Rättsosäkerheten kring körkort måste få ett slut

Människor får sina körkort indragna trots att de inte begått något brott. Många har förlorat jobbet, försörjningen och tryggheten, skriver debattörerna.

Zara Leghissa (S) skriver tillsammans med partiets trafikpolitiska talesperson Aylin Nouri om Transportstyrelsens nyttjande av PEth-tester för att dra in körkort.

Zara Leghissa (S) skriver tillsammans med partiets trafikpolitiska talesperson Aylin Nouri om Transportstyrelsens nyttjande av PEth-tester för att dra in körkort.

Foto: Sanna Eriksson/Pressbild

Debatt2025-05-21 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bakgrunden är att Transportstyrelsen har lutat sig mot PEth-tester – blodprover som mäter om en person konsumerat alkohol. Men testet visar endast ett snittvärde bakåt i tiden. Det visar inte om personen varit påverkad i trafiken.

Trots det har PEth-testet fått avgöra människors framtid. Vi har sett fall där personer som skött sitt arbete prickfritt blivit av med körkortet – och därmed möjligheten att försörja sig – utan att ha gjort något olagligt. Ett exempel är Linn Gustafsson, ambulansförare, som varje dag blåst i alkolås på jobbet innan hon satt sig bakom ratten, ändå blev hon av med körkortet och sitt jobb, baserat på tester som flera experter dömer ut som otillräckliga.

Människors liv har slagits i spillror – inte för att de utgjort en fara i trafiken, utan för att myndigheter använt ett osäkert test på ett osäkert sätt.

Det här handlar inte om att försvaga trafiksäkerheten. Det är viktigt att poängtera att PEth-tester är ett bra verktyg inom vården för att upptäcka missbruk och stötta individer. Men testerna kan inte användas som ensam grund när myndigheter fattar beslut. Det är rättsosäkert och riskerar att undergräva tilliten till våra myndigheter och hela rättssystemet.

Kritiken mot hur PEth-testet har använts är nu massiv. Jurister, forskare och drabbade har pekat på att tillämpningen varit rättsosäker. Även Transportstyrelsen har själva erkänt att regelverket måste ses över. Men det räcker inte att se över framtiden – inte när människor redan har drabbats.

Vi socialdemokrater kräver att regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att ompröva tidigare beslut. De som fått sitt liv slaget i spillror på felaktig grund måste få en ny chans.

Regeringen har hittills varit senfärdig, och det ansvariga statsrådet är fortfarande märkbart frånvarande. Socialstyrelsen har inte heller agerat med det skyndsamhetskrav som situationen kräver och mot de övertramp som skett kring patientintegritet. Båda dessa aktörer är kallade till riksdagens trafikutskott – men det krävs mer än att bara komma och förklara vad som har gått snett.

Vi kräver tydliga besked av regeringen. En konkret tidsplan. Och ett åtagande om att rätta till det som blivit fel.

För detta handlar inte bara om körkort. Det handlar om tilltron till våra myndigheter. Och om statens ansvar att värna människors rättssäkerhet – i både teori och praktik.