Vilken bild av Sverige ska spridas internationellt? Det är denna fråga som statsministern, politiker och journalister lägger sin energi på idag. Vore det inte klokare att nonchalera Donald Trump och istället fokusera på riktiga problem som behöver lösas, som till exempel att viljan till företagande har minskat i Norrbotten och att många företag snart kommer att läggas ned eftersom ingen vill driva dem vidare?
Stämmer den bild som Donald Trump och Fox News förmedlar om Sverige, eller är det onyanserad propaganda? Har en barnboksförfattare rätt i sin bild av ökad otrygghet? Det är exempel på debatter som inte bara upptar spaltmeter i landets tidningar, utan också lyckas engagera statsministern. Symbolfrågor har trängt undan en jordnära diskussion om de vardagliga frågor som spelar stor roll. Låt oss ge ett exempel: viljan att driva företag har minskat, i hela landet.
Så sent som år 2004 svarade majoriteten av invånarna i samtliga län i Sverige att de skulle kunna tänka sig att bli företagare. Självklart är det inte alla som faktiskt tog steget att bli företagare för den skull, men de flesta såg ändå företagande som en lockande syssla. Förra året fanns bara ett län, Östergötland, där mer än hälften uttryckte intresse för att driva eget. I Stockholm och Uppsala var det exakt hälften som var intresserade av att driva eget. I resten av landet såg bara en minoritet företagande som en lockande syssla. Intresset för företagande är lägst i de län som inte har storstäder, alltså de delar av Sverige där behovet av förnyelse i näringslivet är som störst. I Norrbotten har andelen som kan tänka sig att driva företag fallit från 52 till 46 procent.
Man kan förstå att denna nyhet har passerat under radarn för de allra flesta ledarskribenter, journalister och politiska tyckare. Det ses inte som spännande i en tid då en nyhet måste handla om den amerikanska presidentens klumpiga formuleringar för att delas på sociala medier och därmed generera trafik till nyhetssajter.
Men borde det inte vara frågor av mer långsiktig och djuplodande karaktär som spelar roll? Nya och växande företag krävs för att hela Sverige ska växa. Om inte Sverige lyckas få till ett lyft för företagsamheten, i synnerhet i de delar av landet som inte har en storstad, kommer resultatet att bli stagnation. Till skillnad mot Trumps bild av Sverige, som i slutändan bara är en halv-seriös kuriösa, är företagandets villkor något som faktiskt berör vår framtid.
En riktigt oroväckande nyhet är att många av de företagare som finns i de mer glesbefolkade delarna av Sverige är gamla. Det finns en enorm brist på unga företagare. Eftersom företagande inte ses som en attraktiv syssla satsar få i yngre generationer på att driva eget. Intresset är också svagt för yngre, eller ens medelålders, personer att driva vidare de företag vars ägare snart går i pension. En unik analys som Småföretagarnas Riksförbund har genomfört visar att hela 73 procent av företagarna i Övre Norrland (regionen som Västerbotten och Norrbotten bildar tillsammans) är över 50 år gamla. 44 procent har redan passerat pensionsåldern. Dessa är de högsta siffrorna i hela landet. Så få som tio procent av företagarna är yngre än 35 år.
Istället för att lägga all energi på att diskutera Trumps uttalanden, borde inte journalister och politiker engagera sig i företagandets villkor i Norrbotten och övriga delar av Sverige? Det är trots allt en fråga som faktiskt berör vår framtid.
Nima Sanandaji,
President of ECEPR
Leif Svensson,
ordförande Småföretagarnas Riksförbund