Bostadsbrist en bra affär för fastighetsägare

Sedan år 2000 har hyrorna stigit med över 30 procent medan inflationen har varit 23 procent, skriver debattörerna.

Sedan år 2000 har hyrorna stigit med över 30 procent medan inflationen har varit 23 procent, skriver debattörerna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Luleå2017-10-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel i Kuriren den 3 oktober oroar sig Fastighetsägarna MittNord över att hyresnivåerna inte ökat tillräckligt mycket på sistone. "De senaste åren har den generella hyresnivån till och med sjunkit i reala termer, eftersom hyresnivåernas ökning har varit lägre än inflationen", hävdar Monika Lundgren. Men minnet tycks vara kort, sanningen är att hyrorna stigit väsentligt mer än inflationen. Sedan år 2000 har hyrorna stigit med över 30 procent medan inflationen har varit 23 procent.

Det finns således ingen anledning för Lundgren att oroa sig. Vi kan tvärtom konstatera att det är fortsatt extremt lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Vinsterna har fortsatt öka, räntorna är fortsatt låga och vakansgraden är i det närmaste obefintlig. I förhållande till risk är avkastningen mycket god, både genom direktavkastning och genom värdestegring.

Förklaringen till detta är enkel: det råder bostadsbrist i nästan hela Norrland. Många, särskilt yngre, är desperata över att få en bostad.

Man ska komma ihåg att sex av tio hushåll som bor i hyresrätt är ensamstående, med eller utan barn, och ska alltså bära eventuella hyreshöjningar på en inkomst. Det kan inte vara en rimlig utgångspunkt att hushållens årliga inkomstutveckling ska föras över till fastighetsägarna.

För hyresgästerna skulle detta snabbt innebära att stora delar av konsumtionsutrymmet skulle försvinna, vilket missgynnar såväl orten man bor på som samhällsekonomin i stort. Människor har som bekant behov av att konsumera annat än hyra.

Det finns heller ingen poäng med att ha en hyresmodell som är kopplad till människors inkomster. Det är inte så den svenska modellen på hyresmarknaden med gemensamt förhandlade hyror fungerar. I stället sätts hyror efter bruksvärde och förvaltningskvalitet.

Det råder dessutom stor enighet om att hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med ägda småhus och bostadsrätter. Och det handlar om stora pengar i form av till exempel ränteavdrag och ROT-avdrag. För hyresrättens framtid är det viktigt att hyresrätten får bättre skattemässiga villkor. Även Fastighetsägarna har, tillsammans med oss och SABO, undertecknat rapporten om balanserade ekonomiska villkor, med krav på en skattereform för hyresrätten.

Vi kommer fortsätta ta ansvar för såväl hyresgästerna som samhällsutvecklingen i stort i årets förhandlingar och välkomnar övriga att göra detsamma.

Lillemor Göranson,

ordförande Hyresgästföreningen Region Norrland

Conny Säker,

förhandlingschef Hyresgästföreningen Region Norrland

Läs mer om