Antalet arbetsolyckor i byggbranschen har trendmässigt gått stadigt neråt. Men som bransch kan vi inte vara nöjda förrän alla kommer hem från jobbet i samma skick som de kom dit. Fredagen den 28 april uppmärksammar Sveriges Byggindustrier därför den internationella Arbetsmiljödagen genom att utlysa en säkerhetsdag i hela branschen.
De flesta olyckorna sker i samband med användning av handverktyg, man tappar kontrollen och så är olyckan framme. Var femte anmäld arbetsplatsolycka berodde på detta. Kroppsrörelse med fysisk överbelastning, fall från höjd och snubbling orsakar också många olyckor. Temat för årets säkerhetsdag är risker kring fordon i bygg- och anläggningsarbete. Enligt Trafikverket hade var fjärde allvarlig olycka och varannan dödsolycka i anläggningsbranschen anknytning till fordon, maskiner och transportanordningar. Genom att minimera dessa olyckor borde vi kunna närma oss visionen om noll olyckor på våra byggarbetsplatser.
Under Säkerhetsdagen kommer vi att rikta uppmärksamheten på säkra arbetsplatser i allmänhet och risker kopplade till fordon i synnerhet. Vi besöker några utvalda byggarbetsplatser på olika håll i landet, anordnar seminarier och uppmanar branschen att på allvar diskutera, fundera på och vidta åtgärder för att eliminera fallriskerna. Här i Luleå så arrangerar vi ett seminarium gemensamt med Trafikverket och Luleå Energi.
Rutiner och en kontinuerlig översyn av säkerhetsarbetet på arbetsplatsen är viktigt. Men generellt har vi också kunnat se att olyckor i byggbranschen ofta beror på brister i förhållningssätt snarare än behov av ökade regler. Det är därför vi arbetar så intensivt med just attitydförändringar. Här krävs ett nära samarbete mellan facken, även om det alltid är arbetsgivaren som har det slutgiltiga ansvaret för säkerheten på en arbetsplats. Ska vi minska olyckorna måste alla företag se säkerhetsfrågorna som en självklarhet. Vi har kommit en bra bit på vägen. Men vi måste göra mer. Fler duktiga byggare behövs – behovet är enormt - och vi måste satsa stenhårt på attraktiva och säkra arbetsplatser där många vill jobba.
Byggbranschen är långt ifrån klar med säkerhetsarbetet. Självklart är vi inte nöjda förrän antalet allvarligt skadade eller omkomna på våra arbetsplatser är noll. Genom att fokusera, reflektera och dela med oss av erfarenheter till varandra, minskar vi risken att liknande olyckor sker igen. Bara så kan vi nå vårt mål att ingen ska dö på en byggarbetsplats i Sverige.
Fredrik Kristiansson,
Sveriges Byggindustrier Norrbotten
Christer Johansson,
arbetsmiljörådgivare Sveriges Byggindustrier Norra Norrland