Estetiska ämnen införs igen

Luleå2017-09-30 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från höstterminen 2019 kommer det att finnas estetiska ämnen på alla nationella gymnasieprogram. Ämnet ska omfatta 50 gymnasiepoäng, vilka tas från gymnasiearbetet som bantas från dagens 100 gymnasiepoäng till 50. Detta om den remisspromemoria som regeringen nu gått ut med vinner majoritet i riksdagen.

Miljöpartiet har arbetat hårt för att säkra en majoritet, och har fått löften från tre allianspartier: Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna. Står dessa partier upp för sina löften finns en betryggande riksdagsmajoritet för Miljöpartiets och regeringens förslag.

Att den tidigare alliansregeringen plockade bort de estetiska ämnena har allvarligt skadat gymnasieskolan. En kurs i kärnämnet estetisk verksamhet ingick i samtliga nationella gymnasieprogram fram till 2011. Motivet till att plocka bort estetisk verksamhet som ett gymnasiegemensamt ämne var att eleverna skulle ges tid för fördjupning inom karaktärsämnena.

Estetiska kurser har i stället erbjudits som individuellt val, med resultat att många elever lämnats vid sidan av. Gymnasieutredningen konstaterade krasst att en majoritet av gymnasieungdomarna i dag får mindre estetisk kunskap i gymnasieskolan än vad som var fallet före 2011.

Att frigöra tid för teoretiska ämnen genom att plocka bort de estetiska ämnena var dessutom en åtgärd som saknade vetenskapligt stöd. Tvärt om bidrar de estetiska ämnena till att förbättra inlärningen i andra ämnen. Internationella jämförelser visar också att estetiska ämnen har en stark ställning bland de länder som toppar utbildningsrankningen.

Efter att gymnasieutredningen presenterades hoppades Miljöpartiet att ett återinförande skulle kunna vara på plats redan hösten 2018. Efter att klubban fallit i det kommande riksdagsbeslutet tar det dock tid för skolorna att organisera verksamheten, och inte minst ha de lärare som behövs på plats. Därför har vi förståelse för att återinförandet måste vänta ytterligare ett år. Förhoppningen är dock att budskapet till eleverna blir så tydligt att många söker sig till frivilliga kurser redan nästa höst.

Niclas Malmberg,

riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson (MP)

Kamar-Eddine Abdessamad,

ledamot i kulturnämnden, Luleå kommun (MP)

Läs mer om