Vi behöver en nationell styrning av vården nu

Kristdemokraterna gick till val på att genomföra århundradets vårdreform, för en mer effektiv och jämlik vård i hela landet, skriver debattören.

Håkan Kero, Kristdemokraterna.

Håkan Kero, Kristdemokraterna.

Foto: Pär Bäckström/PB Foto

Debatt2025-06-02 13:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måndag den 2 juni redovisas den parlamentariska utredningen där samtliga partier i Sveriges riksdag har tagit ställning till frågan om staten ska ta större ansvar för sjukvården än i dag. 

Redan 2013 väckte Kristdemokraternas dåvarande partiledare Göran Hägglund frågan om att flytta ansvaret för sjukvården från regionerna till staten. Att lämna vårdens framtid i händerna på 21 olika regioner är som att förvänta sig att en trasig motor ska reparera sig själv. Från SKR:s statistik går att utläsa att andelen patienter som i mars 2025 väntat längre än 90 dagar på en åtgärd eller operation var 8 procent i Region Jönköping. Motsvarande andel i Region Norrbotten var 56 procent i oktober 2024. 

I en granskning i Dagens Nyheter framkommer det att flera regioner valt bort 155  000 kvinnor, födda mellan 1947 och 1952, från HPV-testning för livmoderhalscancer – det ansågs inte kostnadseffektivt. Detta trots att testet är avgörande för att upptäcka cancer i tid. Minst 117 kvinnor utvecklade livmoderhalscancer efter att de nekats test.

Så här kan vi inta har det och det finns många goda argument för att övergå till statligt huvudmannaskap för vården. 

  • Jämlik vård: ett statligt huvudmannaskap skulle säkerställa att alla svenskar får lika tillgång till högkvalitativ vård, oavsett var i landet de bor.
  • Effektivitet: staten kan hantera sjukvården mer effektivt och minimera byråkrati. Det är ohållbart med 21 olika självstyrde regioner i ett litet land som Sverige.
  • Patientsäkerhet: KD prioriterar att trygga patientsäkerheten genom nationella standarder och tekniska specifikationer för all digital vårdinformation

Kristdemokraterna sätter patienterna och vårdpersonalen före systemet. Vi behöver en modern och nationellt samordnad styrning av vården. Det krävs ett helhetsgrepp om frågor som rör sjukvårdens kapacitet, kompetensförsörjning och patienters tillgång till vård i tid. Regeringen har redan tagit flera steg i denna riktning. Vårdgarantin ska förbättras och stärkas med kortare tidsgränser än i dag. En nationell vårdförmedling inrättas för att patienter som väntat för länge ska kunna erbjudas vård någon annanstans i landet. 

Vi vet att svenska folket vill att staten tar över styrningen för vården och KD är det parti som tydligast har tagit ställning för en sådan reform och det var på vårt initiativ som utredningen tillsattes. Måndag den 2 juni får vi svart på vitt på hur många av övriga partier som har modet och viljan att på allvar komma till rätta med vårdens grundläggande problem.