Lås oss vända trenden

Landets socialtjänster har inte råd att förlora fler medarbetare, menar debattörerna.

Landets socialtjänster har inte råd att förlora fler medarbetare, menar debattörerna.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2017-04-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tunga arbetsbelastningen inom socialtjänsten har lett till att socialsekreterare toppar sjukfrånvarostatistiken. Sedan 2010 har antalet nya sjukskrivningar till följd av stress bland socialsekreterare ökat med nära 70 procent. De här siffrorna, tillsammans med den höga personalomsättningen, visar att det saknas balans mellan krav och resurser. Men positiva exempel visar också att den här trenden går att vända. Det finns alla möjligheter att väga upp kraven genom att ge medarbetarna rätt förutsättningar.

Till slutet av 2017 kommer Arbetsmiljöverket att ha genomfört inspektioner på hälften av landets socialtjänstkontor. Inspektionerna görs utifrån nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö. Föreskrifterna slår bland annat fast att resurserna måste anpassas till kraven i arbetet.

Pajala och Överkalix kommuner ingår i inspektionssatsningen och har redan fått besök av Arbetsmiljöverket. Jämfört med alla socialtjänster som inte får samma gedigna genomgång av arbetsmiljön har dessa kommuner en fördel. Där kan socialnämnderna som ansvarar för socialtjänsten följa upp förbättringsarbetet som myndigheten redan påbörjat.

I rapporten "Hur får vi balans mellan krav och resurser? Insatser för minskad arbetsbelastning i socialtjänsten" har Vision analyserat 47 av Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelanden. Vanligt förekommande problem som myndigheten lyfter är bristande introduktion för nyanställda, konstant tidspress och att arbetsuppgifterna är starkt psykiskt påfrestande.

Utifrån Arbetsmiljöverkets inspektioner har Vision identifierat sju förslag till insatser för att skapa balans mellan krav och resurser. Det här är åtgärder som våra medlemmar efterfrågar. Det handlar bland annat om stabil bemanning, att skapa möjligheter till återhämtning, erbjuda handledning, uppvärdera chefsrollen och se till att medarbetarna har regelbundna möten med sin närmsta chef.

Landets socialtjänster har inte råd att förlora fler medarbetare. Vi vet att den negativa trenden går att vända och att kommunpolitikerna spelar en nyckelroll. Malmö, Kungsbacka och Nyköping är bra exempel. Under de senaste åren har de satt igång framgångsrika förändringsarbeten. Politikerna har involverats i processen och tagit sitt arbetsmiljöansvar.

Vi hoppas att alla kommuner nu följer de goda exemplen. Politiker med ansvar för socialtjänsten behöver snarast ge medarbetarna rätt förutsättningar att göra ett bra jobb. Vision vill träffa er och berätta om hur vi kan bidra i det arbetet. Tillsammans utvecklar vi framtidens socialtjänst och skapar ett mänskligt arbetsliv.

Sixten Olli,

ordförande Vision Pajalaavdelning

Erik Nilsson,

ordförande Vision Överkalixavdelning

Dalia Eid,

socialsekreterare och förbundsstyrelseledamot Vision

Läs mer om