Utan parkeringsplatser ingen elektrifiering

Bilen har framtiden för sig. Därför är det viktigt för oss som gillar bilar att miljöpåverkan från vägtrafiken fortsätter att minska, skriver debattören.

Ivan Radulovic, expertrådet, Kungliga automobil klubben, KAK, skriver om att det enskilt viktigaste för en elektrifering av bilflottan är tillgången till parkeringsplatser.

Ivan Radulovic, expertrådet, Kungliga automobil klubben, KAK, skriver om att det enskilt viktigaste för en elektrifering av bilflottan är tillgången till parkeringsplatser.

Foto: Pressbild

Debatt2025-03-05 03:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 1990 har utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter minskat med 28 procent. Men det är ingen anledning att slå sig till ro. 

I den fortsatta processen måste olika lösningar tillåtas att vara med och bidra. En rimlig prognos är att efterfrågan på biobränslen, eller snarare biogent kol, kommer att öka från olika sektorer, inte bara transportsektorn. I dagsläget rullar en bil i snitt 15-20 år innan den skrotas. Dagens fordon kommer alltså att finnas med ett bra tag till och entusiastfordon betydligt längre än så.  

Även elektrifieringen av fordonsflottan fortsätter, men det är en omställning som kommer att ta lång tid. Marknaden behöver få mogna helt enkelt. Bland annat måste laddningsmöjligheterna bli bättre då mellan 80 och 90 procent av laddningen är destinationsladdning, hemma eller vid parkering. Då krävs god tillgång till parkering.

Enligt en undersökning från Kungliga automobil klubben, KAK, föredrar en tydlig majoritet att ladda på en egen parkeringsplats. En ny rapport från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, visar att tillgången till privat laddningsmöjlighet är en starkt bidragande faktor för att köpa elbil. Forskarna drar slutsatsen att samhället bör ompröva den kraftiga utbyggnaden av publik laddning som många förespråkar. I stället bör vi satsa mer på att tillgodose behovet av privat laddning, i synnerhet vid flerbostadshus. Boende i bostadsrättsföreningar som fått bidrag för att installera laddstolpar var nästan lika benägna att köpa elbil som boende i enfamiljshus. Det är en tydlig signal om vad medborgarna efterfrågar. 

Det är inte överraskande då fördelarna med laddning vid en egen parkeringsplats är många. Det skapar både trygghet och flexibilitet att ladda när man vill. Bilen är kan laddas under natten när den i regel inte används. Man behöver då inte oroa sig för att hitta en laddplats nästa gång man ska parkera dagtid. Behovet av stor räckvidd minskar på så sätt. Då behövs inte heller lika stora batterier och fordonen kan bli mindre resurskrävande i alla led och utvecklingen påskyndas.

Så den kanske enskilt viktigaste åtgärden för att underlätta elektrifieringen av fordonsflottan är att se till att det finns tillräckligt många parkeringsplatser och att de är utrustade med möjlighet att ladda.