Fördubbla försvarsanslaget

Förstärkning i norr. Vi vill utöka Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och införskaffa extra Archerpjäser till A 9 i Boden, skriver debattörerna.

Förstärkning i norr. Vi vill utöka Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och införskaffa extra Archerpjäser till A 9 i Boden, skriver debattörerna.

Foto: Håkan Zerpe

Luleå2017-09-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det står nu klart att världen vi lever i har förändrats drastiskt på senare tid. I en allt mer osäker och oförutsägbar omvärld måste Sverige göra vad som krävs för att möta de krav som omvärlden ställer. Därför ska Sverige utöka försvarsförmågan och samhällets motståndskraft. Vi moderater är villiga att ta ansvar och ledning i detta arbete. Nu söker vi stöd för förslaget att försvarsanslaget ska fördubblas och därmed uppgå till två procent av BNP.

Vid tre tillfällen sedan 2015 har vi moderater drivit fram substantiella tillskott till försvaret, i förhandlingar som nått bred uppslutning. Vi vill fortsätta i denna linje mot en ökad svensk försvarsförmåga. Därför kommer vi moderater, när vi samlas för stämma i oktober, föreslå att Sveriges försvarsbudget ska närma sig två procent av BNP. Vår ambition är att göra detta under en tioårsperiod.

Försvarsmaktens fokus bör ligga på Sveriges närområde samt att hela Sverige ska kunna försvaras. Detta innebär att försvaret av Östersjön, och framförallt Gotland, måste prioriteras. Mer specifikt anser vi moderater att det ska handla om mer personal i Försvarsmakten där nya förband och enheter upprättas. Nya avancerade materielsystem, som mängdmateriel bör införskaffas. Dessutom måste vi säkerställa att villkoren för de som är anställda i Försvarsmakten är goda.

Arktis, och i förlängningen norra Sverige, ökar i betydelse internationellt. Detta förstärks av Rysslands ökade fokus på området. Sverige behöver därför stärka sin militära närvaro i norr. Vi moderater vill utöka Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och införskaffa extra Archerpjäser till A 9 i Boden.

Det är viktigt att betona att säkerhet inte endast handlar om flottiljer och förband, men även om andra saker. Det civila försvaret spelar en central roll i Sveriges totala motståndskraft. Här måste vi fokusera på områden som IT-säkerhet samt livsmedels- och energiförsörjning. Detta för att kunna säkerställa samhällets funktionalitet i såväl kris som krig.

Samverkan med andra, och särskilt med Nato, är fortsatt en moderat prioritering. Moderaternas förslag att försvarsanslaget ska uppgå till två procent av BNP stärker trovärdigheten i vår ambition att Sverige ska bli medlem av Nato.

I den oförutsägbara och osäkra omvärld som vi nu lever i finns det inget annat val än att anpassa sig och därmed utöka försvarsförmågan och motståndskraften. En regering måste då ta ansvar för landets säkerhet och se till att tillräckliga medel står till Försvarsmaktens förfogande. Detta kräver en historisk ökning av såväl ambition som förmåga. Vi moderater väljer att prioritera detta.

Hans Wallmark,

riksdagsledamot, försvarspolitisk talesperson (M)

Krister Hammarbergh,

riksdagsledamot (M)

Läs mer om