DEBATT
Mer frukt och grönt, rotfrukter, fullkorn och baljväxter. Mindre kött, mejeriprodukter och matsvinn. Syftet med kommunstyrelsen i Stockholms stads förslag på ny matstrategi är bättre folkhälsa och minskad miljö- och klimatpåverkan. Norrbottens kommunpolitiker bör låta sig inspireras och också styra in mot framtidens hållbara mat- och miljöväg.
Årets spannmålsskörd är den sämsta på 60 år på grund av sommarens torka. Det ökar kostnaderna för foder. Tyvärr stödköper därför många kommuner svenskt kött. Det är synnerligen anmärkningsvärt. Kommunernas måltidsverksamheter ska sätta medborgarnas hälsa och miljö i främsta rummet och inte cyniskt utnyttja dem för att stödja ekonomiska särintressen. Stockholm kan inspirera till en ansvarsfull kommunal matpolitik.
Verksamheter inom Stockholms stad som erbjuder måltider ska sträva efter att erbjuda två fullgoda huvudrätter, varav minst en vegetarisk, enligt förslaget till ny matstrategi. Den utgår från de nordiska näringsrekommendationerna som ligger till grund för de svenska kostråden. Strategin godkändes 16 oktober av Miljö- och hälsoskyddsnämnden och snart lämnas den in till kommunfullmäktige för beslut.
Enligt Naturvårdsverkets rapport ”Hållbara konsumtionsmönster” är i dag växthusgasutsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion omkring 1,8 ton per år, och 75 procent kommer från kött- och mejerikonsumtion. Att kött, mejeriprodukter och fisk ersätts med växtbaserad mat är en nödvändig förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten till hållbara 0,3 ton per person år 2050.
Ur ett folkhälsoperspektiv är det bra att öka andelen vegetabilier. "Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat". Med de orden inleds Livsmedelsverkets kostråd "Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig" som betonar hälsovinsterna med en mer växtbaserad kost.
Hjärtinfarkt och stroke hör till de vanligaste dödsorsakerna i Sverige, enligt Livsmedelsverket, och forskning visar tydligt att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar om man ersätter det mättade fettet, som finns rikligt i animalier, mot omättat fett.
Kost som minskar risken att drabbas av cancer innehåller en stor andel grönsaker, bönor, fullkornsprodukter och frukt, enligt Cancerfonden.
Vår uppmaning till de nyvalda kommunpolitikerna i Norrbotten är därför att inte stödköpa svenskt kött utan istället satsa på en grön matstrategi där animalier ersätts av växtbaserade alternativ.