Pandemin var startskottet för en lÄgkonjunktur, mÄnga svenskar valde att handla vid grÀnsen till Finland för att de trodde att det skulle vara ekonomiskt gynnsamt. Men i slutÀndan blev det inte billigare dÄ svenska kronan och europeiska euron skilde sig sÄ mycket vÀrdemÀssigt.
För svenska smÄföretag nÀra grÀnsen med stora transaktioner vid import och export av varor kan kostnaden vid valutavÀxling blir prissÀttningen helt oförutsÀgbar. Det leder till minskade möjligheter för smÄ företag att kunna konkurrera med större företag. Euron Àr i dagslÀget förknippat med lÀgre rÀntor i jÀmförelse med kronan vilket ger större möjligheter för att lÄna pengar för expansion. Dessutom bidrar en valuta som Àr styrd av den europeiska centralbankens enhetliga penningpolitik till en mer stabil valuta som inte Àr lika lÀttpÄverkad av ekonomiska chocker.
Om vi inte inför euron riskerar smÄföretag att konkurreras ut för att den svenska staten valt att inte ge den en Àrlig chans pÄ marknaden. DÄ riskerar det att bli en monopolliknande verklighet pÄ produkter med minskad kvalitet och höjda priser till följd av fÄ aktörer pÄ marknaden.
Att kronan Àr sÄ svag avspeglas i vÄr vardag, nÀr du gÄr till matbutiken, handlar online, etcetera. I Sverige har vi en lÄg sjÀlvförsörjningsgrad pÄ livsmedel, den ligger idag pÄ endast 50 procent. Vilket gör att vi hamnar i en beroendestÀllning gentemot mÄnga andra lÀnder, bÄde i och utanför EU. Förutom den ekonomiska förlusten kan vi i dessa oroliga tider tvingas sÀlja Sveriges framtida vÀlstÄnd.
Ett grundfundament i det europeiska samarbetet var den inre marknaden, syftet var att skapa ett gemensamt handelsberoende för att bevara freden. Ur ett sÀkerhetsperspektiv Àr det viktigt att införa ekonomiskt samarbete och integration kommer att vara avgörande för att vi i Europa ska kunna stÄ emot Ryssland och Kina. Europa mÄste fÄ de ekonomiska muskler som krÀvs för att tampas med aggressiva diktaturer. Det Àr hög tid att Sverige bidrar till denna förmÄga fullt ut. Stora delar av vÀrlden var lÀnge beroende av rysk naturgas. Av all gasimport till EU var 40 procent frÄn Ryssland Är 2021. à r 2023 minskade denna siffra till Ätta procent. För att stötta Ukraina behöver EU skÀrpa sanktionerna gentemot Ryssland. Sverige ska vara en drivande part i att stötta Ukraina. För att vara detta behöver vi byta till euron.