Du har säkert redan läst om att allt fler vill byta jobb, att motivation och engagemang sviktar bland medarbetare, att de stressrelaterade sjuktalen ökar, att allt för få känner mening på sin arbetsplats, att tid och tillräcklighet är den största utmaningen för chefer... Och att en dålig möteskultur inte sällan är källan till denna frustration.
Medarbetare har länge klagat på kalendrar fullbokade med möten. Och ja, sedan pandemin har mötestiden ökat med ytterligare 12 procent. Av all arbetstid är åtminstone 30 procent mötestid för en genomsnittlig tjänsteperson, och för en chef är det 50-90 procent. Kikar vi på statistik för hur mycket av denna mötestid som är ineffektiv, kan vi räkna ut att den enskilde medarbetaren lätt skulle kunna frigöra mer än en månad varje år om vi bara hade en mer hållbar möteskultur. För chefer, betydligt mer.
Men när organisationer vill arbeta för en friskare organisation lägger man ofta ansvaret på individen för att lösa ett strukturellt problem. Man kanske ger medarbetarna tillgång till en mindfulness-app för att lösa en stressig vardag. Min favorit på listan av dåliga quick-fixes som jag stött på hittills var organisationen som till svar på de höga stresstalen tog in en stressföreläsare- på lunchen! Men vi fortsätter arbeta på samma sätt som bevisligen skapar stress, men ingen mening eller motivation.
Trots pengar i sjön och ökad stress för medarbetarna, har många organisationer av oklar anledning en kultur där det trots allt är helt ok att fortsätta hålla dåliga möten. För lite tid sätts av till att planera, genomföra och följa upp. Det brukar betyda att låg kvalitet får kompenseras med hög kvantitet.
När organisationer mäter och skruvar på allt annat för att förbättra produktiviteten, varför får dåliga möten bara pågå? Varför har inte ledarskapsutbildningar möteskultur på agendan? Varför förväntas inte ledare i organisationen leda bra möten? Varför behandlas inte de interna mötena som den viktigaste kommunikationskanalen en organisation har? Varför är det ok att bara fortsätta slösa med tid, pengar och kollegors energi?
I ett parallellt universum, där goda interna möten är kittet som håller organisationen samman, hålls möten med syfte att öka måluppfyllelsen. De här mötena ger en bättre arbetsmiljö med mindre stress och större engagemang. Mötena i sig, men framför allt organisationsmålen, blir meningsfulla för alla kollegor. En bra möteskultur säkerställer all styrning och att vi gör det vi bestämt. Kan vi ens bli en attraktiv arbetsgivare eller en livskraftig organisation med för många mediokra möten?
Och kanske galnast av allt, i det här universumet skickas det väldigt lite interna mejl.