Hög kompetens livsviktigt

Ambulansverksamheten. Har senaste decennierna genomgått en stor omvandling från transportorganisation till avancerad mobil akutmottagning, skriver debattörerna.

Ambulansverksamheten. Har senaste decennierna genomgått en stor omvandling från transportorganisation till avancerad mobil akutmottagning, skriver debattörerna.

Foto: Ida Folkesson

Luleå2017-07-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunal föreslår i den debattartikel i Kuriren den 27 juni att regionen ska lösa sin bemanningsproblematik, som främst består i en brist på ambulanssjuksköterskor, genom att dra ner på antalet sjuksköterskor i varje ambulans. Man ställer frågan om det verkligen är väl fördelade resurser att ha två sjuksköterskor i varje ambulans, när det råder brist på just den kompetensen i regionen?

Det enkla svaret är ja - det är resurssmart att ha denna kompetens inom ambulansenheterna, av följande skäl:

# Ambulanssjukvården kräver allt högre kompetens. Framtidens vård sker i allt större utsträckning utanför sjukhuset och här utgör ambulanssjukvården en viktig första anhalt i en komplex vårdkedja. När Socialstyrelsen 2005 införde krav på minst en legitimerad sjuksköterska i ambulansen, innebar det ett stort lyft för patientsäkerheten. Vi anser att minst två ambulanssjuksköterskor per ambulans bättre möter framtidens behov inom ambulanssjukvården, eftersom vården i hemmen blir allt mer avancerad och de medicinska bedömningarna ställer allt högre krav på kompetens och behandling - på plats.

# Behovet av läkemedelshantering och kollegialt samtal ökar. Sjuksköterskan är idag ansvarig för den medicinska bedömningen, läkemedelshantering, journalföring och omvårdnadsansvarig i ambulansen. Socialstyrelsen har dessutom nyligen tagit ställning och vidhåller att läkemedelshantering inom ambulanssjukvården även i fortsättningen enbart får utföras av legitimerade sjuksköterskor. Ingen delegering får ske till icke legitimerade yrkesgrupper, som exempelvis ambulanssjukvårdare. I takt med den fortsatta utvecklingen av den prehospitala vården kommer ambulans att behöva mer legitimerad personal som har rätt att hantera läkemedelshantering och som har kompetens att rådge en likaledes legitimerad kollega om behandlingsalternativ. Detta samtidigt som ambulanssjukvården måste ha kompetens att agera i samverkan med räddningstjänst och polis vid trafikolyckor och liknande.

# Forskningen visar vägen mot patientsäkerhet. Påståendet att det vore mer resurseffektivt att sänka kompetensen inom ambulanssjukvården strider mot vedertagen forskning på både nationell och internationell nivå. Ju högre kompetens vårdpersonalen har desto större är chansen till överlevnad. Det finns också klara samband mellan hög kompetens och kortare vårdtider och färre vårdskador. Det som verkligen är resurseffektivt är att utnyttja ambulanssjuksköterskornas kompetens fullt ut som en integrerad del av vårdkedjan, bland annat för att se till att patienter hamnar på rätt vårdnivå och inte alltid transporteras till akutmottagningen.

# Bristen på specialistsjuksköterskor försvårar utveckling av vården och utgör ett hot mot patientsäkerheten. Vi arbetar därför aktivt för att få fler arbetsgivare att erbjuda utbildningsanställningar med full betalning, så kallad akademisk specialisttjänstgöring, Ambulanssjukvårdarutbildningen är inte en reglerad utbildning och ger ingen legitimation. I stället för att starta upp helt nya utbildningar bör man öka användandet av befintliga utbildningar, som utbildningsanställningar för sjuksköterskor som vill studera specialistsjuksköterskor på betald arbetstid. Vi uppmanar Region Norrbotten att som arbetsgivare arbeta mer långsiktigt och kraftfullt med att höja kompetensnivån, genom att erbjuda sina medarbetare detta.

Ambulansverksamheten har de senaste decennierna genomgått en stor omvandling från transportorganisation till avancerad mobil akutmottagning. En viktig orsak till omvandlingen är den kompetenshöjning som skett i och med att det blev obligatoriskt med sjuksköterskebemanning och att allt fler specialistsjuksköterskor inom ambulanssjukvård har utbildats. Ett beslut om att sänka kompetensen i ambulanssjukvården i regionen skulle få negativa konsekvenser för patientsäkerheten, katastrofberedskapen, och för vår akutsjukvård rent generellt.

Erica Ohlsson,

lokal ordförande, Vårdförbundet Norrbotten

Sineva Ribeiro,

förbundsordförande, Vårdförbundet

Läs mer om