Personalen är företagens viktigaste resurs. Anställningstrygghet är en högprioriterad fråga för oss som Sveriges största fackförbund, och regler om anställningsskydd och omställningsmöjligheter behöver alltid hanteras av fackförbund och arbetsgivare tillsammans.
Arbetsrätten reformerades så sent som hösten 2022. Syftet var att öka flexibiliteten, omställningsförmågan och tryggheten på en arbetsmarknad i förändring till följd av globalisering, digitalisering och teknisk utveckling.
Både genom lagändringarna i turordningsreglerna i Las och genom de kompletterande kollektivavtalade reglerna har arbetsgivarens flexibilitet ökat vid arbetsbrist, samtidigt som berörda arbetstagares möjligheter till omställning blivit mycket bättre. Tillgång till rätt kompetens är central för företagen, och därför var införandet av det nya omställningsstudiestödet en avgörande reform tillsammans med förstärkningen av de kollektivavtalade omställningsorganisationerna.
Tidigare lagändringar i Las har varit ryckiga och präglats av aktuell politisk majoritet. Lagändringarna som skedde 2022 bygger på en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter och har därför förutsättningarna för att skapa förutsebarhet och stabilitet.
Debattartikeln är ett svar på denna artikel från Företagarna.