Hur mycket är ett paket mjölk värt egentligen?

För vissa är ett paket mjölk en självklar basvara i kylen, för andra en symbol för något större – mattrygghet, öppna landskap och levande byar, skriver debattörerna.

Det har aldrig varit viktigare att välja norrländskt i mejerikylen än nu, skriver mjölkbonden Göran Olofsson som också är styrelseordförande i Norrmejerier.

Det har aldrig varit viktigare att välja norrländskt i mejerikylen än nu, skriver mjölkbonden Göran Olofsson som också är styrelseordförande i Norrmejerier.

Foto: Samuel Pettersson

Debatt2025-03-26 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi nu ser prishöjningar på mejeriprodukter kan det vara lätt att fråga sig varför. Svaret är enkelt: utan en lönsam mjölkproduktion hotas både den norrländska livsmedelsförsörjningen och våra bönders framtid.

Norrmejerier gör ett av sina bästa resultat någonsin. Under 2024 redovisade vi ett rekordresultat på 40 miljoner kronor, vilket har möjliggjort en höjd ersättning till våra mjölkbönder med 22 procent. Samtidigt har många reagerat på att priset på vår mjölk, ost och smör har ökat.

Norrmejerier är ett bondeägt kooperativ, och vårt överskott går direkt tillbaka till de bönder som producerar mjölken. Utan en lönsam mjölkproduktion hotas både livsmedelsförsörjningen och det öppna norrländska landskapet. Vi förstår att prishöjningar påverkar hushållens ekonomi. Men det handlar inte om vinstmaximering – det handlar om att säkra framtiden för norrländsk mjölkproduktion.

Norrmejerier ägs av omkring 300 norrländska bönder, och 100 procent av mjölken i våra produkter kommer från gårdar i norr. När du väljer Norrmejeriers produkter går dina pengar tillbaka till bygden. Den kooperativa modellen gör att vi kan tänka långsiktigt – för att våra barn och barnbarn också ska kunna bruka jorden i Norrland.

Bakom höjda priser i butikerna finns en satsning för att rädda våra bönder och säkra framtidens mat. När kostnaderna för foder, energi och räntor skjuter i höjden är det avgörande att vi kan betala ett konkurrenskraftigt mjölkpris. Trots ökade intäkter har Norrmejerier små marginaler – målet är att säkerställa långsiktig hållbarhet för den norrländska mjölkproduktionen.

Norrländska mjölkbönder håller landskapen öppna och bidrar till biologisk mångfald. När ängar och hagar växer igen försvinner viktiga arter och landsbygdens karaktär förändras. Jordbruk med betande djur gynnar fler växt- och djurarter, samtidigt som bönderna skapar jobb och håller igång den lokala ekonomin. Utan norrländska mjölkgårdar riskerar vi att förlora både livsmedelsförsörjning och ett levande landskap.

Det har aldrig varit viktigare att välja norrländska mejeriprodukter än i dag. Hotet mot vår livsmedelsförsörjning är verkligt, men det ligger i våra händer som konsumenter att göra skillnad. Varje gång du står vid mejerikylen har du makten att stötta våra bönder.

Nästa gång du handlar – välj Norrmejeriers mjölk, fil, smör och ost. Välj Västerbottensost från Burträsk i stället för en importerad variant. Ta en Norrloumi i stället för importerad cypriotisk ost. Tillsammans kan vi se till att våra norrländska kor får fortsätta beta, att vi har lokal mjölk – och att Norrland även i framtiden har mat på bordet och liv i byarna.