Norrbotten kan med utgångspunkt i naturresurser som mineraler, skog, natur, energi och rymd utveckla hållbara system med global potential. Regionens innovationsförmåga gör att export av arktisk kompetens inom exempelvis gruv- och mineralnäring kan skapa framtidens tillväxt. Tidigare har vi accepterat den svenska gruvindustrin som arbetsgivare och motor i regionens industri. Vi ser nu hur vår gruvindustri ibland ifrågasätts.
I samband med den ökande andelen medelinkomsttagare och den ökande andelen el- och miljöbilar kommer behovet av mineraler att öka i världen. Frågeställningen är om vi ska ta fram egna närproducerade mineraler eller om vi ska fortsätta vår import från andra länder där de anställdas villkor är minst sagt tveksamma?
Gruvindustrin i Sverige ger stora exportinkomster till vår välfärd. Exportindustrin har de senaste tio åren stått för mellan 45-50 procent av vår BNP. Gruv- och stålindustrin står för cirka tio procent av vår bruttoexport. När det gäller den viktiga nettoexporten är skog och mineraler två av våra tre största exportörer - grundbulten för intäkter till vår välfärd.
I Sverige finns 14 producerande metallgruvor, varav 12 svenskägda (januari 2016). De senaste tio åren har gruvföretagen tillsammans investerat cirka 90 miljarder. De har också cirka 20 000 anställda och ger en samlad samhällseffekt på drygt 40 000 arbetstillfällen (år 2014). Norrbotten står för cirka 5000 av dessa direkta arbetstillfällen och cirka 12 000 indirekta arbetstillfällen. De har haft - och har - en stor betydelse för Norrbottens utveckling. Framtidens behov är viktiga att kartlägga och vi ser, som vi tidigare nämnt, att användandet av telefoner, surfplattor och annan teknisk utrustning ökar.
EU har också visat på betydelsen av att säkerställa och utveckla en europeisk gruvnäring, de vill inte vara en kolonialmakt från en svunnen tid. Samtidigt blir krav på närproducerat starkare, transporter ifrågasätts allt mer. Framtidens behov av mineraler är svårt att ifrågasätta och alternativ till mineraler finns inte inom överskådlig tid. Exempelvis så står el/elektronik för 70 procent av vårt behov av koppar. Våra gruvföretag är världsledande inom återvinning men med vår tillväxt räcker inte gamla mineraler till - vi måste öppna fler gruvor.
Gruvindustrin är en viktig arbetsgivare och grundbulten i vår välfärd! Norrbotten ska fortsättningsvis vara en hållbar, innovativ kraft som medverkar till att industrin får global konkurrenskraft. Gruvan i Pajala kan komma att öppnas igen och det finns långt gångna planer för gruva i Älvsbyn för att nämna några exempel. Staten måste medverka till en fortsatt stark och hållbar gruvnäring med investeringar i infrastruktur i form av vägar, järnvägar, sjöfart och forskning för en generell tillväxtpolitik för denna viktiga gruvnäring.
Emilia Töyrä (S),
riksdagsledamot.
Helena Öhlund (S),
kommunalråd Älvsbyn.
Niklas Nordström (S),
kommunalråd Luleå