Flygskatt slår mot landsbygden

Drabbas. En skatt på flygresor kan slå hårt mot näringslivet och arbetstillfällen på områden som Arvidsjaur med långa avstånd, menar debattörerna.

Drabbas. En skatt på flygresor kan slå hårt mot näringslivet och arbetstillfällen på områden som Arvidsjaur med långa avstånd, menar debattörerna.

Foto: Anne Åberg

Luleå2017-07-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan om flygskatt har varit ett hett ämne för diskussioner. Vi på Svenska transportarbetareförbundet inser att hela samhället måste ställas om för att minska vår påverkan på klimatet. Vi tror dock inte att en flygskatt är rätt väg att gå, och hoppas att Socialdemokraterna i stället skulle titta på andra lösningar som kan vara mera effektiva och undvika de negativa effekterna som en flygskatt kan ha.

Sverige är ett geografiskt stort land, och för att hela landet ska kunna leva måste tillgänglighet och fungerande infrastruktur vara en hög prioritet. Järnväg, sjöfart, luftfart, och vägtrafik måste fungera och utnyttjas på ett sätt som är både samhällsekonomiskt lönsamt och klimateffektivt. En skatt på flygresor kan slå hårt mot näringslivet och arbetstillfällen på områden som Arvidsjaur med långa avstånd.

Effekten som en flygskatt kan ha på koldioxidutsläpp förväntas bli relativt liten och flygresandet kommer att fortsätta öka. De beräkningar som finns visar att med en flygskatt skulle de totala svenska utsläppen minska med 0,2 procent - en sjundedel av det som släpps ut på grund av fortkörningar varje år och mindre än vad svensk vägtrafik släpper ut under 48 timmar. Enligt utredningen kommer antalet passagerare fortsätta öka även efter införandet av en flygskatt, och tredan samma år som skatten införs, att vara högre än året innan. När det gäller inrikesresor kommer en del resenärer att välja att åka bil i stället för att flyga, vilket har en negativ effekt på klimatet.

Det är viktigt att minska flygets klimatpåverkan, men det finns bättre sätt att uppnå detta än en flygskatt. På många sträckor i Sverige finns det möjlighet att ta tåget, men då är det viktigt att järnvägsinfrastrukturen är pålitlig. En flygskatt kan inte ersätta de investeringar som behövs på fungerande järnvägsinfrastruktur. Det finns också stora framsteg när det gäller utvecklingen av biobränsle för flygplan. Det är någonting som bör uppmuntras ännu mera. Att investera på utveckling och produktion av biobränsle skulle ha en positiv effekt på bland annat skogsnäringen. En flygskatt som inte är beroende av typ av bränsle å andra sidan kan minska flygbolagens intresse att utveckla mera klimatsmarta bränslen så länge det innebär en till extra kostnad.

Vi är även bekymrade över att flygskatten gör möjligheten att resa på semester ännu tydligare till en klassfråga. En skatt på 430 kronor per person på en långresa kan innebära att familjesemester blir 1 730 kronor dyrare för en familj med två barn. Ett sådant belopp slår väldigt hårt mot en arbetarfamilj. Vi hoppas att Socialdemokraterna inser detta och satsar i stället på ökad produktion av biodrivmedel för flygplan.

Martin Nilsson,

flygplatsarbetare Arvidsjaur, facklig förtroendevald

Johan Eriksson,

ordförande Transports flygavdelning

Läs mer om