Varför missgynnar LKAB Gällivare så?

Den stora skillnaden i hur mycket LKAB satsar på samhällsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare/Malmberget gör att saken bör genomlysas av en oberoende part, skriver debattörerna.

Går det verkligen att motivera att LKAB satsar så mycket mer på Kiruna än på Gällivare/Malmberget, frågar sig debattörerna.

Går det verkligen att motivera att LKAB satsar så mycket mer på Kiruna än på Gällivare/Malmberget, frågar sig debattörerna.

Foto: Kurt Kalla

Debatt2025-04-02 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Kiruna invigde sitt nya centrum i september 2022, presenterade LKAB:s projektledare hur mycket bolaget satsade på samhällsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare. Nästan 21 miljarder kronor i Kiruna mot knappt 8 miljarder i Gällivare/Malmberget.

Detta förorsakade en smärre chockvåg bland befolkningen och näringsliv i Gällivare. I Kiruna berörs bara en tredjedel av staden emedan i princip hela Malmberget nu utraderas.

De officiella siffrorna som presenterades av LKAB i samband med att avvecklingsavtalen skrevs visade på omfattningen: I Malmberget 2012, bostäder 2 000, personer 3 200 och lokalytor 250 000 kvadratmeter. I Kiruna 2015 bostäder 3 000, personer 6 000 och lokalytor 450 000 kvadratmeter.

Alltså borde Gällivare/Malmberget rent matematiskt fått drygt hälften av det som LKAB satsade i Kiruna. Men beskedet från LKAB:s projektledare i NSD den första september 2022 var något helt annat. 

I Gällivare/Malmberget hade bolaget utbetalt 6 miljarder kronor och avsatt ytterligare 1,8 miljarder. Totalt 7,8 miljarder. I Kiruna hade bolaget utbetalt 12 miljarder kronor och avsatt ytterligare 8,9 miljarder. Totalt 20,9 miljarder.

I Kiruna satsar LKAB alltså nästan tre gånger så mycket som bolaget satsar i Gällivare/Malmberget. Dessutom har Kiruna nyligen fått ytterligare 327 miljoner. För ”oförutsedda kostnader”. Gällivare har inte fått någonting.

Därför anser vi att LKAB:s hantering av samhällsomvandlingarna i Malmfälten borde undersökas av en oberoende part. Vi har därför kontaktat samhällsforskare som är mycket intresserade av att genomlysa detta. 

Tyvärr vägrar den styrande kommunledningen i Gällivare att göra detta. Varför?