Den uppkopplade vården är här

Satsning. Inom Region Norrbotten sker nu en kraftfull satsning på utveckling av IT, bland annat för att möta medborgaren, möta patienten och underlätta provtagning, skriver debattörerna.

Satsning. Inom Region Norrbotten sker nu en kraftfull satsning på utveckling av IT, bland annat för att möta medborgaren, möta patienten och underlätta provtagning, skriver debattörerna.

Foto: Tommy Borg

Luleå2017-09-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler av samhällets funktioner finns numera i den digitala världen. Allt fler är ständigt uppkopplade både i sitt arbete, i sin utbildning och på sin fritid. Så även hälso- och sjukvården.

För oss i den styrande majoriteten, S, V och MP, är det uppkopplade samhället och den uppkopplade hälso- och sjukvården en viktig utgångspunkt för att nå alla medborgare likvärdigt och kunna bedriva en framtida hälso- och sjukvård i hela vårt län.

Inom Region Norrbotten, som av EU utsetts till att vara en Reference Site inom e-hälsa, sker nu en kraftfull satsning på utveckling av IT bland annat för att möta medborgaren, möta patienten, underlätta provtagning, förbättra vårdmiljön i slutenvården, förkorta väntetider, använda resurserna effektivare, förbättra informationsöverföringen samt underlätta att få ut information.

En del av dessa projekt är av pilotkaraktär, för att prova och utvärdera i liten skala, medan andra handlar om införande på bred front.

Till exempel för att möta patienten introduceras nu paketerade helhetslösningar för distansvård i hela länet med planerad mottagning för minst tre olika vårdprocesser inom fyra av våra närsjukvårdsområden: Gällivare, Kalix, Kiruna och Piteå. Inom den specialiserade vården vid Sunderby sjukhus ska distansvård inom minst fem vårdprocesser införas med planerad mottagning på hälsocentraler. Målet är också att erbjuda distansvård för patienten i hemmet!

Till exempel för att underlätta provtagning införs en webbaserad tjänst för beställning av provtagningar för klamydia och gonorré i länet. En service där den som misstänker sig ha blivit smittad kan beställa provtagningskit och utföra provtagning hemma.

Tillsammans med alla andra satsningar på IT och de verksamhetsförändringar det innebär kommer norrbottningen i en nära framtid inte att möta Region Norrbotten och hälso- och sjukvården på samma sätt som tidigare.

Behovet att mötas fysiskt kommer att kvarstå inom många delar av verksamheten men innehållet i regionens sjukhus och hälsocentraler kan komma att förändras väsentligt i en nära framtid.

Glenn Berggård, regionråd (V)

Agneta Granström, regionråd (Mp)

Maria Stenberg, regionråd (S)

Anders Öberg, regionråd (S)

Läs mer om