig studiero och bristande förkunskaper hos eleverna. Behoven är stora. Vi pekade på att kulturgarantin, som har många brister i sin utformning, är en felprioritering då pengarna borde gå till att stötta upp kärnverksamheten. Det hade även kunnat finansiera åtgärder för att öka söktrycket på estetprogrammets teaterinriktning.
Vi förstår att det blir obekvämt för S, V och MP när vi moderater informerar Luleås medborgare om deras beslut. Men det ska de kunna stå för. Luleborna förtjänar ett styre som tar kulturen på allvar, ett moderatlett borgerligt styre. Vi uppmanar dem att ta ansvar men också att de ska ändra sig kring nollintaget. Historien visar att det lägger grunden för framtida nedläggning!