David Nalisa Mumbone kom 2009 som flykting från Namibia till Råneå. I dag har han utbildat sig till undersköterska och jobbar inom omsorgen. I Råneå bygger också Befreen Najaf och Amir Ali från Irak hus i dag. Amir jobbar åt det lokala byggföretaget och Befreen jobbar som undersköterska på Sunderby sjukhus och deras tre barn går i skola.
Vi har råd att visa solidaritet med människor som flyr undan krig och nöd. I ett civiliserat och humanistiskt samhälle mäter man inte människovärdet i pengar. Men det är också viktigt för oss att vi blir fler som bor i Luleå och kan ta ett jobb. Det är detta kommunens beslut att reservera upp till en fjärdedel av de lägenheter som blir lediga till nyanlända handlar om. I början av 1990-talet tog Luleå emot över 1 000 flyktingar från dåvarande Jugoslavien. Många av dem blev Luleåbor och har berikat vår kommun på många sätt. Även då fanns domedagsprofeter som hotade med undergång, men deras skräckbilder av hur det skulle bli visade sig vara fullständigt grundlösa.
Luleå har under en lång följd av år haft en stigande bostadsbrist. Vi har idag fått fart på bostadsbyggandet genom att locka nya aktörer till Luleå som tillsammans med befintliga företag gör ett viktigt arbete. Det byggs mer än någonsin och vi ser att bostadsbristen minskar, men är en utmaning i närtid. Inom några år kommer vi att ha en bättre balans på bostadsmarknaden med de byggplaner som finns. Vi bygger nya bostadsområden i Luleå, någonting som inte har skett sedan 1970-talet. Hjulen snurrar i allt högre takt och det råder högkonjunktur i kommunen.
Luleå är Sveriges 27:e största kommun. De orter i Sverige som har utvecklats bäst de senaste 40 åren har haft en betydligt större befolkningstillväxt än Luleå, som endast vuxit 15 procent under perioden. Luleå måste växa för att hävda sig mot andra regioner, och då finns det två prioriterade grupper som vi måste satsa på. Studenter och flyktingar. Dessa grupper är centrala att de blir kvar här i norr.
Företagen i Sverige har stora problem att hitta arbetskraft. Den offentliga sektorn behöver arbetskraft. Var ska den komma ifrån om vi redan från början är för få som bor i norra Sverige? För att ha livskraftiga företag som genererar de skatteintäkter som behövs för en fungerande välfärd behöver vi våra flyktingar.
För att integrationen ska fungera måste bostad och jobb vara grunden, tillsammans med språket. Luleå kommun har löst detta genom platserna på Hotell Nordkalotten men också med tilldelning av en del av de lägenheter som blir lediga hos Lulebo och privata hyresvärdar.
Varje kommun i Sverige är enligt bosättningslagen skyldig att ordna bostäder till nyanlända. Luleå har valt en väg som vi är relativt ensamma om i landet. Vårt beslut förenar en praktisk och strategisk syn på hur Luleå ska växa och trygga arbetskraft och skattebetalare så att vi kan fortsätta och utveckla Luleå som en attraktiv kommun att leva, bo och verka i. Detta sker med ett stort hjärta för de människor som flytt från krig och elände. Vi kommer aldrig att bli så fattiga att vi inte har råd att visa medmänsklighet.
Vi kommer heller aldrig att böja oss för det näthat som flödar mot människor som flytt undan krig och förtryck, mot människor som med solidaritet och medmänsklighet som ledstjärna engagerar sig i dessa frågor och mot politiker som ställer upp för en generös flyktingpolitik.
Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström,
kommunalråd
Tobias Lindfors,
vd och ägare av StudentConsulting koncernen
Meta Winborgh och Mats Eliasson,
Årets Luleåbor för arbetet för ensamkommande barn och ungdomar