Här sker ingen sjukvårdslakt

Sjukvården. Personalomsättningen och sjukfrånvaron är lägre i Region Norrbotten än i andra landsting/regioner och dessutom betydligt lägre än i Norrbottens kommuner, framhåller debattörerna.

Sjukvården. Personalomsättningen och sjukfrånvaron är lägre i Region Norrbotten än i andra landsting/regioner och dessutom betydligt lägre än i Norrbottens kommuner, framhåller debattörerna.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2017-10-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Linda Frohms (M) debattinlägg i Kuriren den 2 oktober.

Det är inte seriöst när distriktsordförande för Moderaterna i Norrbotten formulerar lögner och direkta felaktigheter om sjukvården i Norrbotten. Att påstå att det finns en utbredd personalflykt och att vi har svårt att rekrytera nya medarbetare är inte sant och visar på en stor okunnighet om sjukvårdsorganisationen i Norrbotten.

Personalomsättningen är lägre i Region Norrbotten än i andra landsting/regioner, sjukfrånvaron är lägre än i andra regioner/landsting och dessutom betydligt lägre än i Norrbottens kommuner. Sedan vi tillträdde 2015 har arbetsmiljö och medarbetarna stått i fokus. Vi jobbar hårt för att rätt person ska göra rätt sak och antog i april 2016 en ny medarbetarpolicy som samtliga partier i regionfullmäktige, inklusive Moderaterna, ställde sig bakom.

Vi rekryterar 80 procent av alla de läkare som avslutar sin läkarutbildning på Sunderby sjukhus och vi anställer så gott som alla från länet som avslutar sin sjuksköterskeutbildning hos LTU. Vi är aktiva inom Vårdcollege för att attrahera undersköterskor och vi har strategiskt arbetat för att de som läser YH-utbildningarna till tandsköterska och läkarsekreterare ska kunna göra det i Norrbotten.

Vissa specialutbildade sjuksköterskor och biomedicinska analytiker är svårrekryterade. Det möter vi med satsningar på personalens fortbildning i form av utökning av möjligheterna till traineetjänst och lön under specialistutbildningen.

Arbetet med hälsosamma scheman pågår på Sunderby sjukhus och vi har tillfört en ny yrkeskategori i sjukvården - vårdnära servicemedarbetare - för att frigöra tid för den sjukvårdande personalen. Vi kan också se ett trendbrott när det handlar om övertidsarbete vilket är en del i ett långsiktigt arbete för än mer hälsosamma arbetsplatser.

För att underlätta för patienterna i mötet med sjukvården har vi bland annat beslutat om kvällsöppna Hälsocentraler och om förstudier för att tillgängliggöra tidsbokningar för patienterna. Vi lanserar digital ungdomsmottagning och möjliggör bokning via en app. Allt fler konsultationer görs med tekniska lösningar och vi är väldigt stolta över det arbete som sker vid östra Norrbottens Hälsocentraler med stöd från Kalix sjukhus.

Vi har ett pågående förbättringsarbete tillsammans med länets kommuner när det handlar om våra sköra och multisjuka äldre. Där har vi fått möjlighet att tillsammans med två andra regioner/landsting ingå i ett förarbete - patientkontrakt - med en ekonomisk satsning från regeringen och samarbetspartierna för att underlätta för personer med många vårdkontakter.

Det är några av de saker vi gör för att vara en attraktiv arbetsgivare och öka tillgängligheten för våra patienter. Det vore intressant att höra Linda Frohm och Moderaterna formulera några egna konkreta alternativ för hur de skulle vilja organisera länets sjukvård i stället för att lägga tid på att debattera med felaktigheter och lögner.

Maria Stenberg,

regionråd (S)

Anders Öberg,

regionråd (S)

Glenn Berggård,

regionråd (V)

Agneta Granström,

regionråd (MP)

Läs mer om