Arbetstiderna behöver anpassas till verkligheten

Arbetstid. Debattörerna efterlyser en verklighetsanpassning av arbetstidernas förläggning.

Arbetstid. Debattörerna efterlyser en verklighetsanpassning av arbetstidernas förläggning.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Luleå2017-07-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årets avtalsförhandlingar resulterade i en överenskommelse som sträcker sig tre år framåt i tiden. Det är en förbättring i jämförelse med det tidigare ettårsavtalet. För företagen ger det möjligheter till en mer långsiktig planering och en förhållandevis god förutsägbarhet när det gäller kostnadsbilden. Trä- och Möbelföretagen, TMF, välkomnar detta treåriga avtal och ser det som ett litet steg i rätt riktning.

Vad som nu vilar på arbetsmarknadens parter är att effektivt använda den kommande treårsperioden till att lägga grunden för en utveckling och en modernisering av avtalen och en verklighetsanpassning av arbetstidernas förläggning.

Vi ska vara medvetna om att dagens avtal har rötter tillbaka till det tidiga 1900-talet. Med risk att verka övertydlig finns det anledning att påminna om den totalt genomgripande samhällsförändring som skett sedan dess. Då är det orimligt och närmast bakåtsträvande att hålla fast vid en sådan modell.

Vad parterna gemensamt måste arbeta fram är ett system i kollektivavtalen som svarar mot företagens aktuella orderläge i väsentligt större omfattning än nu.

Det handlar om att inom ramen för anställningen enklare både kunna gå upp och ner i arbetstid för att mer träffsäkert möta kundernas efterfrågan. Det måste också bli lättare än idag att införa nya driftsformer såsom olika typer av skift.

Enkäter bland medlemsföretagen i TMF visar att alltför många av dem ibland tvingas tacka nej till en order för att man inte har den flexibilitet som krävs. Reglerna om arbetstidens förläggning lägger hinder i vägen. Det är givetvis något som på sikt skadar både företagen och medarbetarna. Jobben blir mindre trygga. I vissa fall upphör de rent av helt.

En annan aspekt är företagens behov av att optimalt utnyttja sin maskinpark. Det är dålig ekonomi att låta exempelvis en avancerad CNC-maskin stå stilla alltför många timmar per dygn. Det är åter jobben som äventyras.

Många av företagen inom trä- och möbelbranschen verkar på en internationellt hårt konkurrensutsatt marknad. Fönstren, takstolarna, listerna, stolarna och bokhyllorna behöver inte nödvändigtvis tillverkas i Sverige. Det finns duktiga företag också i andra länder och därmed alternativa producenter.

Det är med andra ord de svenska jobben som står på spel om anpassningen till dagens krav uteblir. Vi måste modernisera våra avtal och låta arbetstidernas förläggning bättre styras av verkligheten. Här har arbetsgivare och arbetstagare ett gemensamt ansvar.

David Johnsson,

vd Trä- och Möbelföretagen

Eva Glückman,

förhandlingschef Trä- och Möbelföretagen

Läs mer om